Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τι ισχύει για τα παιδικά καθίσματα στα σχολικά λεωφορεία

7.661 Επισκέψεις στο άρθρο (2/9/2020)

Ενημερωθείτε σχετικά με τα όσα αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών για τα παιδικά καθίσματα που χρησιμοποιούνται στα σχολικά λεωφορεία…

Σε συνέχεια σχετικών ερωτήσεων και αιτημάτων ενημέρωσης από πολίτες, Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών σε όλη και χώρα κ.ο.κ. αναφορικά με τη χρήση των διαφόρων τύπων καθισμάτων από μαθητές διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους, με βάση την υπάρχουσα υπουργική απόφαση και με επιφύλαξη των εκάστοτε νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του Covid-19, το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει τα εξής:
  • Το ειδικό παιδικό κάθισμα ΕΠΑΙΚ Ι χρησιμοποιείται μόνο από νήπια.
  • Το ειδικό παιδικό κάθισμα ΕΠΑΙΚ ΙΙ χρησιμοποιείται από μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή / και από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος τους είναι μικρότερο του 1,5μ. και το βάρος τους μικρότερο των 36 κιλών.
  • Το κάθισμα ενηλίκων χρησιμοποιείται:
 
α) από νήπια ηλικίας μικρότερης των 4 ετών, υπό την προϋπόθεση χρήσης του κατάλληλου συστήματος συγκράτησης παιδιών (CRS).
β) από μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση πως το ύψος τους είναι μεγαλύτερων του 1,5μ. και το βάρος τους άνω των 36 κιλών.
γ) από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η χρήση της ζώνης ασφαλείας του εκάστοτε καθίσματος.
Τέλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Ειδικών Παιδικών Καθισμάτων (ΕΠΑΙΚ) καθώς και των Συστημάτων Συγκράτησης Παιδιών (Child Restraint Systems), καθορίζονται στην υπουργική απόφαση 17910/1225/4-8-2014.