Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέοι κανόνες ασφαλείας σε όλα τα οχήματα

3.569 Επισκέψεις στο άρθρο (27/8/2020)

Ενημερωθείτε για τα βασικά στοιχεία που επιβάλλεται να φέρουν όλοι οι τύποι οχημάτων από τον Μάιο του 2022, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο της ΕΕ είναι το ασφαλέστερο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 49 θάνατοι ετησίως ανά εκατομμύριο κατοίκων σε τροχαία δυστυχήματα, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί κάποιος να υπερηφανεύεται.
Με αυτό το δεδομένο, τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έθεσαν πρόσφατα νέους κανόνες που καθιστούν υποχρεωτική την ύπαρξη μιας σειράς προηγμένων συστημάτων ασφάλειας σε όλα τα νέα οχήματα που θα πωλούνται αό τον Μάιο του 2022.
Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές / προσαρμογές και στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κάθε χώρας – μέλους προκειμένου να υιοθετηθούν τα εν λόγω δεδομένα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και τις διάφορες κοινωνικές τάσεις, όπως π.χ. η αύξηση του μ.ο. ηλικίας των πολιτών, η αύξηση των ποδηλατών κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα μελετών αναφέρουν πως με τα νέα μέτρα, υπολογίζεται πως θα μειωθούν δραστικά τα θανατηφόρα τροχαία, δεδομένου ότι θα μειωθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, που αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης για το 95% αυτών.
Μεταξύ των νέων –μελλοντικά υποχρεωτικών- συστημάτων αξίζει να αναφέρουμε την προειδοποίηση υπνηλίας ή απόσπασης της προσοχής του οδηγού, την ενεργοποίηση σημάτων έκτακτης ανάγκης (π.χ. χρήση των φλας) σε επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ. όταν ο οδηγός αναγκάζεται να φρενάρει δραστικά), τα συστήματα υποβοήθησης της οπισθοπορείας, το σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών, η καταγραφή δεδομένων συμβάντων λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα, το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της λωρίδας κίνησης κ.ά.
Αντίστοιχα, στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία) αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τόσο στον σχεδιασμό όσο και στα συστήματα ασφαλείας τους, που θα βελτιώσουν σημαντικά τόσο το έργο του οδηγού κάτω από όλες τις συνθήκες όσο και –κυρίως- θα διευρύνουν το άμεσο οπτικό του πεδίο, μια τάση που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται όπως για παράδειγμα, τα νέα συστήματα που αντικαθιστούν τους πλευρικούς καθρέπτες με κάμερες.