Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέες αντιδράσεις του κλάδου των Taxi

3.694 Επισκέψεις στο άρθρο (25/5/2020)

Με αφορμή την μη-μείωση του ΦΠΑ από το 24% στα 13% και για τα Taxi, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατηγορούν την Πολιτεία για παντελή έλλειψη κυβερνητικής μέριμνας.

Συγκεκριμένα, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΙΑΤΑ την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια όλων των για την απουσία των Taxi από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, η ΠΟΕΙΑΤΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πάγιο αίτημα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%, σε μόνιμη και όχι σε προσωρινή βάση καθώς και ότι τα Taxi ήταν ο μόνος κλάδος των επιβατικών μεταφορών που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ με βάση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία χτύπησε και την χώρα μας, το Taxi (με κίνδυνο την υγεία των οδηγών και των οικογενειών τους) δεν ξέφυγε ποτέ από τον κοινωνικό του ρόλο. Ήταν στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας τις μεταφορικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Σήμερα, με τις απώλειες σε οικονομικό επίπεδο να ξεπερνούν το 80%, η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού (Μαΐου) προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, είναι η ελάχιστη συνεισφορά της Πολιτείας προς μια επαγγελματική ομάδα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό.
Πολύ συνάδελφοι δεν έχουν πάρει ακόμη το εν λόγω επίδομα και η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε, έστω καθυστερημένα, να λυθεί το πρόβλημα.
Σε ότι αφορά στο μέτρο στήριξης της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις των αυτοκινητιστών Ταξι –με ελάχιστες εξαιρέσεις- απορρίφθηκαν. Η ΠΟΕΙΑΤΑ ζητά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τους όρους ένταξης, ώστε να είναι εφικτή (η ένταξη στο πρόγραμμα) για περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.