Γιατί οι ίδιοι φορτιστές δεν επαρκούν για ηλεκτρικά Vans και φορτηγά;
Διόδια φορτηγών: Πόσο ανεβαίνει το κόστος ενός διεθνούς δρομολογίου;
Έρχεται μεγάλη επιδότηση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων!

Η ACEA ζητά παράταση της έναρξης ισχύος της Euro 7 για τα βαρέα οχήματα κατά 2 έτη καθώς και 5ετή αναβολή των απαιτήσεων για τα σωματίδια των φρένων.
Η ACEA ζητά πέντε χρόνια αναβολή για τα φρένα και δύο για το Euro 7.
Το Euro 7 ελέγχει και τα σωματίδια των φρένων, ακόμη και στα ηλεκτρικά.
Η αβεβαιότητα στην πιστοποίηση πιέζει τον σχεδιασμό παραγωγής και την ανανέωση στόλου.
Οι λύσεις περνούν από αξιόπιστες δοκιμές και προσιτή καθαρότερη ενέργεια.
Πώς προετοιμάζεται ένα νέο φορτηγό για απαιτήσεις των οποίων οι δοκιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί; Αυτό είναι το πρόβλημα που θέτει η ACEA, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων η οποία, με επιστολή προς ευρωβουλευτές (20/10/2026), ζητά πενταετή αναβολή των απαιτήσεων για τις εκπομπές των φρένων στα βαρέα οχήματα. Παράλληλα, ζητά διετή μετατόπιση των γενικών ημερομηνιών εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας «Euro 7» για την κατηγορία των βαρέων φορτηγών οχημάτων.
Το θεσπισμένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει εφαρμογή από τις 29 Μαΐου 2028 για νέους τύπους βαρέων οχημάτων και από τις 29 Μαΐου 2029 για τα νέα οχήματα των σχετικών κατηγοριών. Η πρώτη ημερομηνία αφορά την έγκριση ενός νέου τύπου· η δεύτερη επεκτείνει την απαίτηση στις νέες ταξινομήσεις.
Αφορά και τα κυκλοφορούντα φορτηγά; Οι συγκεκριμένες προθεσμίες δεν αποτελούν εντολή μετατροπής των ήδη ταξινομημένων οχημάτων σε Euro 7. Για μια ελληνική μεταφορική, το ζήτημα συνδέεται κυρίως με την επόμενη αγορά φορτηγού και τον προγραμματισμό αντικατάστασης του στόλου.
Η περιβαλλοντική επίδοση ενός οχήματος δεν εξαντλείται στην εξάτμιση. Η φθορά των φρένων παράγει σωματίδια, τα οποία αποτελούν διαφορετική πηγή ρύπανσης από την καύση του πετρελαίου. Το Euro 7 διευρύνει τον έλεγχο και σε αυτές τις εκπομπές εκτός εξάτμισης.
Για τον λόγο αυτό, το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά και τα ηλεκτρικά οχήματα. Η απουσία καυσαερίων δεν εξαφανίζει αυτομάτως τη ρύπανση από τη μηχανική φθορά. Ο στόχος είναι θετικός: να περιοριστούν περισσότερες πηγές επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, πέραν όσων αντιμετωπίζονται με την αλλαγή κινητήρα. Οι απαιτήσεις για τα φρένα εντάσσονται σε αυτήν τη λογική.
Το ζητούμενο, επομένως, δεν είναι απλώς ένα διαφορετικό τακάκι. Χρειάζεται κοινός, αξιόπιστος τρόπος μέτρησης, ώστε η πιστοποίηση των φορτηγών να βασίζεται σε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Το Euro 7 αφορά και εκπομπές εκτός εξάτμισης, ενώ η αναθεώρηση της RED συνδέεται με την καθαρότερη ενέργεια και τα καύσιμα των μεταφορών.
Η ACEA υποστηρίζει ότι παραμένουν ανολοκλήρωτες κρίσιμες διαδικασίες δοκιμών, μαζί με τη μέθοδο μετατροπής των μετρήσεων ενός εξαρτήματος σε αποτέλεσμα για ολόκληρο το όχημα. Επισημαίνει επίσης καθυστέρηση στην ανάπτυξη ειδικού κύκλου δοκιμών για βαρέα φρένα.
Γιατί έχει σημασία; Τα βαρέα οχήματα έχουν πολλές διαμορφώσεις και διαφορετικά συστήματα πέδησης. Η Ένωση προειδοποιεί ότι η βιαστική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες δαπάνες εξέλιξης, αναστάτωση στην παραγωγή και πίεση στους προμηθευτές. Τονίζει παράλληλα ότι η ασφάλεια των φρένων απαιτεί εκτενή επικύρωση.
Σημαίνει αυτό ακριβότερα φορτηγά; Το σίγουρο είναι πως η αβεβαιότητα δυσκολεύει τον προγραμματισμό. Εφόσον επηρεαστούν παραγωγή και παραδόσεις, θα γίνει πιο «περίπλοκη» και η διαδικασία ανανέωσης ενός στόλου οχημάτων.
Για τις μεταφορικές, άλλωστε, η βιωσιμότητα μιας επένδυσης κρίνεται στο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, μαζί με τη δυνατότητα καθημερινής αξιοποίησης του οχήματος.
Η προτεινόμενη διέξοδος της ACEA ξεκινά από ολοκλήρωση και επικύρωση των δοκιμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σταθερότερο πλαίσιο επενδύσεων για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο αντίλογος είναι εξίσου σαφής: η αναβολή μεταθέτει χρονικά και την επιδιωκόμενη περιβαλλοντική προστασία από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Ξεχωριστό ζήτημα είναι η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Renewable Energy Directive – RED). Αφορά την ενέργεια και τα καύσιμα, όχι τη μέτρηση σωματιδίων των φρένων. Η ACEA διατηρεί την ηλεκτροκίνηση ως βασική κατεύθυνση, αλλά ζητά και προβλέψιμη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων καυσίμων, ιδίως για τον υπάρχοντα στόλο.
Η διάκριση έχει πρακτική αξία: καθαρότερο καύσιμο δεν λύνει το πρόβλημα πιστοποίησης των φρένων. Αντίστοιχα, ένα πιστοποιημένο φορτηγό χρειάζεται οικονομικά αξιοποιήσιμη ενέργεια και κατάλληλες υποδομές φόρτισης βαρέων οχημάτων. Η μετάβαση αποδίδει όταν περιβαλλοντικοί κανόνες, τεχνική ετοιμότητα και καθημερινή λειτουργία προχωρούν μαζί.
PRO.autotriti.gr | Ταυτότητα
Επωνυμία Επιχείρησης: AUTO ΤΡΙΤΗ ΑΕ
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Αμαρουσίου 14 - Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 141 22
Νομική Μορφή: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Α.Φ.Μ.: 998384177
Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 1085500
Ιστοσελίδα: PRO.autotriti.gr
Διοικητικά Στελέχη
Ιδιοκτήτες & Κύριοι Μέτοχοι: Δανάη Τριανταφύλλη – Δάφνη Τριανταφύλλη
Νόμιμος εκπρόσωπος - Διευθυντής: Νίκος Καρανάσιος
Διαχειριστής ονόματος τομέα: ΑUTO ΤΡΙΤΗ Α.Ε.