Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

5 + 1 παράμετροι που καθορίζουν το μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών

5.344 Επισκέψεις στο άρθρο
5 + 1 παράμετροι που καθορίζουν το μέλλον των εμπορευματικών μεταφορών

-Η… απρόβλεπτη οικονομία & το κόστος των καυσίμων πρέπει να αντιμετωπιστούν με προνοητικότητα
-Η έλλειψη οδηγών & η ανάγκη ενεργειακής μετάβασης δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ»
-Απαιτούνται νέες προτάσεις σε ό,τι αφορά στους χώρους στάθμευσης & στις υποδομές των αστικών logistics

Όσο η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με το νευραλγικό κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών, με τις επιχειρήσεις του χώρου να καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε 5 + 1 κομβικά ζητήματα που θα απασχολήσουν όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
 

1. Μια απρόβλεπτη οικονομία που (διαρκώς) αλλάζει

Από την πανδημία του κορωνοϊού και την παρατεταμένη ακρίβεια, μέχρι τα φαινόμενα πληθωρισμού και τα αυξανόμενα επιτόκια, ο κλάδος των μεταφορών χρειάστηκε να προσαρμοστεί σε πολλά και διαφορετικά δεδομένα μέσα στα τελευταία χρόνια, απόρροια των διεθνών – ελεγχόμενων και μη – συνθηκών.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συμβουλές των ακαδημαϊκών προς τις επιχειρήσεις του χώρου ήταν και είναι να επικεντρωθούν στα ζητήματα που μπορούν να επέμβουν άμεσα όπως η βελτίωση των χρόνων οδήγησης και των δρομολογίων ή ο περιορισμός στην κατανάλωση καυσίμων.
 

2. Ελαχιστοποίηση του κόστους των καυσίμων

Με δεδομένο πως, βάσει υπολογισμών, τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 % των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανακατατάξεις στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα γεωπολιτικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, όμως, αρκετά από τα δεδομένα εδώ θα μπορούσαν να αλλάξουν, αρκεί οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες στόλων να έδιναν περισσότερη προσοχή σε ζητήματα όπως η εξοικονόμηση καυσίμων και η προσεκτική εκπαίδευση των οδηγών πάνω στο αντικείμενό τους. Για παράδειγμα, ένας καλά εκπαιδευμένος οδηγός μπορεί να σχεδιάζει καλύτερα τις διαδρομές του, χρησιμοποιώντας λιγότερα καύσιμα.     
 

3. Αρνητικές οι προβλέψεις για την έλλειψη οδηγών φορτηγών

Το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών στο χώρο των εμπορευματικών μεταφορών, δεν είναι καινούργιο. Ήδη έχει υπολογιστεί πως ο μέσος όρος ηλικίας των οδηγών φορτηγών, βάσει έκθεσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών, βρίσκεται στα 47 έτη στην Ευρώπη, με τους νέους κάτω των 25 ετών να μην αποτελούν καν το 5 %.
Οι προβλέψεις μάλιστα για τα προσεχή χρόνια είναι δυσοίωνες, καθώς μέσα στην επόμενη πενταετία εικάζεται πως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον κλάδο αναμένεται να διπλασιαστούν, με τη μεμονωμένη λύση της αύξησης των μισθών πάντως που προάγεται μέχρι στιγμής να μην αρκεί για νΆ αντιστραφεί το κλίμα.
Το ζητούμενο, άλλωστε, είναι ο χώρος να γίνει πιο ελκυστικός για τους νέους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας μικρότερα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και λιγότερο άγχος.  
 

Συνέχεια του άρθρου >>>