Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

«Φρένο» στη διασύνδεση των προστίμων του ΚΟΚ με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη βάζει η σχετική Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Αντισυνταγματική η επαύξηση των προστίμων

1.955 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2018)

Κατά τη συζήτηση των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τις Μεταφορές στη Βουλή, η αρμόδια Επιστημονική Υπηρεσία έκρινε ως αντισυνταγματική τη σύνδεση των προστίμων του ΚΟΚ με το εισόδημα του παραβάτη.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στη διασύνδεση του ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου του ΚΟΚ με πάσης φύσεως εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στον παραβάτη.
Στην σχετική της έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «… το ύψος των απειλούμενων διοικητικών ποινών (προστίμων) για παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, δεν είναι ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό. ¶λλωστε, ως αναγκαίο συμπλήρων των κανόνων που περιγράφουν τη διοικητική παράβαση, εκφράζουν αξιολογήσεις της έννομης τάξης για την ύπαρξη δοιηκητικού αδίκου σε έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η οδική κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν κατά το Σύνταγμα, να αποτελέσουν αντικείμενο κατά εξουσιοδότηση, εκδιδόμενης υπουργικής απόφασης».
Παράλληλα, σημειώνεται πως «… η θέσπιση διοικητικών ποινών με βάση εισοδηματικά κριτήρια δεν έχει εσωτερική συνάφεια με την εκάστοτε τελεσθείσα παράβαση και συνεπώς, τίθεται ζήτημα τήρησης της αρχής της αναλογικότητας», για να αναφέρει σε άλλο σημείο πως: «… στο πλαίσιο του άρθρου 43, παράγραφος 2, εδάφιο Β του Συντάγματος, ως ανωτέρω, οι όροι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χρήζουν διευκρίνησης, όπως επίσης και το είδος των δεδομένων που συλλέγονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως και ο τρόπος αξιολόγησης τους από τα αρμόδια όργανα».