ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

Πώς καταλαβαίνεις ότι χάλασε η αντλία βενζίνης;

1.557 Επισκέψεις στο άρθρο (12/6/2024)
Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει... πονοκέφαλος.

Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει... πονοκέφαλος.

Μια αντλία βενζίνης αποτελείται από όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία.

Μια αντλία βενζίνης αποτελείται από όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία.

H ταπεινή αντλία βενζίνης έχει και αυτή τα μυστικά της!

H ταπεινή αντλία βενζίνης έχει και αυτή τα μυστικά της!

  • Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει... πονοκέφαλος.
  • Μια αντλία βενζίνης αποτελείται από όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία.
  • H ταπεινή αντλία βενζίνης έχει και αυτή τα μυστικά της!

- Η αντλία βενζίνης τροφοδοτεί τον κινητήρα με καύσιμο
- Συνήθως όταν χαλάει βγάζει έναν τσιριχτό ήχο.
- Αν χαλάσει, η αντικατάστασή της κοστίζει το λιγότερο 150 ευρώ
- Για να αντέξει, μη μείνεις από βενζίνη! (αλλιώς «ρουφάει» σκουπίδια από το ρεζερβουάρ)

Το σημαντικότερο κομμάτι του συστήματος καυσίμου…

…δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την ταπεινή αντλία βενζίνης. Βεβαίως, υπάρχουν τα μπεκ, τα φίλτρα και το ρεζερβουάρ, αλλά η αντλία είναι αυτή η οποία είναι υπεύθυνη για την διανομή του καυσίμου από το ρεζερβουάρ στο υπόλοιπο σύστημα. Στα παλαιότερα οχήματα οι αντλίες βενζίνης ήταν μηχανικές. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούσαν την κίνηση του μοτέρ ώστε να κινηθούν και αυτές. Ως εκ τούτου ήταν λιγότερο αξιόπιστες στη διανομή καυσίμου. Σήμερα πλέον όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν ηλεκτρική αντλία καυσίμου, η οποία ως επί το πλείστον, τοποθετείται στο ρεζερβουάρ. Η τοποθεσία της όμως την κάνουν «ακριβή υπόθεση», καθώς χρειάζονται (ανάλογα την περίπτωση), πολλές εκατοντάδες ευρώ για την αντικατάστασή της.

Ίσως και να την έχεις ακούσει κάποιες φορές. Όταν βάζεις το κλειδί του αυτοκινήτου σου στην θέση ON και δίνεις ρεύμα σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα, ίσως να έχεις ακούσει ένα «βζζζζ» που διαρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα και μετά σταματάει. Αυτή είναι η αντλία καυσίμου, η οποία δίνει πίεση σε όλο το σύστημα καυσίμου.

Σου «μιλάει» όταν πρόκειται να τα «παίξει»!

Προτού φτάσει το σημείο που σταματάει να δουλεύει, η αντλία βενζίνης βγάζει τα δικά της σημάδια που σε προειδοποιεί για επικείμενη βλάβη. Πάμε να δούμε 8 μηνύματα που σου δίνει η αντλία σου όταν σου «χτυπάει καμπανάκι».
 

  1. Βγάζει περίεργους θορύβους. Εάν ακούς έναν τσιριχτό ήχο όταν πας να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητό σου, αυτό σημαίνει πως η αντλία «ζορίζεται» για κάποιον λόγο.
  2. Δεν βγάζει κανέναν θόρυβο. Εάν μπεις στο αυτοκίνητο και δεν ακούσεις τον φυσιολογικό ήχο της αντλίας, το πιο πιθανό είναι να μην δουλεύει.
  3. Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να πάρει μπρος. Δε μιλάμε για την μία φορά που έτυχε το αμάξι σου να μην πάρει μπρος «με την μία». Εάν όμως δυσκολεύεται επανειλημμένως να πάρει μπρος, καλό θα είναι να τσεκάρεις και την αντλία βενζίνης.
  4. Το αυτοκίνητο σβήνει όταν οδηγείς. Η αντλία βενζίνης δε σταματάει όταν βάλεις μπροστά τον κινητήρα. Συνεχίζει να παρέχει σταθερή ροή καυσίμου καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει αυτή η σταθερή ροή, το αυτοκίνητο μπορεί να σβήσει λόγω απώλειας καυσίμου.
  5. Το αυτοκίνητο ξεκινάει, αλλά σε ανηφόρες και συνθήκες φόρτου υπάρχει απώλεια ισχύος. Κι αυτό επειδή σε τέτοιες συνθήκες, το αυτοκίνητο ζητάει την μέγιστη ποσότητα καυσίμου που μπορεί να κάψει. Εάν η αντλία δεν μπορεί να την παρέχει, τότε θα δούμε πτώση ισχύος.
  6. Το αυτοκίνητο παρουσιάζει υπερβολική ισχύ. Μιλήσαμε για το τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό καύσιμο. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει υπερβολικό καύσιμο; Αν έχουμε μια αντλία η οποία παρέχει υπερβολικό καύσιμο, συχνά μπορεί να νιώσουμε «άτσαλη» επιτάχυνση, η οποία οδηγεί σε…
  7. Υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Ως αποτέλεσμα της μη σταθερής ροής καυσίμου, ο κινητήρας θα ζορίζεται παραπάνω για να κάνει το ίδιο έργο, καταναλώνοντας βεβαίως και το αντίστοιχο καύσιμο.
  8. Το ρελαντί παρουσιάζει αυξομειώσεις. Πρόσεξε, δεν λέμε την περίπτωση που έχεις ανοιχτό το AC και το αυτοκίνητο αυξομειώνει ελαφρώς τις στροφές του για να το «τρέξει». Μιλάμε σε περιπτώσεις όπου το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να κρατήσει ρελαντί, η οποία μπορεί να συνδεθεί με χαλασμένη αντλία καυσίμου αλλά και με βουλωμένα μπεκ. 


Μια αντλία βενζίνης αποτελείται από όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία.

Μια αντλία βενζίνης αποτελείται από όλα αυτά τα επί μέρους στοιχεία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος ιατρός!

Η αντλία καυσίμου δεν θεωρείται αναλώσιμο και για αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται αλλαγή παρά μόνο εάν χαλάσει. Εάν δεν την προσέξεις, η αντικατάστασή της κοστίζει το λιγότερο 150 ευρώ, ενώ η εργασία είναι... πονοκέφαλος. Για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

  1. Μην οδηγείς με την ρεζέρβα για πολλή ώρα! Η αντλία βενζίνης χρησιμοποιεί το καύσιμο που μεταφέρει ως λιπαντικό και ως ψυκτικό για την λειτουργία της. Εάν οδηγείς συνεχώς με την ρεζέρβα, η αντλία υπερθερμαίνεται και μπορεί να καταστραφεί πιο εύκολα.
  2. Μην μείνεις από καύσιμο. Είναι από τις κύριες αιτίες που οι αντλίες βενζίνης καταστρέφονται. Και αυτό γιατί το ρεζερβουάρ δεν είναι ποτέ «πεντακάθαρο». Πάντα υπάρχουν σκουπιδάκια μέσα του, τα οποία σε περίπτωση που «ξεμείνεις», απορροφούνται από την αντλία και μακροπρόθεσμα την καταστρέφουν.
  3. Βάλε βενζίνη καλής ποιότητας. Δε μιλάμε απαραίτητα για την «κατοστάρα». Μας ενδιαφέρει το αυτοκίνητο να λειτουργεί με μη νοθευμένο καύσιμο, το οποίο προστατεύει την αντλία μας.
  4. Συντήρησε τα φίλτρα καυσίμου. Ακούγεται αμελητέο, αλλά ένα ασυντήρητο φίλτρο δεν έχει την απαιτούμενη ροή, με αποτέλεσμα να ζορίζει περισσότερο την αντλία καυσίμου.
 
Αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, η αντλία σου (αλλά και το πορτοφόλι σου) θα σε ευγνωμονούν!