ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Τιμές Επαγγελματικών Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Το ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα «TOSA» της Γενεύης αφορά σε ένα ηλεκτροκίνητο μέσο ελεύθερης τροχιάς με μεγάλη αυτονομία.

Χωρίς την χρήση καλωδίων, έως και 400kW τροφοδοτούνται σε μόλις 15 δλ. στις μπαταρίες του οχήματος από τον ειδικό υποδοχέα της στάσης.

Φόρτιση… λεωφορείου σε 15 δλ.!

2.991 Επισκέψεις στο άρθρο (7/6/2013)

Το μέλλον των ηλεκτροκίνητων μέσων μαζικής μεταφοράς ελεύθερης τροχιάς μπορεί να μην απέχει και πολύ καθώς ήδη, μια βιώσιμη λύση δοκιμάζεται πιλοτικά στην Γενεύη από την εταιρεία ΑΒΒ.

PRO.autotriti Team

Φανταστείτε ένα τρόλεϊ το οποίο ωστόσο δεν επιβάλλεται να ακολουθεί τις εναέριες γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Παράλληλα, φανταστείτε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο επαγγελματικό όχημα όπως π.χ. ένα λεωφορείο, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει έως και 135 επιβάτες ενώ η φόρτιση του διαρκεί μόλις 15 δευτερόλεπτα.

Ακούγεται ουτοπικό; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε αξίζει να γνωρίζεται πως η εταιρεία ΑΒΒ ήδη δοκιμάζει την εν λόγω λύση στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος για τις μελλοντικές –φιλικές προς το περιβάλλον- αστικές συγκοινωνίες, στην Γενεύη της Ελβετίας.

Το εν λόγω λεωφορείο φέρει την ονομασία «TOSA» (Trolleybus Optimisation Systeme Alimentation) και η διαφορά του σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις που προσφέρουν και διάφορες άλλες εταιρείες είναι η εξής:

Το όχημα ξεκινάει το εκάστοτε δρομολόγιο του με πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες του. Σε ειδικά επιλεγμένες στάσεις κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, ένας ειδικός υποδοχέας που εδράζεται στην οροφή του οχήματος, εφάπτεται με τον αντίστοιχο υποδοχέα της στάσης.

Κατά τη διάρκεια της αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών στο όχημα, μέσω της του ειδικού κυκλώματος που το λεωφορείο έχει δημιουργήσει με την στάση, περίπου 400kW ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτούνται στις μπαταρίες του λεωφορείου.

Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, δεν απαιτεί καλώδια και είναι επαναλαμβανόμενη, φορτίζοντας μερικώς τις μπαταρίες του οχήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, το TOSA είναι σε θέση να ολοκληρώσει χωρίς προβλήματα το δρομολόγιο του και να επισκεφθεί την αφετηρία όπου και οι μπαταρίες του θα φορτιστούν πλήρως πριν από το επόμενο δρομολόγιο.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία ABB συνεργάζεται με την εταιρεία αστικών συγκοινωνιών της Γενεύης και τον πάροχο ηλεκτρισμού SIG προκειμένου να εξελίξουν το εν λόγω όχημα. Στο μέλλον, στόχος τους είναι το TOSA να χρησιμοποιηθεί για την σύνδεσης του αερολιμένα της πόλης με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της.