Δωρεάν διελεύσεις για τους μόνιμους κατοίκους και εκπτωτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους, προβλέπεται με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στους δήμους Αχαρνών, Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού.

Διόδια vs βόρεια προάστια

Ελεύθερες διελεύσεις για τους μόνιμους κατοίκους των δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών, προβλέπουν μεταξύ άλλων, οι νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Μεταφορών με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων.

 
Σε σχετική ανακοίνωση του, λόγω και των σημαντικών αντιδράσεων που έχουν εκφράσει στο σύνολο τους οι κάτοικοι των Δήμων στη βόρεια Αττική, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την πρωτοβουλία ηλεκτρονικής καταγραφής των μονίμων κατοίκων των δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Κηφισιάς, προκειμένου αυτοί να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής κομίστρου, κατά τη διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναλογικής Χρέωσης Διοδίων».
Παράλληλα, το ίδιο θα ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Ωρωπού, πάντα στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που καλύπτει ο εκάστοτε Δήμος.
Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι κάτοικοι των προαναφερθέντων Δήμων, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση με τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρ. Σπίρτζης, απέστειλε επιστολή στη Νέα Οδό Α.Ε., ζητώντας την μη κατασκευή σταθμών διοδίων στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Αγ. Στεφάνου και Σχηματαρίου, αν και αυτοί προβλέπονται τόσο στις αρχικές συμβάσεις (2006) όσο και στις αναθεωρήσεις αυτών (2013).
Για τους μόνιμους κάτοικους του Δήμου Ωρωπού προβλέπεται η ελεύθερη διέλευση από τις 8 πλευρικούς σταθμούς διοδίων, ενώ θα υπάρξει και επιπρόσθετη διαπραγμάτευση για τους μετωπικούς σταθμούς.
 
Ειδικό Εκπτωτικό Πρόγραμμα για τους εργαζόμενους
Πέραν των όσων θα ισχύσουν με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των μόνιμων κατοίκων στους εν λόγω Δήμους, υπάρχει συμφωνία και για εκπτωτικό πρόγραμμα που θα αφορά στους εργαζόμενους στις παραπάνω περιοχές το οποίο, αναλόγως των διελεύσεων ανά μήνα, θα προβλέπει εκπτώσεις έως και 50%.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα θα προβλέπει:
  • Έκπτωση 5% από την 11η ως την 20η διέλευση
  • Έκπτωση 15% από την 21η έως την 30η διέλευση
  • Έκπτωση 20% από την 31η έως την 40η διέλευση
  • ΔΩΡΕΑΝ διελεύσεις από την 41η έως την 45η
  • Έκπτωση 50% από την 51η διέλευση
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Η ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής των μονίμων κατοίκων στους Δήμους Κηφισιάς, Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού μπορεί να βρεθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (συγκεκριμένα εδώ).
Αντίστοιχα, τα δικαιολογητικά που οι ενδιαφερόμενοι επιβάλλεται να καταθέσουν (σε ηλεκτρονική πάντα μορφή) είναι τα εξής:
  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί ως μόνιμος κάτοικος στον κατάλογο
  • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας
  • ¶δεια Κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια, ως όχημα μόνιμου κατοίκου
  • Για τα ΑμεΑ θα πρέπει να υποβληθεί δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ.
 
 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ