Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο σχετικά με την υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων (βυτιοφόρα κ.ο.κ.).

Τι συμβαίνει με το GPS στα βυτιοφόρα

3.083 Επισκέψεις στο άρθρο (29/11/2016)

Στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος, δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα η κατάσταση σχετικά με το αν και πότε θα τοποθετηθούν συστήματα εντοπισμού θέσης στα βυτιοφόρα οχήματα.

Αν και η αγορά πετρελαιοειδών εξακολουθεί να ταλανίζεται από φαινόμενα λαθρεμπορίας και νοθείας, την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι της ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2012 αναφορικά με την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα και τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα, το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα… το τοπίο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην παράγραφο 8 του άρθρου 15 που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ρύθμιση του 2012 που προαναφέραμε, ενώ γίνεται λόγος για έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομία και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών καθώς και Ναυτιλίας και Αιγαίου. Μέσω αυτής της ΚΥΑ αναμένεται να καθοριστούν οι προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα για… συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων και εφοδιαστικών μέσων.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Δημ. Παπαδημητρίου, τόνισε πως: «… δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται θέμα του κόστους που σήμερα επιβαρύνει μόνο τον κάτοχο του οχήματος».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου, οι ιδιοκτήτες, μισθωτές ή αγοραστές βυτιοφόρων οχημάτων παύουν να αναλαμβάνουν τα κόστη τοποθέτησης ψηφιακού σήματος, τοποθέτησης σήματος της εταιρείας πετρελαιοειδών καθώς και το κόστος τοποθέτησης του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της ποσότητας και της ποιότητας του καυσίμου.
Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν και σε αυτό το ζήτημα με την τελική μορφή που θα έχει το νομοσχέδιο καθώς και την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ που θα διευκρινίζει το ζήτημα.