Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει η αναλογική χρέωση διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Διόδια με το χιλιόμετρο από το 2018

2.439 Επισκέψεις στο άρθρο (6/11/2017)

Σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, αναφέρθηκε εκ νέου στην προώθηση νέου συστήματος αναλογικών χρέωσης διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας από το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέα συνέντευξη του ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε διάφορες από τις πτυχές του νέου νομοσχεδίου που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση, μεταξύ των οποίων αξίζει να αναφέρουμε, τις αλλαγές στον κλάδο των Taxi και αυτές που θα ισχύσουν αναφορικά με την χρήση των τετράτροχων «γουρούνων» στα νησιά, τις τροποποιήσεις του Κ.Ο.Κ., τις αλλαγές στη λειτουργία των ΚΤΕΟ και τη διαδικασία εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του σχετικά με το θέμα των διοδίων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως ως το τέλος του τρέχοντος έτους (2017) αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός αναφορικά με την υλοποίηση του νέου συστήματος συλλογής κομίστρων, με βασικό στόχο του υπουργείου να είναι η έναρξη λειτουργίας των νέων μέτρων κατά τη διάρκεια του 2018, αρχικά από την Εγνατία Οδό και σε μετέπειτα φάση και στα υπόλοιπα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου.
Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Μεταφορών, με το νέο σύστημα που θα ισχύσει για τα διόδια, τα ταμεία στους σταθμούς διοδίων θα καταργηθούν και τα μόνα που θα παραμείνουν θα είναι εκείνα που εξυπηρετούν τους οδηγούς για την έκδοση των απαιτούμενων, ειδικών μηχανημάτων.
Με βάση το αναλογικό σύστημα πληρωμής διοδίων, ο χρήσης του οδικού δικτύου θα επιβαρύνεται με κόστος που θα διαμορφώνεται βάσει της διαδρομής που πραγματοποίησε. Τα ειδικά σημεία ελέγχου στις εισόδους των μεγάλων αυτοκινητόδρομων του εθνικού δικτύου θα ελέγχουν την ώρα και θέση εισόδου του οχήματος στον αυτοκινητόδρομο και η χρέωση θα γίνεται στην έξοδο του, με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί.
Για την πληρωμή θα έχουν προβλεφθεί αρκετές λύσεις όπως π.χ. μέσω e-banking, μέσω της ειδικής κάρτας διοδίων ή ακόμη και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.
Σε ότι αφορά δεν τις μικρές αποστάσεις και ειδικότερα για τους κατοίκους των περιοχών όπου εδράζονται οι σταθμοί διοδίων, θα υπάρξει μέριμνα για σημαντικές εκπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα όσα δήλωσε –εκ νέου- ο κ. Σπίρτζης, η αρχική εφαρμογή του μέτρου αναλογικής χρέωσης διοδίων θα ξεκινήσει από την Εγνατία Οδό και θα επεκταθεί και στους υπολοίπους κλειστούς αυτοκινητόδρομους της χώρας.