Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Απεργούν φορτηγά- βυτιοφόρα

2.381 Επισκέψεις στο άρθρο (17/10/2007)

Σε απεργία διαρκείας προχώρησαν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (16/10) οι ιδιοκτήτες περίπου 40.000 βυτιοφόρων και φορτηγών εθνικών- διεθνών μεταφορών ΔΧ, αντιδρώντας –σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους- στην επιχειρούμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης, απελευθέρωση του τομέα των οδικών μεταφορών.

Οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων κλάδων, αποφάσισαν να προβούν σε απεργία διαρκείας έχουν ως κοινό αίτημα τους την άμεση απόσυρση της προσφυγής που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ο οποίος ζητά την πλήρη απελευθέρωση των αδειών Δημοσίας Χρήσης βυτιοφόρων και φορτηγών όπως και του κομίστρου που προβλέπεται για τις μεταφορές καυσίμων.

Στην εν λόγω προσφυγή παράλληλα γίνεται λόγος για ελεύθερη κυκλοφορία ιδιωτικής χρήσης βυτιοφόρων, ανανέωση του στόλου οχημάτων και κατάργηση του καθεστώτος διαμόρφωσης του ναύλου μεταφοράς.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών υπογραμμίζουν, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα», πως η συγκεκριμένη προσφυγή πλήττει καίρια τα συμφέροντα και των τριών κλάδων καθώς ουσιαστικά «καταργεί» τη συμμετοχή τους στην αλυσίδα διακίνησης των υγρών καυσίμων ενώ παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι η ενδεχόμενη απελευθέρωση της αγοράς θα αποτελέσει το έναυσμα για την απελευθέρωση και άλλων κλάδων, όπως αυτός των Ταξί.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επικαλούνται στην προσφυγή τους προς την αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν το μεγάλο κόστος μεταφοράς των καυσίμων από τους βυτιοφορείς και υποστηρίζουν πως αυτό αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας σε θέματα ανταγωνισμού που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Καταλήγοντας αξίζει να σημειώσουμε πως στη παρούσα φάση υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις βάσει των οποίων διασφαλίζεται το μονοπώλιο στον τομέα των μεταφορών. Ωστόσο από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βυτιοφορέων και των ιδιοκτητών φορτηγών προβάλουν ως μόνη λύση προκειμένου να λυθεί η απεργία, την απόσυρση της επίμαχης προσφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αδειών χρήσης βυτιοφόρων.