Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», η εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού, μεριμνά αδιαλείπτως για την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Οχήματα & σχεδιασμός ασφάλειας, από την Αττικές Διαδρομές

6.353 Επισκέψεις στο άρθρο (12/7/2021)

Διαθέτουν στόλο που υπερβαίνει τα 60 οχήματα. Από Van και επιβατικά μέχρι Φορτηγά, φορτωτές και σάρωθρα. Η ασφάλεια αποτελεί το άλφα και το ωμέγα κάθε σχεδιασμού τους. Έχουν πετύχει μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης των χρηστών & σταθερά χαμηλούς δείκτες τροχαίων ατυχημάτων. Ο λόγος για την "Αττικές Διαδρομές AE".

Σε συνέχεια των άρθρων του Autotriti Επαγγελματικά με κορυφαίες στον κλάδο τους εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν Στόλο οχημάτων, επικοινωνήσαμε με την Αττικές Διαδρομές και μιλήσαμε με τον κύριο Φάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας και Συντήρησης της "ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.". Θέμα μας το αντικείμενο εργασιών & υπηρεσιών τους, ο στόλος οχημάτων και η ασφάλεια στην εργασία και στις μεταφορές. Ας δούμε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Kοινοποίησε το »

Στόλος οχημάτων που διαθέτετε; (πόσα LCV-πόσα HCV, από ποιες μάρκες;)

Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», η εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού, μεριμνά αδιαλείπτως για την ασφάλεια και την άνεση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.
Ουσιαστική παράμετρος στην κατεύθυνση αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η άψογη συντήρηση του εκτεταμένου στόλου οχημάτων και μηχανημάτων της. Ειδικότερα, διαθέτει 28 μηχανήματα έργου (φορτηγά, πλυστικά μηχανήματα, σάρωθρα, καλαθοφόρα, φορτωτές – εκσκαφείς κ.λπ.), κυρίως μάρκας Mercedes τύπου Actros και Atego, Unimog, Caterpillar και Case (οι φορτωτές και εκσκαφείς).

Επίσης έχει στην κατοχή της 34 οχήματα τύπου van (Ford Transit), 8 mini van (Volkswagen Caddy και Ford Transit Connect), 8 οχήματα τύπου pickup (Nissan Navara) καθώς και 14 επιβατικά Skoda Fabia και Ford Fiesta.

Ο στόλος της εταιρείας που σας περιέγραψα λίγο πριν είναι ιδιόκτητος. Υπάρχουν όμως και αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από το στελεχιακό δυναμικό μας, τα οποία έχουν αποκτηθεί με τη μέθοδο leasing. Πρόκειται για μια πρακτική που έχουμε υιοθετήσει εδώ και μια πενταετία για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, και συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες LeasePlan & Hertz.

Μέσα στο 2020, μια χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα οχήματα της εταιρείας διήνυσαν περί τα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ το 2019 αυτά ανέρχονταν σε 3,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Μέσα στο 2020, μια χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα οχήματα της εταιρείας διήνυσαν περί τα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ το 2019 αυτά ανέρχονταν σε 3,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα.


Έχετε συμπεριλάβει στα μελλοντικά σας σχέδια ή υπάρχει ήδη σχέδιο επένδυσης στην ηλεκτροκίνηση;

Στην Αττική Οδό όλα αυτά τα χρόνια επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, ενώ το έργο από μόνο του συνδέεται άρρηκτα με την πρωτοπορία και την καινοτομία και αποτέλεσε γέφυρα για την εξέλιξη του κλάδου. Ειδικότερα για το ζήτημα που θέτετε, ενώ αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητά του, με δεδομένο ότι η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού λήγει το 2024, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να εφαρμοστεί μια πλήρης πολιτική ανανέωσης του στόλου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.

Ωστόσο σκέψεις υπάρχουν για δοκιμαστική αγορά μεμονωμένων ηλεκτροκίνητων οχημάτων για συγκεκριμένους σκοπούς όπως οι περιπολίες και η καθημερινή συντήρηση.

Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» τηρεί από το 2007 Σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία πιστοποιημένο κατά OHSAS 18001 και από το 2020 κατά ISO 45001.
Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» τηρεί από το 2007 Σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία πιστοποιημένο κατά OHSAS 18001 και από το 2020 κατά ISO 45001.


Σημαντικότητα και focus που δίνει ο σχεδιασμός της εταιρείας σας ως προς την ασφάλεια; Ασφάλεια στον χώρο εργασίας και κυρίως ασφάλεια στις οδικές μεταφορές.

Η ασφάλεια σε κάθε της έκφανση είναι για εμάς το άλφα και το ωμέγα, κι αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Το μαρτυρούν τα ποσοστά ικανοποίησης των χρηστών στις έρευνες που διεξάγουμε, αλλά και οι σταθερά χαμηλοί δείκτες τροχαίων ατυχημάτων στην Αττική Οδό.

Είναι η αναγκαία συνθήκη, λοιπόν, που κινεί τα νήματα και βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο κάθε μας δραστηριότητας, είτε πρόκειται για το ίδιο το προσωπικό της εταιρείας και τις εργασίες που εκτελεί καθημερινά στον δρόμο, είτε φυσικά για τους χρήστες της Αττικής Οδού.

Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» τηρεί από το 2007 Σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία πιστοποιημένο κατά OHSAS 18001 και από το 2020 κατά ISO 45001. Επίσης ήταν και η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το διεθνές πρότυπο οδικής ασφάλειας ISO 39001, ως επιβράβευση για τις διαδικασίες που εφαρμόζει καθημερινά με στόχο την επίτευξη του μέγιστου επιπέδου οδικής ασφάλειας στο προσωπικό της.

Τα χιλιόμετρα του Στόλου σας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε σε ποσοστό/αναλογία, είτε σε πραγματικούς αριθμούς; Έχετε στοιχεία;

Μέσα στο 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία και κατά την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις (lockdown) για την αντιμετώπισή της, από την πολιτεία, τα οχήματα της εταιρείας διήνυσαν περί τα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ το 2019 αυτά ανέρχονταν σε 3,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ελέγχετε τα δρομολόγια του στόλου σας με κάποιο σύστημα τηλεματικής; Τι σας προσφέρει η παρακολούθηση του στόλου σας; Με ποια εταιρεία συνεργάζεστε;

Κάθε όχημα περιπολίας και συντήρησης είναι εξοπλισμένο με συσκευή GPS για τον άμεσο εντοπισμό του και τη διαρκή παρακολούθηση της πορείας του από το ΚΔΚ (Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας). Εκτός όμως από το GPS το όχημα είναι εξοπλισμένο με συσκευή μάρκας Mobileye η οποία υποβοηθά τον οδηγό δίνοντας του ηχητικό σήμα όταν υπερβαίνει το εκάστοτε όριο ταχύτητας, όταν αλλάζει λωρίδα χωρίς φλας ή όταν δεν τηρεί τη δέουσα απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Επίσης κάθε όχημα είναι εξοπλισμένο και με συσκευή μάρκας Pointer που καταγράφει και δείχνει συνεχώς στον οδηγό το επίπεδο οικονομικής – οικολογικής οδήγησης που εφαρμόζει σε κάθε στιγμή, για παράδειγμα, αν ανεβάζει στροφές στον κινητήρα αλλάζοντας απότομα τις ταχύτητες, αν επιταχύνει ή επιβραδύνει απότομα, αν κάνει ελιγμούς κ.λπ.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και στο τέλος του μήνα συγκεντρώνονται από τα στελέχη της Δ/σης Κυκλοφορίας και Συντήρησης τα οποία τα αναλύουν εντοπίζοντας τυχόν «επιθετικούς» οδηγούς και κάνοντας τις δέουσες συστάσεις για πιο οικολογική - οικονομική και εν τέλει ασφαλή οδήγηση. Προμηθευτής και συντηρητής των συστημάτων αυτών είναι η εταιρεία G4S.
 
Όσον αφορά τα Ελαστικά των οχημάτων σας. Ποια τα κριτήρια επιλογής τους; (επιδόσεις ασφάλειας π.χ. μέτρα ακινητοποίησης - φρενάρισμα, Brand Name, τιμή, χαρακτηριστικά εξοικονόμησης όπως χιλιομετρική απόδοση, χαμηλότερη αντίσταση τριβής).

Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στο τμήμα συντήρησης οχημάτων της Δ/σης Κυκλοφορίας και Συντήρησης, ως προς τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου ελαστικού για κάθε τύπο οχήματος, ελαφρού ή βαρέως, αλλά και για κάθε τύπο μηχανήματος έργου συντήρησης της Αττικής Οδού.
Ως εκ τούτου έχουμε κατασταλάξει σε κάποιες μάρκες ανά τύπο οχήματος και τα κριτήρια επιλογής είναι συνδυασμός της εμπειρίας και εμπιστοσύνης στον κατασκευαστή και προμηθευτή, αλλά και της τιμής του κάθε τύπου ελαστικού.

Τα κριτήρια επιλογής είναι τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά. Η απόφαση ανήκει στο τμήμα προμηθειών που είναι αρμόδιο για την αγορά τους, η οποία όμως λαμβάνεται μετά από συνεννόηση και με την έγκριση του τμήματος συντήρησης οχημάτων, δεδομένης της εμπειρίας των οδηγών αλλά και των τεχνικών συντήρησης των οχημάτων της εταιρείας.

Η αντικατάσταση των ελαστικών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αλλά και την κατάσταση του ίδιου του ελαστικού μετά την τακτική επιθεώρηση που γίνεται από το τμήμα συντήρησης οχημάτων. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τα ελαστικά για επιβατικά οχήματα αντικαθίστανται περίπου κάθε 40.000 χλμ., για τα βαν περιπολίας και συντήρησης περίπου κάθε 60.000 χλμ. ενώ για τα φορτηγά και τα μηχανήματα έργου περίπου κάθε 70-80.000χλμ., πάντα όμως μετά από επιθεώρηση η οποία ενδέχεται να επιταχύνει τον χρόνο αντικατάστασης αν εντοπιστούν φθορές.

Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες επιλογές (ελαστικών) γίνεται από το τμήμα προμηθειών της εταιρείας, από τους ίδιους τους προμηθευτές πολλές φορές, αλλά η αξιολόγηση και η τελική επιλογή τυχόν νέου τύπου γίνεται από το τμήμα συντήρησης οχημάτων της Δ/σης Κυκλοφορίας και Συντήρησης.

Διεθνείς έρευνες δείχνουν πως ένα μείγμα καινούργιων και αναγομωμένων ελαστικών μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση ως και 20% στα σχετικά έξοδα ενός στόλου. Έχετε στις λειτουργίες σας κάποια στρατηγική διαχείρισης ελαστικών; Αναγόμωση, για εξοικονόμηση; Ανακύκλωση για eco λόγους (εταιρική σας συμβολή σε μικρότερο «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα»);

Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υιοθέτηση πολιτικών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι συστατικά στοιχεία που διέπουν όλο το φάσμα της λειτουργίας του έργου, με το βλέμμα στραμμένο στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί πάγια πρακτική της εταιρείας μας η ανακύκλωση όλων των χρησιμοποιημένων ελαστικών – ενδεικτικά, τη χρονιά που μας πέρασε ανακυκλώθηκαν περί τα 1.200 κιλά.

Kοινοποίησε το »