Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Καταργείται η υποχρεωτική ανανέωση του Η.Α.Σ. (τσιπάκι) στα φορτηγά Δ.Χ. και τα τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. ανά τέσσερα έτη.

Κατάργηση της 4ετούς ανανέωσης του Η.Α.Σ.

2.819 Επισκέψεις στο άρθρο (18/1/2021)

Οι κάτοχοι ΔΧ φορτηγών & λεωφορείων δεν θα απαιτείται πλέον να ανανεώνουν κάθε τετραετία το Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμο Σήματα των οχημάτων τους, εκτός από τις περιπτώσεις φθοράς του.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, κ. Γ. Κεφαλογιάννη, καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού Ηλεκτρονικού Αναγνώσιμου Σήματος στα Φορτηγά ΔΧ και Τουριστικά Λεωφορεία ΔΧ κάθε τετραετία.
Το Η.Α.Σ. (τσιπάκι) καθιερώθηκε την περίοδο 2006 – 2007, με σκοπό να εντοπιστούν τα παρανόμως κυκλοφορούντα οχήματα, με δεδομένο πως το επάγγελμα σε αυτές τις δύο κατηγορίες ήταν τότε «κλειστό».
Τα οχήματα εφοδιάζονται για μία και μόνη φορά με το σήμα και το αντικαθιστούσαν στις περιπτώσεις αλλαγής του οχήματος ή σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ.
Από το 2017, θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση αντικατάστασης του κάθε τέσσερα χρόνια, με τους ιδιοκτήτες να υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα ποσό προς τις ομοσπονδίες τους, για την απόκτηση του.
Ωστόσο πλέον, με δεδομένη την απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καταργείται και η υποχρέωση ανανέωσης του σήματος ανά 4ετία και τα φορτηγά / λεωφορεία ΔΑ διατηρούν την υποχρέωση να φέρουν το συγκεκριμένο σήμα καθώς και να το ανανεώνουν, στις περιπτώσεις αντικατάστασης του οχήματος ή φθοράς για οποιαδήποτε αιτία.
Η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία με σκοπό να απαλλαγούν από την υποχρέωση ανανέωσης περίπου 70.000 μεταφορείς και επιπλέον, για την αποφυγή συνωστισμού στις Ομοσπονδίες των αυτοκινητιστών κατά την προμήθεια του σήματος.
Υπενθυμίζεται πως η αξία του Η.Α.Σ. καθορίζεται από την κάθε Ομοσπονδία με αντίτιμο που κυμαίνεται από 40 – 60 ευρώ.