Κρατήστε το στη ζωή!
Εάν προτίθεστε να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητό σας ή το έχετε ήδη ακινητοποιήσει, τότε οι παρακάτω κινήσεις και έλεγχοι κρίνονται απαραίτητοι για να το κρατήσετε «ζωντανό»…
Τα απαραίτητα της ακινησίας
Η χρήση ειδικής προστατευτικής κουκούλας κρίνεται επιβεβλημένη, ιδίως όταν δεν υπάρχει στεγαζόμενος χώρος στάθμευσης.
Προτού αναφερθούμε στο τι θα πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το αυτοκίνητο που βρίσκεται σε ακινησία, καλό θα είναι να υπάρχουν όλα τα παρακάτω, πριν παραδώσετε τις πινακίδες:
α) Κλειστός χώρος στάθμευσης.
β) Κουκούλα σε περίπτωση που δε διαθέτετε κλειστό χώρο στάθμευσης.
γ) Ταλκ ή ειδική κρέμα για να επαλείψετε την μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων ώστε να μην κολλήσουν στο παρμπρίζ.
δ) Ένα κλειδί του οποίου η διάσταση να ταιριάζει με την κεφαλή των σφικτήρων των πόλων της μπαταρίας.
Κάλυμμα αμαξώματος (κουκούλα)
Η χρήση μίας προστατευτικής κουκούλας είναι η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας, αν δεν διαθέτουμε στεγαζόμενο χώρο στάθμευσης. Έτσι, αποφεύγουμε διάφορες γρατσουνιές από τις μικροεπαφές άλλων αυτοκινήτων με το δικό μας, αλλά και παρέχουμε προστασία στο χρώμα και στα υλικά της καμπίνας από τις καυτές ακτίνες του ηλίου, τη βροχή και τα περιττώματα πουλιών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φροντίζουμε ώστε να βγάζουμε την κουκούλα και να την πλένουμε, ενώ καλό είναι να προχωρούμε και σε ένα πλύσιμο του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε τέλος κάθε φορά που βάζετε την κουκούλα, ότι έχετε δέσει σφιχτά τις άκρες της, για να αποτρέψετε το χώμα-αέρα κ.λπ., να εισέλθουν κάτω από αυτή και να λερώσουν το αυτοκίνητο.
Προστασία μπαταρίας
Ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ιδιοκτήτες έχουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, είναι αυτό της αποφόρτισης της μπαταρίας του. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι τουλάχιστον 2 φορές το μήνα να προχωρείτε σε έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας και τυχόν, να βάζετε μπροστά το αυτοκίνητο για κάποιο διάστημα, ώστε να φορτιστεί η μπαταρία. Καλό θα είναι επίσης, να κάνετε επιτόπου χρήση κάποιων ηλεκτρικών λειτουργιών (π.χ. παραθύρων, καθρεπτών), που θα βοηθήσουν να λειτουργήσει το κύκλωμα. Εάν τώρα δεν έχετε τη δυνατότητα αυτή, τότε μπορείτε με ένα κλειδί να αποσυνδέσετε τους πόλους της μπαταρίας ώστε αυτή να μη φθείρεται, ενώ εάν ξαναχρειαστεί, μπορείτε να την επανασυνδέσετε.
Προσέξτε τα ελαστικά
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας είναι φτιαγμένα για να κινούνται και όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία, τότε και σταδιακά, χάνουν τις ιδιότητές τους. Πριν την ακινητοποίηση του οχήματος λοιπόν, καλό θα είναι να αυξήσουμε την πίεση των ελαστικών, λίγο πάνω από το νούμερο που ορίζει ο κατασκευαστής. Επίσης, αν η προστατευτική κουκούλα δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να τοποθετήσουμε χαρτόνια έτσι, ώστε να τα προστατεύσουμε από τις ακτίνες του ηλίου. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι, το σημείο των ελαστικών που θα βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος, σταδιακά θα «τετραγωνιστεί», αφού αυτό είναι που λαμβάνει πάνω του όλο το βάρος του αυτοκινήτου. Οπότε, καλό θα είναι σε τακτά διαστήματα, να κινούμε λίγο το αυτοκίνητο, έστω και εμπρός-πίσω, ώστε να πατήσει άλλο τμήμα του ελαστικού στο έδαφος για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο.
Χειρόφρενο και προστασία
Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ακινησίας, καλό θα είναι το χειρόφρενο του αυτοκινήτου να μείνει «λυμένο». Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία προκαλούν συστολή και διαστολή των μετάλλων, καταπονώντας το μηχανισμό. Αντί του χειρόφρενου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάντως το κιβώτιο, αφού με μια μικρή ταχύτητα «κουμπωμένη» φρενάρουν οι εμπρόσθιοι τροχοί. Εάν τώρα το αυτοκίνητο βρίσκεται ακινητοποιημένο σε δρόμο με μεγάλη κλίση, θα πρέπει να τοποθετήσουμε κάποιον τάκο στους τροχούς.
Κατάθεση πινακίδων: Η διαδικασία
Η κατάθεση των πινακίδων ενός αυτοκινήτου σε περίπτωση ακινησίας γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, εκεί όπου μεταβαίνει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Αυτός, θα πρέπει να έχει μαζί του:
- Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
- Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία (να φαίνεται ότι το αυτοκίνητο με τον συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας είναι δικό σας).
- Υπεύθυνη δήλωση ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού (συνήθως δεν ελέγχεται!).
- Αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στην εφορία, θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια Δήλωση Προσωρινής Ακινησίας Οχήματος, με όλα τα στοιχεία. Σε περίπτωση που θελήσετε να επαναφέρετε σε κυκλοφορία το όχημα, τότε και με βάση τη σχετική τροπολογία, θα πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας αναλογικά με τους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς (31-12-2014), συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας και πριν από την άρση αυτής. Σημειώστε, ότι το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τη φετινή χρονιά, αφού ο νόμος προβλέπει κατά τα άλλα την πλήρη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (+30 ευρώ για την έκδοση νέων πινακίδων, εάν πάρετε τις πινακίδες πίσω τον επόμενο χρόνο από αυτόν που τις καταθέσατε).
Μικρά tips
Υαλοκαθαριστήρες
Το ελαστικό τμήμα των υαλοκαθαριστήρων σε μια μεγάλη ακινησία μένει προσκολλημένο πάνω στο παρμπρίζ, έχοντας ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Η λύση είναι να επαλείψετε με ειδική κρέμα τους υαλοκαθαριστήρες ή ακόμη και με ταλκ.
Υγρασία
Αφήστε δύο παράθυρα ελάχιστα ανοιχτά ώστε να εξατμίζεται η υγρασία, αλλά και για να αποφύγετε τη μυρωδιά «κλεισούρας», όταν χρησιμοποιήσετε ξανά το όχημα.
Υγρά αυτοκινήτου
Τα υγρά από τα διάφορα δοχεία του οχήματος (πιτσιλιστήρια, σύστημα ψύξης κ.λπ.), καλό θα είναι να μην αφαιρεθούν, γιατί ο αέρας που παραμένει στο εσωτερικό προκαλεί οξείδωση των σωληνώσεων.
Προσοχή στη διάρρηξη!
Αν αφήσετε το αυτοκίνητο σε ανοιχτό χώρο στάθμευσης και χωρίς κάλυμμα, φροντίστε να απομακρύνετε αντικείμενα αξίας για να μην αποτελέσουν λόγο διάρρηξης.