Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Διευκρινήσεις αναφορικά με τις –προσωρινές- κάρτες οδηγού για τους ευφυείς ταχογράφους που εκδίδονται από την Πολωνία…

… έδωσε στη δημοσιότητα με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Μεταφορών.

Σχετικά με τις νέες κάρτες ταχογράφου

3.987 Επισκέψεις στο άρθρο (25/11/2019)

Με αφορμή ερωτήσεις πολιτών και υπηρεσιών, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τα ακόλουθα σε ότι αφορά στις κάρτες ευφυούς ταχογράφου που χορηγεί ο Εθνική Αρχή Έκδοσης Καρτών από την 18η Σεπτεμβρίου 2019.

Με την εγκύκλιο Φ450/71855/3284/22-11-2019 με θέμα τον Κανονισμό (ΕΕ) 165/2015 που αφορά στις Κάρτες ευφυούς ταχογράφου που εκδίδονται στο πλαίσιο αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει τα εξής:
 
1. Έως την έναρξη χορήγησης καρτών από τον ανάδοχο που θα αναλάβει την υπηρεσία παραγωγής καρτών ευφυούς ταχογράφου, η Εθνική Αρχή Έκδοσης Καρτών χορηγεί κάρτες ευφυούς ταχογράφου σε οδηγούς και συνεργεία, οι οποίες έχουν εκδοθεί για την Ελλάδα από την Πολωνική Αρχή Έκδοσης Καρτών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ κρατών μελών που προβλέπεται στο άρθρο 50 του κανονισμού (ΕΕ) 165/2014.
2. Η αμοιβαία συνδρομή στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου αποτελεί προσωρινό μέτρο, που διαρκεί μόνο για το χρονικό διάστημα που δεν είναι τεχνικά εφικτή η έκδοση καρτών από την Εθνική Αρχή και υλοποιείται με τους όρους που έθεσε στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αμοιβαίας συνδρομής στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου, εκτός από την Ελλάδα, τα εξής κράτη μέλη:
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράγει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ολλανδία και
  • Η Γαλλία έχει παράγει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ουγγαρία.
3.  Η κάρτα οδηγού που εκδίδεται με το σύστημα της αμοιβαίας συνδρομής έχει τον μορφότυπο του κράτους μέλους που την παράγει (εθνικό διακριτικό, γλώσσα περιγραφής πεδίων) αλλά στο πεδίο 4c αναγράφεται η αρχή έκδοσης καρτών του μέλους που χορηγεί την κάρτα στον οδηγό. Έτσι, για παράδειγμα, η κάρτα οδηγού που χορηγεί προσωρινά η Ελλάδα φέρει το εθνικό διακριτικό «PL», τα πεδία της κάρτας περιγράφονται στα πολωνικά αλλά στο πεδίο 4c αναγράφεται «Greek Card Issuing Authority» (Ελληνική Αρχή Έκδοσης Καρτών ). Κατά τα λοιπά, η κάρτα δεν διαφέρει ως προς το κύρος, τις λειτουργίες και τις υποχρεώσεις του κατόχου της από μια κάρτα οδηγού που παράγει και χορηγεί η ίδια εθνική αρχή και ισχύει ως την λήξη της χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση της όταν ξεκινήσει η χορήγηση καρτών ελληνικής έκδοσης.
4. Τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3 της ΚΥΑ Γ438/οικ.28317/2481/2009 (Β 989) παρακαλούνται για την ενημέρωση τους, ώστε να αναγνωρίζουν τις κάρτες οδηγού με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά όταν πραγματοποιούν καθοδόν ελέγχους.
Οι περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών παρακαλούνται, όταν χορηγούν κάρτα οδηγού ευφυούς ταχογράφου πολωνικής έκδοσης, να ενημερώρνουν για τα ανωτέρω τους δικαιούχους και να τους χορηγούν αντίγραφο της παρούσας, το οποίο μπορούν οι οδηγοί να τηρούν επί του οχήματος για ενημέρωση των αρχών ελέγχου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφόσον απαιτηθεί.