Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Απαγορευτικό κυκλοφορίας φορτηγών μέχρι νεοτέρας

4.616 Επισκέψεις στο άρθρο (15/2/2021)

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα ΦΔΧ ισχύει από τα ξημερώματα της Κυριακής (14/2) σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, με την κατάσταση να αναμένεται να επανεξεταστεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που φέρνει η κακοκαιρία «Μήδεια» στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια, οι αστυνομικές διευθύνσεις νομών και περιφερειών όλης της χώρας έχουν εκδώσει απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων με μεικτό άνω των 3,5t., που θα ισχύσουν μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ισχύουν από τα ξημερώματα της Κυριακής (14/2).
Οι εν λόγω απαγορεύσεις αφορούν μεταξύ άλλων σε μεγάλα τμήματα των κεντρικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας όπως η Εγνατία, η Νέα Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.ο.κ.
Η ανοικτή επιστολή του Π.Σ.Χ.Ε.Μ.
Σε σχετική επιστολή που εξέδωσε την Πέμπτη, 11/2/2020, το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.) προς τα αρμόδια υπουργεία, με κοινοποίηση προς τις Περιφέρειες και τους αυτοκινητόδρομους, με αφορμή την κακοκαιρία, αναφέρονται τα εξής:
«… Λόγω του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας και με αφορμή την αποτυχημένη διαχείριση τις προηγούμενης κακοκαιρίας από τούς αρμόδιους φορείς, όπου απροειδοποίητα και χωρίς να υπήρχαν λόγοι ασφάλειας της κυκλοφορίας ακινητοποιούσαν τα φορτηγά αυτοκίνητα και για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη,  επιβάλλεται αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθώς υπάρχουν  έγκαιρα στη διάθεση των αρμόδιων αρχών όλα τα στοιχεία εξέλιξης τις κακοκαιρίας.
Επισημαίνουμε ότι τα φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ . δεν κάνουν βόλτες, αλλά βρίσκονται στον δρόμο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα για να μεταφέρουν και να τροφοδοτήσουν τούς Έλληνες καταναλωτές με τα απαραίτητα αγαθά όπως φάρμακα, τρόφιμα, είδη υγιεινής, κ.λπ. και αντί οι παραχωρησιούχοι που αύξησαν τα τέλη διοδίων σε ποσοστό άνω του 500% να φροντίσουν  να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές αρτηρίες  για όλους τους αυτοκινητιστές,  όπως έχουν υποχρέωση από την σύμβαση παραχώρησης, απαγορεύουν την κίνηση των φορτηγών που τούς εξυπηρετεί επικοινωνιακά, αδιαφορώντας για τίς συνέπειες .
Επιβάλλεται αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθώς υπάρχουν  έγκαιρα στη διάθεση των αρμόδιων αρχών όλα τα στοιχεία εξέλιξης τις κακοκαιρίας
Η τακτική αυτή πού χρησιμοποιούν οι παραχωρησιούχοι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την τακτική που χρησιμοποιούν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως που δίνουν προτεραιότητα στην τροφοδοσία της αγοράς και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τα φορτηγά στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια να μην κλείσουν οι δρόμοι .
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε και να βοηθήσουμε να μην κλείσουν οι δρόμοι, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται η συνεργασία των παραχωρησιούχων  και  ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων, εφαρμόζοντας την τακτική που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες με ικανοποιητικά αποτελέσματα – εκχιονιστικά – αλατιέρες και τα φορτωμένα φορτηγά με τις αλυσίδες να σπάζουν τον πάγο που έχει απομείνει».
Σημειώνουμε πως η σχετική επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους Περιφερειάρχες Αττικής (κ. Γ. Πατούλης), Βορείου Ελλάδος (κ. Απ. Τζιτζικώστα), Κεντρικής Ελλάδος (κ. Θ. Σπανός) και Δυτικής Ελλάδος (κ. Ν. Φαρμάκης) καθώς και στους αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου, Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός και Εγνατία Οδός.
Καταλήγοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως με σχετικές ανακοινώσεις τους, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι έχουν σπεύσει να παρουσιάσουν οδηγίες προς τους οδηγούς αναφορικά με τα όσα πρέπει να προσέξουν κατά την κίνηση των οχημάτων τους σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χαρακτηριστικότερο το video που μπορείτε να δείτε παρακάτω.