Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για τις χώρες που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, οι μεταφορικές εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους ή Λευκορώσους, ή που ελέγχονται από φορείς αυτών των χωρών, αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τη χορήγηση άδειας οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων (ΑΟΜ) στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ε.Ε.
Σύμφωνα με την 14η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, οι μεταφορικές εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν άδεια οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων (ΑΟΜ) σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα, οι διατάξεις περιλαμβάνουν τις εξής βασικές απαγορεύσεις:
Πώς Ελέγχονται οι Εταιρείες για Να Εξασφαλιστεί η Συμμόρφωση
Για να διασφαλιστεί η τήρηση των περιορισμών, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και την ΕΕ ελέγχουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεταφορικών εταιρειών. Η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Έλεγχος Δημόσιων Στοιχείων: Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για την εταιρεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ή σε άλλα δημόσια μητρώα, προκειμένου να επαληθεύσει την ταυτότητα των μετόχων και της ιδιοκτησίας.
- Αίτημα για Πρόσθετες Πληροφορίες: Αν κριθεί απαραίτητο, η εταιρεία μπορεί να κληθεί να παρέχει επιπλέον έγγραφα ή διευκρινίσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της επιχείρησης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, η αίτηση για τη χορήγηση άδειας ΑΟΜ απορρίπτεται, εμποδίζοντας την εταιρεία να λειτουργήσει στο πλαίσιο της οδικής εμπορευματικής μεταφοράς.
Τι Σημαίνει Αυτή η Πολιτική για τις Μεταφορικές Εταιρείες στην Ελλάδα
Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει σημαντικές συνέπειες για τις μεταφορικές εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Εταιρείες με ρωσικά ή λευκορωσικά συμφέροντα που επιθυμούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά κριτήρια του κανονισμού και να αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τους με τις κυρώσεις.
Επιπλέον, οι
μεταφορικές εταιρείες στην Ελλάδα πρέπει να είναι ενήμερες για τις ρυθμίσεις που ισχύουν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ιδιοκτησία τους δεν παραβιάζει τους περιορισμούς της ΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους.
Συμπεράσματα
Η ΕΕ συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω αυστηρών κυρώσεων, οι οποίες επηρεάζουν και τις μεταφορικές εταιρείες που συνδέονται με αυτές τις χώρες. Οι περιορισμοί για τη χορήγηση άδειας ΑΟΜ εμπορευμάτων σε μεταφορικές εταιρείες που ελέγχονται από Ρώσους ή Λευκορώσους φορείς
ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ.
Οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα στην ευρωπαϊκή αγορά.