Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

1. Πλαστικό Δοχείο, 2. Σετ αρνητικών πλακών, 3. Αρνητικό πλέγμα, 4. Σετ θετικών πλακών, 5.Θετικό πλέγμα, 6. Ελεύθερος διαχωριστής

Έλεγχος της στάθμης του ηλεκτρολύτη

Εκκίνηση με καλώδια: τι πρέπει να προσέξω!!!

Το σύστημα Start&Stop και η κατάλληλη μπαταρία

Οι μπαταρίες υπεύθυνες για το υβριδικό μέλλον

Πως θα καταλάβω αν η μπαταρία έχει «πέσει»;

Πώς να επιλέξω μπαταρία;

Πηγή ζωής

5.322 Επισκέψεις στο άρθρο (13/1/2014)

Τα σημερινά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν πάρα πολλά συστήματα και εφαρμογές που για να λειτουργήσουν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό αυξάνει τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των μπαταριών ο ρόλος των οποίων γίνεται πλέον όλο και πιο σημαντικός με την ευρεία εφαρμογή του συστήματος Start&Stop ή των υβριδικών αυτοκινήτων. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μπαταρίες αυτοκινήτου.

Αν σας λέγαμε ότι η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο, είναι τόσο σημαντική όσο ο κινητήρας του θα το πιστεύατε; Μάλλον όχι, όμως -πιστέψτε μας- ο ρόλος της είναι τόσο σημαντικός που χωρίς αυτήν ένα σημερινό αυτοκίνητο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά… Είναι «πηγή ζωής» και αυτό, όχι γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορεί να «μπει μπροστά» ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, αλλά και επειδή δεν θα λειτουργούν μια σειρά από περιφερειακά μέρη του οχήματος (βλ. ραδιόφωνο, τιμόνι, κλιματισμός, παράθυρα κτλ.). 
Πως γίνεται αυτό και που οφείλεται; Πρώτα από όλα στο γεγονός, ότι οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης αναγκάζουν τους κατασκευαστές να στρέφονται όλο και περισσότερο σε ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές εφαρμογές οι οποίες όμως απαιτούν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. 
Αυτές τις απαιτήσεις ακολουθούν και οι κατασκευαστές μπαταριών οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα εξελίξεων ειδικά σήμερα όπου τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην αγορά. Πόσο όμως μπορούν οι μπαταρίες να εξελιχτούν και να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις ενός οχήματος; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Παρακάτω, δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μπαταρίες αυτοκινήτου, τις μελλοντικές τάσεις, την τεχνολογία και τα είδη των μπαταριών αυτοκινήτου, όπως και χρήσιμες συμβουλές για το πρέπει να διαλέξετε καινούρια, ή να βάλετε μπροστά με καλώδια. 

«Όταν  ο Γάλλος επιστήμονας, Gaston Plante, εφηύρε τη μπαταρία οξέος-μολύβδου το 1859, δεν θα μπορούσε να οραματιστεί η δημιουργία του τι κρίσιμο ρόλο θα έπαιζε στον τομέα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η δημιουργία έχει αποδειχθεί για περισσότερο από 150 χρόνια ένα αναγκαίο εργαλείο στη σημερινή καθημερινότητα.»

Από τι αποτελείται μια μπαταρία;
Μια μπαταρία αποτελείται από πέντε βασικά τμήματα:
1. Ένα πλαστικό ή ελαστικό δοχείο.
2. Τις θετικές και αρνητικές εσωτερικές πλάκες μολύβδου.
3. Τις ενδιάμεσες διαχωριστικές πλάκες κατασκευασμένες από πορώδες συνθετικό υλικό.
4. Τον ηλεκτρολύτη, ένα αραιό διάλυμα θειικού οξέος και νερού, γνωστό ως οξύ της μπαταρίας (αποτελείται από 4 μέρη θειικού οξέος και 11 μέρη αποσταγμένου νερού).
5.Τους πόλους μόλυβδου και τους συνδετήρες των πλακών. Τόσο οι θετικές πλάκες όσο και οι αρνητικές, συνδέονται μεταξύ τους με ένα έλασμα που καταλήγει σε έναν ακροδέκτη, τον πόλο της μπαταρίας. Η συνδεσμολογία των θετικών πλακών καταλήγει στον θετικό πόλο και η συνδεσμολογία των αρνητικών πλακών καταλήγει στον αρνητικό πόλο.

Ποιος ο ρόλος της μπαταρίας αυτοκινήτου;
Η μπαταρία σε ένα αυτοκίνητο:
• Παρέχει ρεύμα στο σύστημα ανάφλεξης και εκκίνησης για την εκκίνηση του κινητήρα.
• Παρέχει την επιπλέον ισχύ που απαιτείται όταν το ηλεκτρικό φορτίο του οχήματος υπερβαίνει την προσφορά από το σύστημα φόρτισης. Οι απαιτήσεις αυτές σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά και αφορούν:
- τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης του κινητήρα και των συστημάτων του αυτοκινήτου (κινητήρας, μετάδοση κίνησης, θερμαινόμενα φίλτρα αιθάλης, κλπ.)
- τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης ενεργητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου (Σύστημα πέδησης-ABS, ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις, ηλεκτρική ή ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση, συστήματα δυναμικής ευστάθειας, συστήματα αντιολίσθησης, συστήματα τετρακίνησης, κ.α.)
- τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου, (Σύστημα μονάδων αερόσακων ασφαλείας, ζωνών με προεντατήρες κ.α.)
- τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης άνεσης στην καμπίνα των επιβατών (κλιματισμός, πολυμέσα ήχου και εικόνας, ηλεκτρικά παράθυρα, κλειδαριές, ρυθμίσεις καθισμάτων, ραντάρ, κάμερες οπισθοπορείας κλπ.)
• Παρέχει ρεύμα στο σύστημα Start-Stop.
• Λειτουργεί σαν ένας σταθεροποιητής τάσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Η μπαταρία εξισώνει αιχμές τάσης και αποτρέπει βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα.

Έλεγχος της στάθμης του ηλεκτρολύτη
Ελέγξτε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη σε κάθε στοιχείο.
Για μπαταρίες χωρίς ανάγκη συντήρησης (κλειστού τύπου):
- Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, αντικαταστήστε την μπαταρία.
- Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι πάνω από την κατώτερη γραμμή, ελέγξτε την τάση της μπαταρίας ενώ μιζάρετε τον κινητήρα.
- Εάν η τάση είναι κάτω από 9,6 V, επαναφορτίστε ή αντικαταστήστε τη μπαταρία.
Για μπαταρίες με ανάγκη συντήρησης (ανοικτού τύπου):
- Εάν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, προσθέστε απεσταγμένο νερό σε κάθε στοιχείο. Στη συνέχεια, επαναφορτίστε τη μπαταρία και ελέγξτε το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη.

Εκκίνηση με καλώδια: τι πρέπει να προσέξω!!!
Η περίπτωση του να έχουμε ξεχάσει τα φώτα του αυτοκινήτου αναμμένα, να φύγουμε και όταν γυρίσουμε η μπαταρία να έχει πέσει σε σημείο που δεν μπορεί να βάλουμε μπροστά τον κινητήρα, έχει συμβεί σε όλους μας. Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες σημαντικές συμβουλές, για το τι θα πρέπει να προσέξετε:
- Οι δύο μπαταρίες πρέπει να έχουν την ίδια τάση 6, 12 volts κλπ.
- Κατά την εκκίνηση με βοηθητική μπαταρία, φοράτε πάντοτε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά και ποτέ μην σκύβετε πάνω από την μπαταρία.
- Μην φορτίζετε με βοηθητική μπαταρία μια μπαταρία που έχει βλάβη. Ελέγξτε και τις δύο μπαταρίες πριν συνδέσετε τα βοηθητικά καλώδια.
- Βεβαιωθείτε πως τα καπάκια εξαέρωσης είναι καλά κλεισμένα και επίπεδα.
- Βεβαιωθείτε πως τα οχήματα δεν εφάπτονται και πως και οι δύο διακόπτες ανάφλεξης είναι στη θέση “OFF”.
- Απενεργοποιήστε όλο τον ηλεκτρικό εξοπλισμό (ραδιόφωνο, ηλεκτρικές διατάξεις για την αφαίρεση των κρυστάλλων πάγου, υαλοκαθαριστήρες, φώτα κλπ.)
- Συνδέστε το θετικό (+) βοηθητικό καλώδιο στο θετικό (+) ακροδέκτη της αποφορτισμένης μπαταρίας.
- Συνδέστε το άλλο άκρο του θετικού (+) καλωδίου στο θετικό (+) ακροδέκτη της βοηθητικής μπαταρίας.
- Συνδέστε το αρνητικό (-) καλώδιο στον αρνητικό (-) ακροδέκτη της βοηθητικής μπαταρίας.
- Κάντε την τελική σύνδεση του αρνητικού (-) καλωδίου στο μπλοκ του κινητήρα του οχήματος που δεν ξεκινά, μακριά από την μπαταρία και από το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου.
- Βεβαιωθείτε πως πάνω στα καλώδια δεν υπάρχουν πτερύγια ανεμιστήρα, ιμάντες κλπ. από τους δύο κινητήρες.
- Εκκινήστε το όχημα και αποσυνδέστε τα καλώδια με την ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΙΡΑ από αυτή που ακολουθήσατε όταν τα συνδέσατε.
Προσοχή: Αν δεν τηρηθεί αυστηρώς η αντίστροφη διαδικασία, κινδυνεύει να προκληθεί “αρκ” και να καούν κάποιες από τις ηλεκτρονικές μονάδες του οχήματος που έχει την εξασθενισμένη μπαταρία.

Το σύστημα Start&Stop και η κατάλληλη μπαταρία
Όταν το όχημα σταματήσει, π.χ. στο κόκκινο φανάρι ή σε μποτιλιάρισμα, το σύστημα Start-Stop σβήνει τον κινητήρα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2. 
Για να ωφεληθεί ο χρήστης από τα πλεονεκτήματα του συστήματος Start-Stop, θα πρέπει ο κινητήρας, να λειτουργεί μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητος και αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την μπαταρία. 
Η μπαταρία σε αυτά τα μοντέλα είναι «ενισχυμένη» και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου, όπως π.χ. το σύστημα εξαερισμού, το ραδιόφωνο, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης κ.α. Επιπλέον, θα πρέπει η μπαταρία να είναι επαρκώς φορτισμένη για να επιτρέπει τη λειτουργία απενεργοποίησης του κινητήρα (engine off).

Οι μπαταρίες υπεύθυνες για το υβριδικό μέλλον
Σίγουρα το άμεσο μέλλον στο κομμάτι των μπαταριών αυτοκινήτου είναι στενά συνδεδεμένο με τα συστήματα Start&Stop, ωστόσο στο απώτερο μέλλον αυτό θα είναι στενά συνυφασμένο με τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. 
Ενδεικτικά, πριν μία 10ετία τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ήταν σε φάση εξέλιξης και δοκιμών, σήμερα όμως πωλούνται στις εκθέσεις αυτοκινήτου, ακόμη και στη χώρα μας. 
Το μέλλον της αυτοκίνησης εξαρτάται από τις μπαταρίες, αφού όσο πιο compact σε διαστάσεις, ελαφριές σε βάρος, οικονομικότερες στην κατασκευή και αποδοτικότερες στη χρήση γίνουν, τόσο τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο στους δρόμους.

Πως θα καταλάβω αν η μπαταρία έχει «πέσει»;
Ο σωστός έλεγχος και η φροντίδα της μπαταρίας είναι πολύ σημαντικά και για αυτό, κάθε φορά που επισκέπτεστε το συνεργείο (ή και μόνοι σας) θα πρέπει να ελέγχετε αν αυτή είναι αποφορτισμένη ή όχι. Αν αυτή έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, πρέπει είτε να τη συντηρήσετε (ανοικτού τύπου), είτε να την αντικαταστήσετε (κλειστού τύπου). 
Οπτικός έλεγχος της κατάστασης της μπαταριάς:
- Ελέγξτε την μπαταρία για ζημιά και παραμόρφωση. Ελέγξτε κατά πόσο η μπαταρία είναι σωστά στερεωμένη, αν υπάρχουν ξένα σώματα στην επιφάνεια της μπαταρίας κλπ. Εάν βρεθεί σοβαρή ζημιά, παραμόρφωση, ή διαρροή, αντικαταστήστε την μπαταρία.
- Ελέγξτε ότι τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι χαλαρά ή διαβρωμένα. Εάν οι ακροδέκτες είναι σκουριασμένοι, καθαρίστε τους ακροδέκτες.

Πώς να επιλέξω μπαταρία;
ΚατΆ αρχήν μια συμβατική μπαταρία (οξέος-μολύβδου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων. Όμως η επιλογή της σωστής μπαταρίας ανάλογα με τις απαιτήσεις του οχήματος είναι σημαντική, αφού εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία και μακροζωία της μπαταρία. Στη συνεχεία αναφέρονται μερικές βασικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε σωστή επιλογή.
- Ελέγξτε για τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του οχήματός 
- Ελέγξτε εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα Start-Stop, αναγεννητική πέδηση η άλλες ανάλογες τεχνολογίες. Η μπαταρία θα πρέπει να εξασφαλίζει υψηλή ισχύ εκκίνησης, να επαναφορτίζεται γρήγορα και να είναι ανθεκτική στους πολλαπλούς κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης.
- Ελέγξτε τις διαστάσεις της μπαταρίας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεχτούν διάφορα μεγέθη μπαταριών.
- Ελέγξτε την θέση των πόλων της μπαταρίας. Η θέση των καλωδίων σε πολλά οχήματα μειώνει τις επιλογές μπαταριών.
- Ελέγξτε την τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps) - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ή αριθμός των ampere που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία οξέος μολύβδου στους -17.8oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.
- Ελέγξτε την χωρητικότητα της μπαταρίας. Χωρητικότητα είναι η ικανότητα της πλήρως φορτισμένης μπαταρίας να αποδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρισμού, μετρούμενο σε Ah (αμπερώρια) όταν εκφορτιστεί με ένα δεδομένο αριθμό (Amp, A) για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Hr).
- Ελέγξτε την ονομαστική χωρητικότητα RC (Reserve Capacity Rating). Είναι ο αριθμός των λεπτών που μια νέα, πλήρως φορτισμένη μπαταρία, θα αποδώσει 25 ampere σε 26.7oC και θα διατηρήσει την τάση των ακροδεκτών ίση ή υψηλότερη από 1.75 volt ανά στοιχείο. Αυτή η ικανότητα χαρακτηρίζει το χρόνο που η μπαταρία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον βασικό εξοπλισμό, εάν ο εναλλακτήρας ή η γεννήτρια του οχήματος δεν λειτουργεί.

Tip
Kατά κανόνα, τόσο για το ρεύμα ψυχρής εκκίνησης - CCA όσο και για τη χωρητικότητα – Ah, ισχύουν: Όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή των παραπάνω μεγεθών τόσο καλύτερα. Αν όμως το αυτοκίνητο κινείται σε περιοχές με κρύο κλίμα, η τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης - CCA είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής της μπαταρίας. Αντιθέτως αν το αυτοκίνητο κινείται σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, δεν χρειάζεται υψηλό CCA.