Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Απελευθερώνονται τα βυτιοφόρα το 2013

6.682 Επισκέψεις στο άρθρο (9/5/2011)

Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση τελικά τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων εξέδωσαν την κοινή απόφαση που αφορά στην διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων οχημάτων και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση του κλάδου από το 2013.

Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης 675/Β/26.4.2011, προβλέπει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που αφορούν στην ουσιαστική απελευθέρωση του επαγγέλματος των ΙΧ βυτιοφόρων φορτηγών οχημάτων.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε όλες τις νέες άδειες κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κατηγορίας Α, Β1, Β2, Γ ή Δ, οι οποίες θα εκδίδονται βάσει των όρων και προϋποθέσεων που αυτή ορίζει ενώ προβλέπει και μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του 1ου 6μήνου του 2013 για όλες τις υπόλοιπες άδειες.

Μεταβατικό διάστημα
Έως και τις 30.06.2012 επιτρέπεται για κάθε εταιρεία εμπορίας που κατέχει άδεια εμπορίας, η έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ βυτιοφόρων αυτοκινήτων, συνολικού μεικτού βάρος μέχρι του ποσοστού 30% του συνολικού μεικτού βάρους των ήδη κατεχόντων ΦΙΧ βυτιοφόρων οχημάτων της.
Από 01.07.2012 μέχρι και 30.06.2013 επιτρέπεται για κάθε εταιρεία εμπορίας που κατέχει άδεια εμπορίας, η έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ βυτιοφόρων οχημάτων συνολικού μεικτού βάρους μέχρι του ποσοστού 40% του συνολικού μεικτού βάρους των ήδη κατεχόντων ΦΙΧ βυτιοφόρων οχημάτων της.
Από 01.07.2013 επέρχεται η πλήρης απελευθέρωση καθώς αίρονται οι περιορισμοί και κάθε εταιρεία εμπορίας θα μπορεί να εκδίδει νέες άδειες, ανεξαρτήτως του μεικτού βάρους των ήδη κατεχόντων αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Οι προϋποθέσεις
Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που προαναφέραμε (ΚΥΑ), η διενέργεια οδικών μεταφορών με φορτηγά ΦΙΧ βυτιοφόρα οχήματα επιτρέπεται μόνο εφόσον πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι:
1. Τα ΦΙΧ βυτιοφόρα είναι εφοδιασμένα με άδεια κυκλοφορίας
2. Σκοπός της κυκλοφορίας τους είναι η μεταφορά αποκλειστικά των παραπάνω προϊόντων.
3. Τα μεταφερόμενα πρέπει να ανήκουν στην εταιρεία υπέρ της οποίας έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του ΦΙΧ βυτιοφόρου ή έχουν πουληθεί- αγοραστεί- παραχθεί- μετατραπεί από αυτή.
4. Κατά την μεταφορά, τα διακριτικά σήματα τηξς εταιρείας πρέπει να είναι εμφανή τόσο στα πρατήρια όσο και στα ΦΙΧ βυτιοφόρα.
5. Απαγορεύεται τα εν λόγω ΦΙΧ βυτιοφόρα οχήματα να φέρουν διαφημιστικά σήματα άλλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Επίσης τα βυτιοφόρα μεικτού βάρους άνω των 4.000 κιλών, οδηγούνται από οδηγούς που έχουν προσληφθεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας και είναι εφοδιασμένοι με την αντίστοιχη άδεια ικανότητας οδηγού και τα απαιτούμενα, σύμφωνα με την Συμφωνία ADR, έγγραφα.
Τέλος, ειδικά οι οδηγοί ΦΙΧ βυτιοφόρων οχημάτων μεταφοράς υγρών καυσίμων, κατά την μεταφορά πρέπει να έχουν μαζί με τα άλλα συνοδευτικά έγγραφά και θεωρημένη –ανά δίμηνο- βεβαίωση του υπουργείου Εργασίας, από την οποία να προκύπτει ότι εξακολουθούν να εργάζονται ως οδηγοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην εταιρεία στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο ΦΙΧ βυτιοφόρο όχημα.