ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Τιμές Επαγγελματικών Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Σημαντικές είναι οι αλλαγές αλλά και οι αντιδράσεις που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον κλάδο των Ταξί.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης οχημάτων με κυβισμό κάτω των 1.500 κ.εκ. (με οδηγό) από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Νέο νομοσχέδιο για τα Ταξί

3.546 Επισκέψεις στο άρθρο (26/3/2014)

Σημαντικές αλλαγές –αλλά και αντιδράσεις- αναμένεται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αγορά των Ταξί που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή 28 Μαρτίου.

PRO.autotriti Team

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο – σκούπα στο οποίο περιλαμβάνονται πολλαπλές ρυθμίσεις για τις αγορές των Ταξί, των φορτηγών Ιδιωτικής και Δημόσιας Χρήσης καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου αφορούν σε προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με τα μέλη της τρόικας καθώς και σε δεδομένα που περιλαμβάνονται στη γνωστή «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφέρουν πως η πλειοψηφία των ρυθμίσεων αυτών, έχουν σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Τουρισμού.

 

Οι αλλαγές στα Ταξί και τα φορτηγά

Σε ότι αφορά στην αγορά των φορτηγών, προβλέπονται διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν σε άρση περιορισμών στις δραστηριότητες τους.

Αναφορικά με την αγορά των Ταξί, στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις όπως:

-Απελευθέρωση της δυνατότητας χρήσης ενοικιαζόμενων οχημάτων μετά οδηγού με κινητήρες κάτω των 1.500 κ.εκ. από τις ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και δίκυκλα καθώς και τα ATV οχήματα, γνωστότερα και ως «γουρούνες». Βάσει των προβλεπόμενων αλλαγών, ο οδηγός των εν λόγω οχημάτων θα δεσμεύεται για 6 και όχι 12 ώρες.

-Δυνατότητα εκτέλεσης μεταφορικού έργου που μέχρι σήμερα καλύπτονταν αποκλειστικά από τον κλάδο των Ταξί, από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

 

Οι αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο νέο πολύ-νομοσχέδιο, προβλέπεται επίσης και η δυνατότητα παραχώρησης του ελέγχου των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ιδιώτες, προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης.

 

Οι πρώτες –έντονες- αντιδράσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις στα μέτρα που αφορούν στις αγορές του γάλακτος και των φαρμάκων, η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και από τον κλάδο των Ταξί καθώς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα (Τετάρτη 26 Μαρτίου), προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Ωστόσο, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΑΤα, κ. Θ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος τόνισε σχετικά: «Εάν δεν αλλάξουν οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν στον κλάδο των ενοικιαζόμενων Ι.Χ., θα έχουμε πόλεμο. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούν οι κλάδοι των Ταξί και των τουριστικών λεωφορείων για χάρη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».