Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Υπάρχει πρόταση για δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης».

Υπάρχει πρόταση για δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης».

Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκέ

Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες (π.χ. Βαλκάνια).

  • Υπάρχει πρόταση για δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης».
  • Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκέ

Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις ελληνικές πρωτοβουλίες για το φυσικό αέριο

5.096 Επισκέψεις στο άρθρο

Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάληψη ηγετικού ρόλου της χώρας μας για την ανάπτυξη υποδομών σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι εκείνος του φυσικού αερίου.

ILEP
ΔΡΥΜΟΝΙΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΙΚΕ

Ήδη, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ έχει προταθεί η δημιουργία ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι Υπουργείων, εκπρόσωποι Ρυθμιστικών Αρχών, Διαχειριστές υποδομών, έμποροι, προμηθευτές με διαχειριστικό ρόλο και εξουσίες ως προς την διαχείριση της κρίσης), που θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό της αγοράς LNG από πλευράς Ευρώπης με στόχο να καταμερισθούν και δρομολογηθούν τα φορτία LNG προς τα Κράτη-Μέλη που τα έχουν περισσότερο ανάγκη στο ενεργειακό τους ισοζύγιο. Η συγκεκριμένη πρόταση θα εξεταστεί στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία και θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα σημεία που περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο που έχει υποβάλει ο υπουργός ΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης, με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Günther Oettinger, και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, Αν. Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Claudio De Vincenti, πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης υπό την εποπτεία της ΕΕ με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση ΥΦΑ στις ευρωπαϊκές αγορές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.Στην πρόταση περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης», υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group), με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων ΥΦΑ στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς. Η δημιουργία του θα επιτρέψει στα Κράτη-Μέλη, στην Επιτροπή και στις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου να αναλάβουν, σε συνθήκες στενής συνεργασίας, τις κοινές τους ευθύνες για την εξασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου όπως περιγράφονται από την Οδηγία 994/2010 και στο πνεύμα της αλληλεγγύης που θεμελιώνει.Ο μηχανισμός θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και συναλλαγής, όπου θα καταγράφονται τα φορτία LNG από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών και προμηθευτών, οι τιμές τους και οι αντίστοιχες συναλλαγές και δρομολογήσεις φορτίων LNG προς άλλα κράτη – μέλη που τα έχουν ανάγκη. Έτσι, μπορούν να προβλεφθούν και χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία πιστώσεων προς κράτη-μέλη, των οποίων οι εταιρείες τους έχουν υποστεί αποδεδειγμένα οικονομικές απώλειες από την πώληση φορτίων LNG σε εταιρίες άλλων κρατών-μελών. Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες (π.χ. Βαλκάνια).

Κοινοποίησέ το »

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο των συζητήσεων Γ.Μανιάτη- Sigmar Gabriel

 Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο των συζητήσεων Γ.Μανιάτη- Sigmar Gabriel

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο των συζητήσεων Γ.Μανιάτη- Sigmar Gabriel

    Το φυσικό αέριο αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα θέματα των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη και του Γερμανού Αντικαγκελάριου και Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας, Sigmar Gabriel στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν πρόσφατα για να συζητηθούν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
    Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, στον τομέα της ενίσχυσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις αναφορικά με τη Ρωσο-ουκρανική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς και την ελληνική πρόταση για δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, η οποία θα εξεταστεί και στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στην Ιταλία.
    Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και στην πρόοδο στον τομέα κατασκευής των αγωγών Φυσικού Αερίου που διέρχονται από την χώρα μας και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό της ρόλο, με έμφαση στον αγωγό TAP και τον Ελληνοβουλγαρικό IGB.
    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση υπογράμμισε ότι:
    «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας, τον κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συζητήσαμε ασφαλώς όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και επιπλέον τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την ουκρανική κρίση, πώς πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συνολικότερα την ευρύτερη ρευστή γεωπολιτική ατμόσφαιρα.
    Ιδιαίτερη, όμως, έμφαση δώσαμε και οι δύο στο πώς μπορούμε να πάρουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομίες των δύο χωρών. Ο κ. Γκάμπριελ μάς θύμισε ιδιαίτερα ότι η Γερμανία, στην περίοδο της κρίσης, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των οικοδομών. Ουσιαστικά δίνοντας έμφαση σΆ αυτό που κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα της χώρας, δηλαδή στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της.
    Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι είναι χρήσιμο να διερευνηθεί πώς μπορούν να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από το KfW προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Ταυτόχρονα, βεβαίως, συζητήσαμε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και με τους αγωγούς τους οποίους έχει εντάξει η Ελλάδα στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, αλλά και τα ζητήματα των ερευνών υδρογονανθράκων, που είναι προφανές ότι αποτέλεσε ένα ακόμη ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος».

    ΔΕΠΑ: «η Ελλάδα βασικός παράγοντας στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας»

     ΔΕΠΑ: «η Ελλάδα βασικός παράγοντας στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας»

    ΔΕΠΑ: «η Ελλάδα βασικός παράγοντας στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας»

      Η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε κάθε εθνική και διεθνή πρωτοβουλία που στοχεύει στην υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου για ενεργειακή ασφάλεια και εγκαθίδρυση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό επισημαίνει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, σε ομιλία του στο συνέδριο του συνεδρίου «Athens Natural Gas Forum 2014» τονίζοντας ότι πλέον η Ευρώπη και η Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ αναφερόμενος στην εθνική ενεργειακή στρατηγική σημείωσε ότι αυτή αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: να καταστεί η χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
      Ο κος Παλαιογιάννης έχει κατά καιρούς επισημάνει ότι μέσα από μια έντονα αναπτυξιακή πορεία τις δύο περασμένες δεκαετίες, η ΔΕΠΑ έχει καταστεί σήμερα ένας σύγχρονος και ισχυρός όμιλος εταιρειών με πρωταγωνιστική σημασία στις ενεργειακές εξελίξεις της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι στόχοι της εταιρείας συνοψίζονται στην υλοποίηση των στρατηγικής σημασίας διασυνδετικών αγωγών αερίου με γειτονικές χώρες, επενδύσεις για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών εντός της χώρας (ITGI, IGB, Aegean LNG, επεκτάσεις δικτύων, δορυφορικά συστήματα τροφοδοσίας με CNG ή LNG κλπ.), την επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων εντός και εκτός συνόρων και την αξιοποίηση νέων καινοτόμων εφαρμογών στη χρήση του φυσικού αερίου

      Κοινοποίησέ το »