Αγοράζω ψυκτικό μηχάνημα: Τι προσέχω!

Ποια είναι τα συνήθη σφάλματα κατά την επιλογή ψυκτικού μηχανήματος και τι πρέπει να προσέξετε όταν μεταφέρετε ευπαθή προϊόντα;

Tα συνήθη σφάλματα κατά την επιλογή του μηχανήματος.
  • Η αγορά συστήματος κατάψυξης για μεταφορά προϊόντων σε θερμοκρασίες συντήρησης.
Η σκέψη ότι αφού είναι κατάλληλο για κατάψυξη τότε θα δουλεύει καλύτερα στην συντήρηση δεν είναι σωστή. Τα μηχανήματα κατάψυξης λειτουργούν σωστά κάτω από τους 0°C ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από τους 0°C υπολειτουργούν και ζορίζονται. Ακριβώς όπως στο σπίτι μας αγοράζουμε ψυγείο για τα λαχανικά και όχι καταψύκτη που τον ρυθμίζουμε σε συντήρηση.
  • Αγορά μηχανήματος με σύστημα Stand By για διανομή ημέρας.
Αν δεν έχουμε ανάγκη για το σύστημα Stand By καλύτερα να μην το αγοράσουμε. Γιατί:
  • Θα χάσουμε περίπου 20 κιλά ωφέλιμο φορτίο.
  • Θα πληρώσουμε ένα σεβαστό ποσό για να το έχουμε.
  • Στον συμπιεστή του συστήματος stand by που δεν θα λειτουργεί δεν λιπαίνονται οι τσιμούχες με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να αποτελούν σημεία διαρροών.
Τι προσέχουμε, μεταφέροντας σωστά ευπαθή προϊόντα
 1. Ως ευπαθή χαρακτηρίζονται προϊόντα που παραμένουν αναλλοίωτα όταν διατηρούνται σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. (εικόνα Cooltemp)
2. Το πάχος μόνωσης των ψυκτικών θαλάμων εξαρτάται από την επιθυμητή θερμοκρασία, όσο χαμηλότερη θερμοκρασία χώρου επιθυμούμε τόσο καλύτερη πρέπει να είναι η μόνωση.
3. Ανάλογα με τα προϊόντα που μεταφέρονται οι θάλαμοι πρέπει να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. π.χ. για μεταφορά νωπών αλιευμάτων ο θάλαμος πρέπει να έχει μορφή λεκάνης για να κρατάει τα νερά, για μεταφορά κρεάτων πρέπει να έχει τσιγκέλια για να κρεμνιόνται τα σφάγια κλπ.
4. Ο θάλαμος πρέπει να είναι στεγανός για να μπορεί να καθαρίζεται με νερό και να μην έχει πόρους.

Ευχαριστούμε τoν κύριο Θεόδωρο Ευθυμίου 
(TOP Expert του κλάδου) Διπλωματούχο Μηχανολόγο-Μηχανικό τού Πανεπιστημίου Πατρών και την ILEP-S.A.  CryoTech ( 210 8002150) για την πολύτιμη βοήθεια της, σε αυτό το άρθρο.
 

Advertisement Advertisement