ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Μηχανάκια & «σφήνες»: Επιτρέπονται από το νόμο;

(23/10/2024)
Μηχανάκια & «σφήνες»: Επιτρέπονται από το νόμο;

Το βιώνουμε σε καθημερινή βάση… Μηχανάκια και μοτοσικλέτες στο δρόμο μάς προσπερνούν πολύ απερίσκεπτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση για την κακιά στιγμή. Δικαιολογείται όμως αυτή η κατάσταση;

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει τις «σφήνες»

Οι προσπεράσεις από μοτοσικλέτες και από μηχανάκια είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο στην καθημερινότητά μας. Αυτό, διότι με μια απλή εξόρμηση στο δρόμο θα αντικρίσουμε δεκάδες οδηγούς τέτοιων οχημάτων, οι οποίοι πραγματοποιούν προσπεράσεις είτε από δεξιά είτε από αριστερά, σε δρόμους μονής ή διπλής κατεύθυνσης – ου  μην και από το αντίθετο ρεύμα –, με αποτέλεσμα αφενός να έχουμε πολλά ατυχήματα σε συστηματική βάση, αφετέρου να αναγκαζόμαστε να κινούμαστε ακόμα και με 5 χλμ μέσα στην κίνηση.
Ωστόσο η συγκεκριμένη προσπέραση, με βάση τον Κ.Ο.Κ., απαγορεύεται και μάλιστα υφίσταται και χρηματικό «πέναλτι» για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 16 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρεται ρητά πως: «Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση με κατά μήκος διαγραμμίσεις, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να οδηγούν αυτά μέσα στα όρια μιας λωρίδας και κατά το δυνατόν στο μέσο αυτής… Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».
Αξίζει δε, να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει συγκεκριμένος όρος για τις περίφημες «σφήνες». Πρόκειται για την «διήθηση», η οποία περιγράφει την κίνηση δίτροχων οχημάτων μεταξύ των λωρίδων που το εσωτερικό τους καλύπτεται ήδη από άλλα οχήματα, με τον Κ.Ο.Κ. μάλιστα να μην κάνει διαχωρισμούς σε μηχανές και σε αυτοκίνητα.  
 

Συνέχεια του άρθρου >>>