Οι χρήστες των Trafic, Estafette & Goelette είναι οι πρώτοι που θα αντικρίσουν αυτήν τη νέα τεχνολογία.
Η προσέγγιση SDV της Ampere βασίζεται σε ένα υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων.
Vans που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε χρήστη.
Μεγάλο το κέρδος στους τομείς τόσο της ασφάλειας, όσο και της υπολειμματικής αξίας των οχημάτων.
Η προσέγγιση SDV της Ampere βασίζεται σε ένα υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων
Όσον αφορά
στην αρχιτεκτονική SDV αυτή καθαυτή, τώρα, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο σχεδιασμό, στην αντίληψη και στην αξιοποίηση των
Vans. Κι εξηγούμαστε…
Κατά βάση, τα οχήματα σχεδιάζονται σε πρώτη φάση γύρω από ένα πλαίσιο (σασί) & μια γραμμή μετάδοσης κίνησης (συμβατική ή ηλεκτροκίνητη), με τους κατασκευαστές στη συνέχεια να προσθέτουν όλα τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά και τα πακέτα προ-εξοπλισμού που απαιτούνται για τις διάφορες λειτουργίες και εκδόσεις. Με βάση τη συγκεκριμένη προσέγγιση σχεδιασμού, συνεπώς, απαιτείται ένας τεράστιος αριθμός ECU - έως και 80 ανά όχημα.
Εντούτοις στην περίπτωση των νέων Vans της Renault, η Ampere εφαρμόζει μια προσέγγιση παρόμοια με τους ισχυρότερους υπολογιστές, βασίζοντας την αρχιτεκτονική των οχημάτων σε ένα υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων και ένα κεντρικό λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας έτσι την εγκατάσταση ενημερώσεων, εφαρμογών και εξατομικευμένων υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου.
Έτσι, οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων λειτουργούν ως ο εγκέφαλος του οχήματος, επεξεργαζόμενοι τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες του οχήματος -
και ιδίως από τα ADAS -, αλλά και από το σύστημα μετάδοσης κίνησης, από τον έλεγχο του πλαισίου & από τις υπηρεσίες πολυμέσων/συνδεσιμότητας.
Την ίδια ώρα δε, αυτοί οι υπολογιστές μπορούν να αναβαθμιστούν με νέες λειτουργίες για τον εκσυγχρονισμό του οχήματος ή την παράταση της διάρκειας «ζωής» του, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα αυτοκινήτου, γνωστό ως «CAR OS», που σχεδιάστηκε από την Ampere.
Vans που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε χρήστη
Το πόρισμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Οι χρήστες των επιχειρήσεων θα μπορούν να αναβαθμίζουν το όχημά τους, όπως ακριβώς θα έκαναν με τον φορητό υπολογιστή ή με το τηλέφωνό τους, προσθέτοντας νέες λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο, την ίδια ώρα που εξατομικευμένες προσφορές θα προσαρμόζονται στην πραγματική χρήση και στις συνήθειες οδήγησης κάθε ατόμου.
Για παράδειγμα:
- Οχήματα με ειδικές λειτουργίες όπως
ασθενοφόρα,
πυροσβεστικά, αστυνομικά κ.ο.κ. θα περιλαμβάνουν ειδικές εφαρμογές γύρω από τη μοναδική, κεντρική λειτουργία κάθε εξαρτήματος.
- Εταιρείες που χρησιμοποιούν το δικό τους λειτουργικό σύστημα (π.χ. για διανομές), θα μπορούν να συνδυάσουν το λειτουργικό τους σύστημα με το σύστημα πολυμέσων επί του οχήματος, προκειμένου να στέλνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (γύρω από την ώρα, τη διαδρομή, τις επαφές κ.α.) στους οδηγούς τους κατά τη διάρκεια των διαδρομών.
- Οι χρήστες του στόλου θα μπορούν να συνδεθούν στο προφίλ τους και να έχουν πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο περιβάλλον με τις προτιμώμενες ρυθμίσεις & εφαρμογές του οχήματός τους.
Μεγάλο το κέρδος στους τομείς τόσο της ασφάλειας, όσο και της υπολειμματικής αξίας των οχημάτων
Ολοκληρώνοντας, η προγνωστική συντήρηση, που είναι ήδη διαθέσιμη στα υπάρχοντα οχήματα, θα γίνει ακόμη πιο ακριβής με την απείρως μεγαλύτερη υπολογιστική ικανότητα και ευφυΐα της αρχιτεκτονικής SDV – κάτι που θα καταστήσει δυνατή την παρακολούθηση της φθοράς συγκεκριμένων εξαρτημάτων σε πραγματικό χρόνο και την έναρξη διαγνωστικών ελέγχων εξ αποστάσεως για τον προγραμματισμό επισκευών ή την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Παράλληλα, η δυνατότητα ενημέρωσης των οχημάτων με καθορισμένο λογισμικό μέσω του cloud θα αποφέρει οφέλη όχι μόνο όσον αφορά στην εμπειρία οδήγησης, αλλά και αναφορικά με την αξία του LCV. Κι αυτό, διότι ένα Van π.χ. ηλικίας τριών ή τεσσάρων ετών προφανώς θα απολέσει λιγότερη από την αξία του, αν π.χ. έχει ενισχυθεί με νέες λειτουργίες.