Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σε «Wi-Fi hot-spots» θα μετατραπούν περίπου 2.000 τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ με βάση το σχετικό πρόγραμμα που δρομολογείται μέσα στον Μάιο.

Ελεύθερο WiFi στα μέσα μαζικής μεταφοράς

2.314 Επισκέψεις στο άρθρο (7/5/2019)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση προγράμματος που προβλέπει τη δημιουργία hot-spots σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 14,8 εκ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi (hot spots) στο διαδίκτυο σε όλη την χώρα καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας τους για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών. Τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν τα hot-spots θα υποδειχθούν από τους Δήμους και θα αφορούν τόσο υπαίθριους όσο και κλειστούς δημόσιους χώρους (πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες μουσεία κ.ά.). Συνολικά θα εγκατασταθούν 11.600 hot-spots που θα κατανεμηθούν σε 3.000 περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια.
Σε ότι αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο από όλα τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος, το δίκτυο θα πρέπει να καλύπτει την ταυτόχρονη σύνδεση στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον 50 άτομα ενώ hot-spots. Οι πολίτες θα ειδοποιούνται όταν βρίσκονται σε περιοχή κάλυψης και θα εισέρχονται σε ένα ειδικό portal όπου θα ενημερώνονται για τη διαδικασία σύνδεσης που απαιτείται. Κατά πάσα πιθανότητα, σε πρώτη φάση, η σύνδεση θα είναι διάρκειας μιας (1) ώρας ενώ στη συνέχεια ο χρήσης θα αποσυνδέεται και πρέπει να επανασυνδεθεί.
Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, το έργο θα προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης έως και 80 ατόμων ενώ προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 2.500 hot-spots, μέσω των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΣΑ όπως η mobile εφαρμογή τηλεματικής, το ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.ά. εντός των οχημάτων.
Συνολικά θα τοποθετηθούν routers σε περίπου 2.000 οχήματα που είναι εν ενεργεία (1.500 λεωφορεία). Στα 12μετρα λεωφορεία θα τοποθετηθεί ένα hot-spot ενώ τα αρθρωτά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα φέρουν από 2 – 3 σημεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι επιβάτες.