Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Πως αποθηκεύονται σωστά τα ελαστικά;

1.910 Επισκέψεις στο άρθρο (16/7/2024)
Πως αποθηκεύονται σωστά τα ελαστικά;

- Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης;
- Πως γίνεται η σωστή αποθήκευση;
- Πως πρέπει να αποθηκεύονται τα ελαστικά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες;

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης;

Από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να εναλλάσσει διαφορετικούς τύπους ελαστικών με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του (χειμερινά, καλοκαιρινά), είναι επιβεβλημένο να γνωρίζει πως, τα ελαστικά επιβάλλεται να αποθηκεύονται σε έναν χώρο:
 

  • με χαμηλή θερμοκρασία (δροσερό περιβάλλον)
  • προστατευμένο από το φως του ήλιο (το όζον έχει διαβρωτική επίδραση στο καουτσούκ των ελαστικών και
  • με καλό εξαερισμό.
 
Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως, τα ελαστικά δεν έχουν κατασκευαστεί για να υπομένουν μακρόχρονες (πολύμηνες) περιόδους αποθήκευσης. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να πούμε πως, μια αποθήκευση αρκετών μηνών σε μη ιδανικές συνθήκες, θα έχει ιδιαίτερα έντονη αρνητική επίδραση στην κατάσταση του ελαστικού, ανεξαρτήτως της φθοράς ή της ηλικίας του.
 
Επομένως, τα ελαστικά πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία όπως π.χ. ένα υπόγειο, κάποιο γκαράζ ή μια αποθήκη, δεδομένου πάντα πως οι θερμοκρασίες σε αυτούς τους χώρους, παραμένουν όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 

Πως γίνεται η σωστή αποθήκευση;

Κατά βάση, τα ελαστικά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πρόκληση παραμορφώσεων ενώ, είναι πιο εύκολη η επανά-τοποθέτηση τους.
 
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να κρέμονται ή να στοιβάζονται οριζόντια (το ένα πάνω στο άλλο).
 
Κάθε ελαστικό θα μπορούσε να συσκευαστεί σε κάποια πλαστική σακούλα ή κάλυμμα, ει δυνατόν με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα στο εσωτερικό της συσκευασίας. Με αυτόν τον τρόπο, το ελαστικό θα προστατευθεί περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη ή η υγρασία.
 
Αντίστοιχα, τα ελαστικά με αεροθάλαμο, πρέπει να έχουν μειωμένη ποσότητα αέρα στο εσωτερικό τους κατά το ήμισυ του κανονικού.
 
Όταν έρθει η ώρα για την επανατοποθέτηση κάθε ελαστικού, θα πρέπει να ελέγξουμε προσεχτικά το εσωτερικό τους καθώς, η πιθανή υγρασία ενδεχομένως να επηρεάσει τις μεταλλικές στρώσεις (σκελετός) του ελαστικού ενώ, ξένα σώματα ή ακαθαρσίες μπορεί να έχουν φράξει π.χ. την βαλβίδα αέρα.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Πως πρέπει να αποθηκεύονται τα ελαστικά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες;

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερη η αποθήκευση των ελαστικών όταν αυτά παραμένουν τοποθετημένα σε ζάντες.
 
Αυτό φυσικά προϋποθέτει την ύπαρξη επιπλέον ζαντών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ελαστικά αποθηκεύονται στο πλάι («ξάπλα» το ένα πάνω στο άλλο και όχι «όρθια-κάθετα»).
 
Σε αντίθεση με τα ελαστικά χωρίς ζάντες, αυτά που είναι τοποθετημένα σε αυτές, μπορούν ακόμη και να κρεμαστούν, χωρίς αυτό να επιφέρει τυχόν παραμορφώσεις στη δομή ή τον σκελετό τους.