Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τσιγάρο & Οδήγηση: Μέχρι και 3.000 ευρώ το πρόστιμο!

1.975 Επισκέψεις στο άρθρο (14/6/2024)
Τσιγάρο & Οδήγηση: Μέχρι και 3.000 ευρώ το πρόστιμο!

«Τσουχτερό» το πρόστιμο για τους θεριακλήδες οδηγούς και επιβάτες που καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητο. Προσοχή αν πετάξεις το αποτσίγαρο έξω!

«Ταρίφα» 1.500 ευρώ αν καπνίζεις και υπάρχει 12χρονο παιδί στο όχημα

Μια από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες αρκετών Ελλήνων παραδοσιακά, είναι το να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους ενόσω βρίσκονται στο τιμόνι και οδηγούν.
Βεβαίως κάτι τέτοιο, εκτός από ανθυγιεινό, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο, μιας και αφενός αυτός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι απασχολεί έτσι το ένα από τα δυο του χέρια  με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα αντανακλαστικά του, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος κάτι να του αποσπάσει την προσοχή (π.χ. στάχτη, καπνός) και να προκαλέσει κάποιο ατύχημα.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, όμως, πρόκειται και για μια πολύ κακή συνήθεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παθητικών καπνιστών και δη των μικρών παιδιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο νομοθέτης απαγορεύει το κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κάθε αυτοκίνητο, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτό επιβαίνουν ανήλικα άτομα κάτω των 12 ετών.
Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση που υπάρχει επιβάτης που καπνίζει μέσα στο όχημα, ενώ υπάρχει παιδί που ηλικιακά υπάγεται στην παραπάνω κατηγορία, τότε είτε πρόκειται για τον οδηγό είτε για απλό συνεπιβάτη, θα κληθεί με βάση το Νόμο 4633/2019 να πληρώσει 1.500 ευρώ.
 

Μεγάλο το πέναλτι για τους επαγγελματίες οδηγούς

Αντίστοιχα, για τους οδηγούς Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και στα 3.000 ευρώ, εφόσον καπνίζει κάποιος ενήλικας και υπάρχει παιδί από 12 ετών και κάτω στο όχημα.
Εκτός αυτού, για τους οδηγούς των συγκεκριμένων οχημάτων επιβάλλεται η αφαίρεση για ένα μήνα της άδειας ικανότητας οδήγησης, ανεξάρτητα από τα αν διέπραξε ο ίδιος ο οδηγός την παράβαση ή κάποιος συνεπιβάτης.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Για αποτσίγαρο, σε τιμωρεί και η Πυροσβεστική

Με τις πυρκαγιές να αποτελούν ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα του τόπου μας, ιδίως αυτήν την περίοδο του έτους, αντιλαμβάνεται κανείς πως το να πετάξει κάποιος μια αναμμένη γόπα από το παράθυρο του αυτοκινήτου του ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, δικαίωμα επιβολής προστίμου εδώ έχει όχι μόνο η αστυνομία, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τα ποσά να ξεκινούν από τα 200 ευρώ κατΆ ελάχιστον και να φτάσουν ακόμα και στα 5.000 ευρώ, εφόσον η παράβαση επαναληφθεί κατά συρροή.