Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σημαντικές είναι οι αλλαγές τόσο στα μηχανικά μέρη όσο και...

... στο εσωτερικό της καμπίνας των νέων DAF Trucks.

Οι νέοι –Euro6- κινητήρες της DAF Trucks είναι χωρητικότητας 4,5 – 12,9λτ. και αποδίδουν ισχύ από 150 – 510 ίππους.

Η νέα γκάμα της DAF Trucks

3.590 Επισκέψεις στο άρθρο (11/2/2014)

Μέσα στον Δεκέμβριο, η ελληνική αντιπροσωπεία της DAF στην ελληνική αγορά, παρουσίασε τα νέα LF, CF και XF με κινητήρες τεχνολογίας Euro6 στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Σφακιανάκη, στη Μαγούλα Αττικής. Το περιοδικό μας ήταν εκεί και σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις.

Η DAF Trucks συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και τα μερίδια της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το καθιστούν σαφές. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2013, η ολλανδική εταιρεία τα κατάφερε πολύ καλά στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα:
- 11,5% στα φορτηγά με μεικτό βάρος από 6t. – 16t. 
- 15,8% στα φορτηγά με μεικτό βάρος άνω των 16t.
Παράλληλα όμως, οι πωλήσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της (CF & XF) εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με τα δεδομένα του 2012. 

Εντελώς νέα γκάμα με σαφέστατα βελτιωμένα χαρακτηριστικά
Με δεδομένο την επιβεβλημένη κάλυψη των προδιαγραφών ρύπων του νέου Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου Euro6, οι υπεύθυνοι της DAF Trucks προχώρησαν σε μια πλήρη ανανέωση των εκπροσώπων τους σε όλες τις κατηγορίες φορτηγών με μεικτό βάρος άνω των 3,5t. 
Τόσο το LF όσο και τα νέα CF και XF έχουν να επιδείξουν εντελώς νέα σχεδίαση τόσο αμαξώματος όσο και εσωτερικού ενώ, εντελώς διαφοροποιημένα είναι και πολλαπλά μηχανικά μέρη τους, δεδομένων των πολλαπλών επεμβάσεων που δέχθηκαν στο πλαίσιο της… συμμόρφωσης με τις επιταγές της Euro6. 
Βασικό γνώρισμα όλων των νέων εκπροσώπων της DAF Trucks είναι η εντελώς νέα σχεδίαση της καμπίνας με τις έντονες καμπύλες και ακμές να συνθέτουν ένα επιβλητικό και συνάμα, άκρως δυναμικό σύνολο, η ταυτότητα του οποίου, ενισχύεται σημαντικά από το πορτοκαλί χρώμα των οχημάτων που έδωσαν το παρόν στην προαναφερθείσα εκδήλωση. Τόσο η σχεδίαση όσο και το πλαίσιο των νέων φορτηγών της DAF Trucks έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως ενώ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, τουλάχιστον το 70% των επιμέρους τμημάτων των εν λόγω φορτηγών έχει τροποποιηθεί πλήρως. 
Παράλληλα όμως, τα νέα φορτηγά της DAF Trucks έχουν να επιδείξουν και σημαντικές αναβαθμίσεις στο εσωτερικό της καμπίνας χάρη στην εντελώς νέα σχεδίαση του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας, της αύξησης της στιβαρότητας αλλά και της άνεσης ενώ, ένα από τα στοιχεία που κερδίζει άμεσα τις εντυπώσεις είναι και ο νέος πίνακας οργάνων που είναι πλέον πιο ευανάγνωστος ενώ περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων το σύστημα «Driver Performance Assistant» που αναλαμβάνει να προσφέρει στον οδηγό πολύτιμες συμβουλές ως προς την βελτίωση της οδηγικής του συμπεριφοράς με γνώμονα πάντα την μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου του οχήματος αλλά και της φθοράς των μηχανικών μερών του. 
Παράλληλα όμως, τα νέα LF, CF και XF που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Ομίλου Σφακιανάκη στη Μαγούλα Αττικής, έχουν να επιδείξουν πολλαπλές τροποποιήσεις στους άξονες, το πλαίσιο, τις αναρτήσεις αλλά και το σύστημα διεύθυνσης τους. 

Τι απολαμβάνει ο οδηγός των νέων DAF Trucks
- Ελκυστική σχεδίαση
- Αντοχή στις ζημιές
- Βελτιωμένα χαρακτηριστικά οδήγησης
- ¶νεση και ιδανική ορατότητα
- Αυξημένη ενεργητική – παθητική ασφάλεια
- Μεγάλες δεξαμενές καυσίμου

Νέοι Euro6 κινητήρες για όλες τις εφαρμογές
Οι νέοι εκπρόσωποι της DAF Trucks εφοδιάζονται με μια εντελώς ανανεωμένη γκάμα μηχανικών συνόλων της PACCAR που καλύπτουν τις προδιαγραφές της Euro6. 
Η νέα «οικογένεια» μηχανικών συνόλων της DAF Trucks περιλαμβάνει τους PX-5 (με κυβισμό 4,5λτ.), PX-7 (με κυβισμό 6,7λτ.), PX-11 (με κυβισμό 10,8λτ.) και PX-13 (με κυβισμό 12,9λτ.). 
Ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται το όχημα καθώς και την έκδοση του, τα προαναφερθέντα μηχανικά σύνολα είναι διαθέσιμα με ισχύ από 150 – 510 ίππους. Όπως είναι φυσικό, η αυξημένη απόδοση, η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, οι εξαιρετικά περιορισμένες εκπομπές ρύπων αλλά και τα αυξημένα διαστήματα μεταξύ των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης τους, αποτελούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα τους τόσο σε σχέση με τα μηχανικά σύνολα που αντικαθιστούν όσο και έναντι των αντίστοιχων προτάσεων του ανταγωνισμού. 
Σε ότι αφορά στα κιβώτια ταχυτήτων, η DAF Trucks προσφέρει πλέον τις επιλογές μηχανικών κιβωτίων με 5 – 16 σχέσεις από τη ZF, αυτοματοποιημένα κιβώτια (ZF AS-Tronic) με 12 ή 16 σχέσεις καθώς και πλήρως αυτόματα κιβώτια (Allison).

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Euro6
Η κάλυψη των προδιαγραφών της Euro6 αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων στα επαγγελματικά οχήματα άνω των 3,5t. από 1/1/2014 συνεπάγεται αρκετές προκλήσεις για τις κατασκευάστριες εταιρείες όπως η DAF Trucks. 
Συγκεκριμένα, ένα όχημα προκειμένου να εφοδιαστεί με κινητήρα προδιαγραφών Euro6 εμφανίζει τις παρακάτω απαιτήσεις: 
- Το σύστημα ψύξης του κινητήρα έχει αυξημένες απαιτήσεις κατά 28%. 
- Το βάρος του κινητήρα και των επιμέρους τμημάτων του είναι αυξημένο ενώ το ίδιο ισχύει και για τη μέση κατανάλωση καυσίμου του (σε ορισμένες περιπτώσεις).
- Απαιτούνται πολλαπλές νέες τεχνολογίες καθώς και πρόσθετος εξοπλισμός που επιβάλλεται να προστεθεί επί του πλαισίου. 
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι στη νομοθεσία που αφορά στην εφαρμογή της Euro6 προβλέπονται τα εξής:
- Ύπαρξη συστήματος On Board Diagnostics (OBD) με λογισμικό για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο 14 ενεργοποιητών, 44 αισθητήρων, 5 συστημάτων ελέγχου ρύπων κ.ά.
- Διατήρηση των επιπέδων εκπομπών ρύπων για 700.000 χλμ. ή 7 έτη. 

Τι απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης των νέων DAF Trucks
- Υψηλή αξιοπιστία
- Ύψηλή αντοχή
- Υψηλή αξία μεταπώλησης
- Χαμηλό κόστος επισκευής και συντήρησης
- Χαμηλή κατανάλωση καυσίμου
- Υψηλή απόδοση
- Χαμηλό απόβαρο και υψηλό ωφέλιμο
- Μειωμένοι ρύποι
- Ικανοποιημένοι οδηγοί
- Fleet Management System