Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Από τα ποσοστά των πρατηρίων υγρών καυσίμων που έχουν ελεγχθεί ανά την ελληνική επικράτεια, καθίσταται σαφές το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στον κλάδο.

    Φοροδιαφεύγει 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων

    6.410 Επισκέψεις στο άρθρο (15/5/2019)

    Η αδυναμία του συστήματος διαπιστώνεται και από την υψηλή φοροδιαφυγή στην αγορά καυσίμων, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους ελέγχους που έγιναν το 2018 στα πρατήρια με βάση το σύστημα εισροών – εκροών, διαπιστώθηκε ότι ένα στα τρία πρατήρια φοροδιαφεύγει.
    Ειδικότερα, ελέγχθηκαν πανελλαδικά, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών, συνολικά 546 πρατήρια καυσίμων. Από τις ολοκληρωμένες υποθέσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, είχαν βρεθεί παραβάσεις σε 181 πρατήρια, ήτοι ποσοστό παραβατικότητας 33,2% επί του συνόλου των ελέγχων.
    Αν και οι σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στα πρατήρια που είχαν επιλεγεί για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας, και ως εκ τούτου το ποσοστό αυτό μπορεί να μην αποτυπώνει το εν γένει ποσοστό φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου καυσίμων, ωστόσο παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής.
    Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η φοροδιαφυγή που διαπίστωσαν οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατ. ευρώ. Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων - περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων.
    Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.