Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέες τεχνολογίες πρόβλεψης ατυχημάτων από τη Ford

20.401 Επισκέψεις στο άρθρο (2/9/2020)

Η Ford εξελίσσει νέες τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην πρόβλεψη των τροχαίων ατυχημάτων μέσω αισθητήρων τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στα κυκλοφορούντα σε αυτό οχήματα.

Με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται περισσότεροι από 1,3 εκ. (!) θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα (περίπου 3.700 νεκροί ημερησίως) ενώ, εξίσου δυσβάστακτο είναι και το οικονομικό κόστος (περίπου 40 δις ευρώ ετησίως)!.
Όπως είναι φυσικό, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι στόχος πρωταρχικής σημασίας για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της αυτοκίνησης και η Ford, μία εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον τομέα.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εταιρεία Vivacity Labs και διάφορους ακόμη ερευνητικούς φορείς της Μεγ. Βρετανίας, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα εξέλιξης νέων τεχνολογιών που θα επιφέρουν –εν πολλοίς- τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της αλληλεπίδρασης των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Ουσιαστικά, η Ford είναι επικεφαλής ενός προγράμματος που στοχεύει στην πρόγνωση μέσω δεδομένων που θα συλλέγονται από ειδικούς αισθητήρες τόσο στα κυκλοφορούντα οχήματα όσο και στις υποδομές του οδικού δικτύου.
Τα εν λόγω δεδομένα θα αναλύονται μέσω του συστήματος «Data-Driven Road Safety Tool» σε μια προσπάθεια να προβλεφθούν οι πιθανές τοποθεσίες και οι αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης σε διάφορα σημεία όπως π.χ. διασταυρώσεις κ.ο.κ. που εγκυμονούν αυξημένους κίνδυνους για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.
Στην παρούσα φάση, η Ford έχει να επιδείξει εκτενείς έρευνες στον τομέα της διασύνδεσης των οχημάτων μέσω της ανάλυσης δεδομένων τηλεματικής όπως π.χ. η χρήση του γκαζιού ή του φρένου και η γωνία περιστροφής του τιμονιού ενώ, η εταιρεία Vivacity Labs που προαναφέραμε, θα προσφέρει δεδομένα που θα συλλέγονται από επιπλέον ειδικούς αισθητήρες παραπλεύρως του οδικού δικτύου.
Οι εν λόγω αισθητήρες κάνουν χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης για την ανίχνευση ατυχημάτων που… παρά λίγο να συμβούν, αναλύοντας μοτίβα κινήσεων τόσο των πιο ευάλωτων χρηστών του δρόμου (ποδηλάτες, πεζοί, δικυκλιστές) όσο και των υπολοίπων –συμβατικών- οχημάτων, τα οποία δεν φέρουν συστήματα διασύνδεσης.
Περισσότερα για τις γενικότερες προσπάθειες της Ford αναφορικά με τις τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων σε αστικό περιβάλλον και την πρόγνωση των τροχαίων ατυχημάτων πάσης φύσεως, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video.