Μέχρι 1,5 εκατομμύριο χλμ μπορεί να «γράψει» ένα βαρύ επαγγελματικό
Σε κάθε περίπτωση και αναλόγως το είδος του οχήματος – αν δηλαδή είναι π.χ. βαρύ επαγγελματικό ή
LCV – η διάρκεια ζωής του θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως η κατηγορία του, το ιστορικό συντήρησής του και ο τρόπος χρήσης του σε καθημερινή βάση.
Ξεκινώντας από τον τομέα της κατηγοριοποίησης θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να συμπεράνουμε τα εξής:
- Φορτηγά βαρέως τύπου: Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να «γράψουν» ακόμα και 1,6 εκατομμύριο χλμ. Στη χειρότερη, περίπου τα μισά – 800.000 χλμ. Το πιο σύνηθες είναι κάπου στη μέση, ήτοι 1,2 εκατομμύρια χλμ, ένα νούμερο φυσιολογικό κοινώς, δεδομένου πως χρησιμοποιούνται για
μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν χιλιόμετρα με γρήγορους ρυθμούς.
- Μεσαία φορτηγά: Είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, για μια ποικιλία εφαρμογών ελαφρύτερων καθηκόντων, όπως η παραλαβή και η παράδοση προϊόντων. Η υψηλή χιλιομετρική απόσταση για ένα φορτηγό μεσαίου τύπου είναι κάπου ανάμεσα στα 643.740 χλμ (στη χειρότερη) μέχρι 965.600 χλμ (στην καλύτερη).
- Ελαφρά φορτηγά: Εδώ έχουμε να κάνουμε με τα ελαφριά επαγγελματικά (LCV), τύπου Pick-Up, Van, διανομής, λεωφορεία κ.ο.κ. τα οποία είναι μικρότερα σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Στην περίπτωσή τους, η υψηλή χιλιομετρική απόσταση είναι από 320.000 χλμ έως 483.000 χλμ.
Συντήρηση, κλίμα, φορτώματα, οδηγική συμπεριφορά επηρεάζουν το προσδόκιμο «ζωής» του
Αναφορικά με τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής ενός επαγγελματικού οχήματος, τώρα, αυτοί σχετίζονται με συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:
- Ιστορικό συντήρησης: Η σωστή συντήρηση, δεδομένα μπορεί να επιμηκύνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός επαγγελματικού οχήματος, με τις τακτικές επιθεωρήσεις να εντοπίζουν τις τυχόν βλάβες εν τη γενέσει τους. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή δαπανηρών επισκευών και διασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση – και διάρκεια ζωής - στο δρόμο.
- Συνθήκες οδήγησης: Τα φορτηγά που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συνήθως από τα εκείνα που κινούνται εντός του αστικού ιστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οδήγηση στις υπεραστικές οδούς προκαλεί λιγότερη φθορά στον κινητήρα, στα φρένα και στο κιβώτιο ταχυτήτων. Την ίδια ώρα, η οδήγηση μέσα στην πόλη περιλαμβάνει τακτικό σταμάτημα, εκκίνηση, επιτάχυνση, επιβράδυνση και στροφές. Όλοι αυτοί οι ελιγμοί, λοιπόν, καταπονούν τα διάφορα εξαρτήματα ενός επαγγελματικού οχήματος, διαβρώνοντάς τα και επηρεάζοντας τη διάρκεια ζωής του.
-
Κλίμα: Τα ακραία κλίματα, είτε θερμά είτε ψυχρά, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επαγγελματικά οχήματα. Με τον κρύο καιρό οι μπαταρίες αδειάζουν πιο γρήγορα. Κατά αντιστοιχία, ο ζεστός καιρός υπερθερμαίνει τους κινητήρες. Επιπλέον, σε αμφότερες τις περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος της καταστροφής των ελαστικών.
-
Φορτίο και χρήση: Διαφορετικοί τύποι οχημάτων μεταφέρουν διαφορετικά βάρη φορτίων, γεγονός που επηρεάζει τη μακροζωία τους. Κατ΄ επέκταση, τα φορτηγά που μεταφέρουν βαρύτερα φορτία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν φθορά, ενώ εκείνα που μεταφέρουν μικρότερα φορτία λειτουργούν γενικά σε λιγότερο πιεστικές συνθήκες και διαρκούν περισσότερο.
-
Ποιότητα εξαρτημάτων: Τα ανταλλακτικά aftermarket είναι φθηνότερα, αλλά η ποιότητά τους είναι κατά κανόνα υποδεέστερη από τα ανταλλακτικά του κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού (OEM), τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρουν βελτιωμένη αντοχή και απόδοση. Επίσης σημαντική είναι και η αναβάθμιση των παλαιότερων εξαρτημάτων, καθώς μπορεί να μειώσει την καταπόνηση του επαγγελματικού οχήματος.
-
Συμπεριφορά του οδηγού: Το μόνο βέβαια εδώ είναι πως η επιθετική οδήγηση ΔΕ βοηθάει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ταχεία επιτάχυνση και επιβράδυνση, καθώς και το σκληρό φρενάρισμα ή οι απότομες, ξαφνικές στροφές, μπορούν να ενισχύσουν τις ζημιές στα κρίσιμα εξαρτήματα ενός φορτηγού ή ενός Van. Αντίστοιχα, η ομαλή οδήγηση ελαχιστοποιεί τόσο τη φθορά του κινητήρα, όσο και των υπόλοιπων εξαρτημάτων του οχήματος.
Αντικρίζοντας τους παράγοντες εκείνους που επιδεινώνουν την απόδοση του επαγγελματικού, αναμενόμενα μπορούμε να φανταστούμε τι πρέπει να κάνουμε για να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του.
Το τακτικό πρόγραμμα συντήρησης είναι το πρώτο από αυτά. Συνεπώς, πρέπει να επιθεωρούμε τακτικά το επαγγελματικό μας, να αλλάζουμε εγκαίρως το λάδι και το φίλτρο του κινητήρα, να βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να ελέγχουμε & να αντικαθιστούμε τακτικά τα βασικά υγρά. Παράλληλα, προσέχουμε τα κρίσιμα εξαρτήματα του οχήματος, όπως ο κινητήρας, τα φρένα, το κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα ανάρτησης, ενώ όταν η φθορά γίνεται εμφανής εξετάζουμε το ενδεχόμενο αντικατάστασης αυτών των εξαρτημάτων.
Ακολούθως, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ενδείκνυται – στο μέτρο του δυνατού, μιας και είναι ανέφικτο να επηρεάσουμε τα δεδομένα του καιρού – αναλόγως την περίσταση να λάβουμε και τα αντίστοιχα μέτρα. Έτσι, στο ακραίο κρύο και το χιόνι, εφαρμόζουμε αντιδιαβρωτικές λύσεις, ενώ σε συνθήκες ζέστης ή καύσωνα, τοποθετούμε ένα σκίαστρο στο παρμπρίζ μας όταν παρκάρουμε και αφήνουμε πάντα χρόνο στο φορτηγό μας να κρυώσει προτού συνεχίσουμε.
Τέλος, προσέχουμε για να έχουμε! Που σημαίνει πως σε ό,τι έχει να κάνει με εμάς τους ίδιους, φροντίζουμε να οδηγούμε σε σταθερές ταχύτητες, αποφεύγοντας το ρελαντί για πολύ ώρα σε ένα σημείο, αλλά και αξιοποιώντας το cruise control για τη διατήρηση συγκεκριμένης ταχύτητας με αυτοματοποιημένο τρόπο στον αυτοκινητόδρομο. Προσοχή και στη διαχείριση του φορτίου όμως… Αυτό, γιατί το ωφέλιμο βάρος που μπορεί να σηκώσει κάθε όχημα είναι συγκεκριμένο, κατά συνέπεια κάθε απόκλιση ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά στο σύστημα ανάρτησης.