Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οδήγηση από τα 17 έτη;

2.234 Επισκέψεις στο άρθρο (2/5/2018)

«Προσωρινό» δίπλωμα σε ανήλικους 17 ετών προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Διαβάστε τον τρόπο που θα μπορούν να βρεθούν πίσω από το τιμόνι.

Οδηγούς 17 ετών ίσως δούμε σύντομα πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι άτομα ηλικίας 17 ετών θα μπορούν να οδηγούν νόμιμα με την προϋπόθεση να βρίσκεται μαζί τους από την θέση του συνοδηγού ένας ενήλικας. Φυσικά, για να φτάσουν στο σημείο να τους δοθεί άδεια, οι ανήλικοι οδηγοί θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ όταν «κλείσουν» τα 18 θα πρέπει να ξαναδώσουν πρακτικές εξετάσεις για να λάβουν το κανονικό δίπλωμα οδήγησης.

Το σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης που λέγεται πως θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, αναφέρει πως τα άτομα που έχουν κλείσει τα 17 τους έτη θα μπορούν να εκπαιδεύονται από ειδικό εκπαιδευτή, ενώ για η θεωρητική τους κατάρτιση και η βεβαίωση για την ικανότητα τους να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι θα παρέχεται από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως οι ανήλικοι οδηγοί, πριν κλείσουν τα 18 τους έτη, θα μπορούν να οδηγούν για διάστημα 6 μηνών ή 100 ωρών, με μόνο τις 10 από αυτές να μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι και μια ώρα μετά την δύση του Ηλίου.

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το θέμα και αν δοθεί το πράσινο φως, να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στον Μάιο όταν και θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο.