Υπογράφτηκε το έγγραφο ενημέρωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για μια κεντρική βάση δεδομένων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας & τη μείωση των ρύπων.
Τι περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα.
Με την υπογραφή του εγγράφου ενημέρωσης για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) από τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές, Βασίλη Οικονόμου, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΗΠΣΒΑΚ), που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε σύνδεσμο, όσο και μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.
Υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης, λοιπόν, ο Βασίλης Οικονόμου, τόνισε σχετικά πως: «Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Με την έναρξη λειτουργίας της ΗΠΣΒΑΚ, παρέχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που ενισχύει τον σχεδιασμό των πόλεών μας, διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση και αναδεικνύει καλές πρακτικές. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελούν διεθνώς, τόσο στο παρόν όσο και στο άμεσο μέλλον, αναπόσπαστο εργαλείο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, για τη στρατηγική αντιμετώπιση θεμάτων βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μιας περιοχής».
Πρόκειται για μια κεντρική βάση δεδομένων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας & τη μείωση των ρύπων
Όπως καθίσταται κατανοητό, συνεπώς, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εθνική κεντρική βάση δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας στρατηγικές βελτίωσης γύρω από την προσβασιμότητα, τη μείωση των ρύπων, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις μεταφορές και την αναβάθμιση των υποδομών μετακίνησης.
Και οι στόχοι του εγχειρήματος; Αυτοί είναι η συμβολή στη διαμόρφωση πολιτικών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η διευκόλυνση των διαδικασιών έγκρισης από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών των ΣΒΑΚ, η ανάδειξη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής στις εγχώριες πόλεις, καθώς και η ενημέρωση & ανταλλαγή εφαρμοσμένων πρακτικών.
Τοιουτοτρόπως, Δήμοι, Περιφέρειες και λοιποί ενδιαφερόμενοι φορείς δύνανται: να υποβάλλουν και να διαχειρίζονται Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, να αναζητήσουν χαρακτηρισμένα ΣΒΑΚ για τους ΟΤΑ που τους ενδιαφέρουν, να ενημερωθούν για καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και να δημοσιεύσουν τις δικές τους δράσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Τι περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την πλατφόρμα αυτήν καθαυτή, στην προκειμένη περίπτωση καταχωρίζονται αναφορές κύκλου ΣΒΑΚ, το ΣΒΑΚ που έχει καταρτιστεί, οι εκθέσεις προόδου, το επικαιροποιημένο κάθε φορά σχέδιο δράσης & κάθε είδους πληροφορία ή στοιχεία σχετικά με το ΣΒΑΚ.
Συν τοις άλλοις, συμπεριλαμβάνονται χρήσιμα εργαλεία με προτεινόμενα μέτρα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του ΣΒΑΚ, σύστημα στόχων και δεικτών παρακολούθησης, εφαρμοσμένες πρακτικές υλοποίησης μέτρων, αποθετήριο πληροφοριακού υλικού για τα ΣΒΑΚ καθώς και σχετικά νέα-ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η ΗΠΣΒΑΚ προβλέπεται από το άρθρο 11 του ν.4784/2021 (ΑΆ 40) και η διαδικασία δημιουργίας, ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησής της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με αυτή θέμα καθορίζονται από την ΚΥΑ υπΆ αρ. 69559/19.03.024 (ΒΆ 1735/19.03.2024).
Δημιουργήθηκε δε, από το Τμήμα Υποστήριξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών Πληροφορικής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Δ9), σε συνεργασία με το Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών (Δ29) του ίδιου Υπουργείου.