ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing
Το φυσικό αέριο δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την απασχόληση.

Το φυσικό αέριο δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την απασχόληση.

Έργα της  ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο

Έργα της ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο

Η αγορά του φυσικού αερίου αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ειδικότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα.

Η αγορά του φυσικού αερίου αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ειδικότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα.

  • Το φυσικό αέριο δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την απασχόληση.
  • Έργα της  ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο
  • Η αγορά του φυσικού αερίου αναπτύσσεται παγκοσμίως με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές ειδικότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Το φυσικό αέριο και τα «πράσινα» επαγγέλματα

6.705 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπόσχεση για απορρόφηση από την εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας δίνουν τα «πράσινα» επαγγέλματα, ειδικά αυτά που άπτονται του ενεργειακού τομέα και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο. α με αυτό να θεωρούνται περιζήτητες.

ΧΑΡ. ΖΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΔΡΟΣΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Δημόσιες και ιδιωτικές σχολές όλων των βαθμίδων, άτυπες και τυπικές μορφές εκπαίδευσης προσφέρουν ειδικότητες σχετικές με τον κλάδο της ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το 2012 στην Ελλάδα απασχολούνταν συνολικά 93.630 εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης σε διάφορους κλάδους του ενεργειακού τομέα, από 82.059 εργαζόμενοι που εκτιμάται ότι απασχολούνταν το 2008. Αυτό αποδεικνύει την δυναμική ανάπτυξη των ενεργειακών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες καταπολέμησης της ανεργίας που προκύπτουν από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε κλάδους όπως είναι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ. 

Όπως αναφέρεται σε Έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO), στο άμεσο μέλλον αναμένεται «να δημιουργηθεί ένας αυξανόμενος αριθμός πράσινων θέσεων εργασίας καθώς σημειώνεται η μετάβαση προς μία περισσότερο βιώσιμη οικονομία χαμηλού άνθρακα. Παρόλο που οι νικητές είναι πιθανό να ξεπεράσουν κατά πολύ τους χαμένους, κάποιοι εργαζόμενοι θα πληγούν κατά την οικονομική αναδιάρθρωση προς την αειφορία». Τα επόμενα χρόνια, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, στα δίκτυα του φυσικού αερίου, στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. 
Με την εισδοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ΑΠΕ σε διακριτά ποσοστά στο ενεργειακό ισοζύγιο, έχουν δημιουργηθεί και αναμένεται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω, ευκαιρίες απασχόλησης με έμφαση στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης, μέχρι το 2020 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 40 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας και οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα φυσικού αερίου κλπ αναμένεται να τονώσουν την απασχόληση. Η ίδια άποψη υποστηρίζεται και από σχετική  έκθεση της Κομισιόν η οποία υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά θα χαθούν και άλλες που ανήκουν σε κλάδους όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος και ο δημόσιος τομέας. Αντίθετα η μεταποίηση, ο τουρισμός και η πράσινη οικονομία αναμένεται  να γνωρίσουν άνθιση με το ποσοστό των απασχολούμενων  υψηλής ειδίκευσης να αυξάνεται από 41,9% το 2010 σε 44,1% το 2025. Στην Ελλάδα αναμένεται σημαντική μείωση των ανειδίκευτων από 35% το 2010 σε 25% το 2020, αύξηση των εργαζομένων μέσης εξειδίκευσης από 37% σε 43%, αλλά και αυτών υψηλής ειδίκευσης από 28% σε 32%.
Νέες θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες θα δημιουργηθούν επίσης χάρη στις φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, αν και οι πρωτοβουλίες αυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση.
Για παράδειγμα, η βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας, κυρίως των κτιρίων, αναμένεται να δημιουργήσει 280.000-450.000 θέσεις εργασίας, κυρίως για ενεργειακούς επιθεωρητές, ειδικούς πιστοποίησης, ελεγκτές των συστημάτων θέρμανσης, ειδικούς σε εγκατάσταση νέων συστημάτων ενέργειας και σε βιομηχανίες παραγωγής ενεργειακά φιλικών υλικών . 
Και φυσικά η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μεταφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) μπορεί να δημιουργήσει 775.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. 

Έργα της  ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο

Έργα της ΔΕΠΑ για σύνδεση Κολυμβητηρίου Σερρών με φυσικό αέριο

Κοινοποίησέ το »

ΙΕΝΕ: Αύξηση ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως είναι το φυσικό αέριο

Με την εισδοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ΑΠΕ σε διακριτά ποσοστά στο ενεργειακό ισοζύγιο, έχουν δημιουργηθεί και αναμένεται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω, ευκαιρίες απασχόλησης με έμφαση στην

Με την εισδοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ΑΠΕ σε διακριτά ποσοστά στο ενεργειακό ισοζύγιο, έχουν δημιουργηθεί και αναμένεται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω, ευκαιρίες απασχόλησης με έμφαση στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.

    Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΙΕΝΕ για την απασχόληση στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται  αύξηση των θέσεων σε τομείς του φυσικού αερίου και μείωση σε χώρους όπως είναι π.χ η λιανική αγορά υγρών καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχετικό κείμενο: «Καθώς τα τελευταία 15 χρόνια το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε συνεχή αναδιάταξη λόγω της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι το 2020, υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης. 


    Με την εισδοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ΑΠΕ σε διακριτά ποσοστά στο ενεργειακό ισοζύγιο, έχουν δημιουργηθεί και αναμένεται ότι θα επεκταθούν περαιτέρω, ευκαιρίες απασχόλησης με έμφαση στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. 
    Παράλληλα ο αυτοματισμός, λ.χ. στον τομέα της διύλισης, αλλά και στη λιανική αγορά υγρών καυσίμων ή στη λειτουργία μεγάλων θερμικών μονάδων, σημαίνει μείωση θέσεων εργασίας σε αυτούς τους χώρους. 
    Αρα, παρατηρείται ταυτόχρονα και μια διαφοροποίηση από πλευράς ειδικοτήτων σε επίπεδο εξειδικευμένου προσωπικού με μείωση του αριθμού του (πχ. στη διύλιση και ηλεκτροπαραγωγή), και αύξησή του σε άλλους τομείς (λχ. φυσικό αέριο, ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα).»

    Η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μεταφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) μπορεί να δημιουργήσει 775.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

    Τα «πράσινα» επαγγέλματα του μέλλοντος
    Με δεδομένη την δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας, αυξάνονται αντίστοιχα και τα επαγγέλματα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν. Νέες ειδικότητες αντικαθιστούν κάποιες παραδοσιακές που «δεν έχουν ζήτηση» και προετοιμάζουν επιστήμονες που θα απορροφηθούν από την εγχώρια ή την διεθνή αγορά εργασίας. Οι τεχνολόγοι πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι συντηρητές και εγκαταστάτες σωληνώσεων για φυσικό αέριο, οι περιβαντολλόγοι, οι τεχνικοί αερίων καυσίμων και φυσικού αερίου, οι τεχνολόγοι ενέργειας,  αποτελούν κάποιες από τις ειδικότητες που προσφέρουν τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

    Στην «πράσινη» απασχόληση στρέφεται και η γειτονική μας Κύπρος

    Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, «η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τη βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2020 πολλές νέες θέσεις ερ

    Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, «η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τη βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2020 πολλές νέες θέσεις εργασίας ετησίως»

      Σύμφωνα με  έρευνα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρου, αναμένεται η «πράσινη» οικονομία αναμένεται ότι θα δημιουργεί 1500 νέες θέσεις εργασίας ετησίως και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται προώθηση νέων επαγγελματικών ειδικοτήτων και νέων προγραμμάτων κατάρτισης. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, «η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και τη βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2020 πολλές νέες θέσεις εργασίας ετησίως» και πρόσθεσε ότι έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που περνά η αγορά εργασίας της Κύπρου και της Ευρώπης γενικότερα, φαίνεται πως η μελλοντική ευημερία της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τις γνώσεις και τις ικανότητες των πολιτών της, για να προσθέσει πως «αυτή ακριβώς, είναι και η λογική της οικονομίας της γνώσης, πάνω στην οποία στηρίζεται η στρατηγική Ευρώπη 2020». Παράλληλα, τόνισε ότι ο «κατάλογος με τα πράσινα επαγγέλματα συνεχώς διευρύνεται, καθώς οι ανάγκες για προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και για ανταπόκριση στη ζήτηση πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών συνεχώς αυξάνει».

      Κοινοποίησέ το »