ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Τιμές Επαγγελματικών Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Για όσους αυτοκινητιστές είχαν έως τώρα μισή άδεια Ταξί, το Κράτος θα εκδόσει δωρεάν μια ολόκληρη.

Το πράσινο φως έδωσε το υπουργικό συμβούλιο για την απελευθέρωση του κλάδου των Ταξί.

Στις νέες διατάξεις προβλέπεται και μείωση του κομίστρου κατά 20%.

«Πράσινο» φως του υπουργικού για τα Ταξί

2.917 Επισκέψεις στο άρθρο (13/10/2011)

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες το μεσημέρι (12/10) επικύρωσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Πολιτεία για τον κλάδο των Ταξί και το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί άμεσα στον Βουλή προς ψήφιση.

PRO.autotriti Team

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες αποφάσισε να προωθήσει τελικά το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των Ταξί με ορισμένες μικρές αλλαγές σε σχέση με τα όσα έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε την μείωση του παράβολου που απαιτείται για την έκδοση νέας άδειας, την δυνατότητα χορήγησης δωρεάν άδειας στα τέκνα των αυτοκινητιστών, την μείωση των κομίστρων στον κλάδο και –εκτός απροόπτου- την θέσπιση εξάμηνης μεταβατικής περιόδου ελέγχου του ρυθμού έκδοσης νέων αδειών.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ραγκούσης, παρουσίασε τις νέες αλλαγές που αποφασίστηκαν. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε πως το τελικό ύψος του παράβολου για την έκδοση νέας άδειας θα καθοριστεί άμεσα και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής σκέψεις της κυβέρνησης, αυτό θα καθοριστεί στα 3.000€- 4.000€, κατόπιν βέβαια συνεννόησης με την τρόικα.

¶δειες στα… τέκνα και μείωση των κομίστρων
Στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση λίαν συντόμως στην Βουλή, θα προβλέπεται πως τα τέκνα όσων είχαν στην κατοχή τους άδεια Ταξί έως και τις 2 Ιουλίου 2011, θα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν μια νέα άδεια Ταξί. Παράλληλα, όσοι αυτοκινητιστές είχαν στην κυριότητα τους μισή άδεια Ταξί, θα αποκτήσουν με χορηγία από το Κράτος μια ολόκληρη.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως με την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου για τα Ταξί, τα κόμιστρα θα μειωθούν κατά 20% περίπου.

Μεταβατική περίοδος στην έκδοση αδειών
Μια ακόμη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου που απομένει ωστόσο να εγκριθεί και από την τρόικα, αφορά στην θέσπιση 6μηνης μεταβατικής περιόδου στο καθεστώς έκδοσης νέων αδειών.
Μέχρι δηλαδή και τα μέσα του 2012, οι νέες άδειες που θα εκδοθούν δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% των υφιστάμενων αδειών, δηλαδή περίπου 10.000 άδειες σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, απόλυτη προτεραιότητα στην απόκτηση μιας νέας άδειας θα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, των οποίων η χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ έχει διακοπή.
Με την λήξη της μεταβατικής -6μηνης- περιόδου, οι περιορισμοί για την έκδοση νέων αδειών θα αρθούν και ο ρυθμός χορήγησης τους θα γίνεται με βάση την ζήτηση, υπό τον έλεγχο όμως μιας επιστημονικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί με την συμμετοχή του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Ειδική Μίσθωση και μέτρα κατά των καρτέλ
Σημαντική είναι και η παράμετρος που αφορά στο δικαίωμα των φυσικών προσώπων να αποκτήσουν μια άδεια Ταξί. Τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) θα μπορούν να αποκτήσουν μέχρι και 10 άδειες Ταξί ενώ για την αποφυγή δημιουργίας καρτέλ στον κλάδο, όσες εταιρείες επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερες από 10 άδειες θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε ότι αφορά τα προμισθωμένα οχήματα και την αγορά της Ειδικής Μίσθωσης, παραμένουν οι αρχικές διατάξεις που προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα τα οχήματα Ταξί με έως και 9 θέσεις θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους με κράτηση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και χωρίς περιορισμό έδρας. Τα εν λόγω οχήματα δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιβιβάζουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες αλλά θα μπορούν να καθορίζουν το κόμιστρο μέσω ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τον πελάτη.

Μέτρα «ανακούφισης» για τους αυτοκινητιστές 10ετίας
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η κυβέρνηση αναμένεται να μεριμνήσει για τους αυτοκινητιστές που απέκτησαν τα οχήματα τους την τελευταία 10ετία. Σε αυτόυς δεν αποκλείεται να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, φορολογικές αποσβέσεις ή και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος των αδειών που έχουν ήδη αποκτήσει. Το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς αναμένεται να ρυθμιστεί στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέσα στον Νοέμβριο.