Τις αντικρίζουμε στις μεγάλες σήραγγες των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και οπτικά παραπέμπουν σε μεγάλους ανεμιστήρες ή – ακόμα περισσότερο – σε τουρμπίνες αεροπλάνων. Ο ρόλος τους όμως είναι πολύ - πολύ πρακτικός!
Ταξιδεύοντας στην Εγνατία, στην Εθνική, στην Ολυμπία και στην Αττική Οδό περνάμε από μεγάλα τούνελ που η έκτασή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 6 χιλιόμετρα. Κατά μήκος αυτών των σηράγγων, λοιπόν, θα αντικρίσουμε κάποιους μηχανισμούς στην οροφή που η εμφάνισή τους «φέρνει» πολύ στις γνωστές σε όλους μας τουρμπίνες ενός αεροπλάνου.
Είθισται δε, αυτές τις «τουρμπίνες» να τις βλέπουμε κατά δυάδες στους αυτοκινητοδρόμους που «φιλοξενούν» περισσότερες από δυο λωρίδες στο κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ αρκετά τούνελ στεγάζουν δεκάδες τέτοιους μηχανισμούς.
Πρόκειται για μέτρο εξαερισμού – και πολύ χρήσιμο μάλιστα!
Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε με τι μοιάζουν αυτοί οι… γιγάντιοι ανεμιστήρες, είναι ώρα να εστιάσουμε και στη λειτουργία τους. Η οποία δεν είναι άλλη φυσικά από τον εξαερισμό του χώρου, πράγμα λογικό κι αναμενόμενο, εφόσον αναλογιστούμε πως μια σήραγγα αρκετών εκατοντάδων μέτρων, με ένα μόλις άνοιγμα στην αρχή και άλλο ένα στο τέλος, δε γίνεται να αερίζεται κατά το δοκούν.
Συνυπολογίζοντας δε, το πλήθος των οχημάτων που παρελαύνουν σε καθημερινή βάση από τις συγκεκριμένες τοποθεσίες, γίνεται προφανές πως οι εν λόγω χώροι αφενός αποτελούν εστίες παραγωγής καυσαερίων αφετέρου έχουν αυξημένη θερμοκρασία αέρα.
Τεράστια η συμβολή τους σε πυρκαγιές και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση
Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια είναι πολύ πιθανό να δούμε αυτούς τους ανεμιστήρες ακίνητους. Προφανώς αυτό δε σημαίνει πως έχουν υποστεί βλάβη ούτε ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Απλώς είναι τέτοιο το σύστημα του μηχανισμού τους, που δραστηριοποιούνται όταν οι αισθητήρες τους ανιχνεύσουν συγκεκριμένες μετρήσεις που αφορούν στη θερμοκρασία και στην ποιότητα του αέρα.
Έτσι, εφόσον εντοπιστούν μεγάλες ποσότητες καυσαερίων, οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται με την ταχύτητά τους να ρυθμίζεται αναλόγως, κάτι που στις ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η χρησιμότητά τους στις πυρκαγιές και στο μποτιλιάρισμα (μέσα στο τούνελ), όπου συχνά πυκνά έχει χρειαστεί να δώσουν λύσεις.