Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τι ισχύει για τα νήπια και τα ΚΤΕΛ

4.747 Επισκέψεις στο άρθρο (8/9/2020)

Διευκρινήσεις αναφορικά με τη –δωρεάν ή μη- μεταφορών ανηλίκων (έως 6 ετών στα ΚΤΕΛ, έδωσε το υπουργείο Μεταφορών μετά τις σχετικές αντιδράσεις σε πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού.

Με σχετική απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών, κ. Γ. Κεφαλογιάννη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφασίστηκε η κατάργηση της πρόβλεψης για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, για τα ανήλικα παιδιά έως έξι ετών, εφόσον αυτά δεν καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση επί του οχήματος.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των υπεραστικών ΚΤΕΛ έσπευσαν να επισημάνουν πως δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τη νέα διάταξη και να ζητήσουν κόμιστρο για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας έως έξι ετών.
Με τη νέα υπουργική απόφαση, καταργείται η προγενέστερη διάταξη (χωρίς να αντικατασταθεί από άλλη) που ανέφερε πως: «… Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας έως έξι ετών, δεν οφείλεται ιδιαίτερο εισιτήριο πέραν εκείνου που εκδίδεται για το πρόσωπο που το συνοδεύει, μετά του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί έναν και τον αυτόν επιβάτη, εφόσον βέβαια δεν ζητείται για αυτά χωριστή θέση».
Σε σχετική, συμπληρωματική, δήλωση του, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε πως: «… Η πρακτική να μεταφέρουν οι γονείς τα παιδιά στην αγκαλιά τους στο ίδιο κάθισμα εντός των υπεραστικών λεωφορείων, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια, κυρίως των παιδιών και αντίκειται στους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες μεταφοράς επιβατών.
Η κατάργηση αυτής της πρακτικής ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση για λόγους οδικής ασφάλειας. Ουδέποτε, λοιπόν, προβλέπονταν δωρεάν μεταφορά των παιδιών κάτω των έξι ετών στα ΚΤΕΛ, όταν αυτά καταλάμβαναν ξεχωριστή θέση μέσα στο λεωφορείο.
Όσον αφορά στο κόμιστρο, στην ίδια απόφαση προβλέπεται ρητά ότι το ΔΣ των ΚΤΕΛ έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων για κοινωνικούς λόγους. Συνεπώς, η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς παραμένει.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, θα κάθονται σε ξεχωριστή θέση εντός του λεωφορείου και όχι πάνω στα πόδια ενηλίκων
».
Σε αυτό το σημείο αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα παιδιά ηλικίας έως έξι ετών μετακινούνται δωρεάν. Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η μεταφοράς τους είναι δωρεάν ενώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει δωρεάν μετακινήσεις σε παιδιά έως 4 ετών και 50% έκπτωση σε παιδιά έως 12 ετών.