Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Στο ελεύθερο εμπόριο θα βρείτε τόσο γνήσια ανταλλακτικά, όσο και εφάμιλλης ποιότητας.

Οικονομικά και εγγυημένα

5.101 Επισκέψεις στο άρθρο (13/1/2014)

Ο περιορισμός του κόστους χρήσης και συντήρησης ενός αυτοκινήτου, αποτελεί το ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων. Ειδικά στη περίπτωση που το όχημα είναι εκτός της εγγύησης του κατασκευαστή, η επιλογή ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική μιας και τα εν λόγω προϊόντα είναι οικονομικά ενώ, συνοδεύονται από εγγύηση.

Ημείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας και ειδικότερα του κόστους συντήρησης αποτελεί το κύριο μέλημα των απανταχού ιδιοκτητών ελαφρών ή βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση των οχημάτων… μιας κάποιας ηλικίας που βρίσκονται εκτός της εργοστασιακής εγγύησης. 
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ανταλλακτικών από το ελεύθερο εμπόριο και όχι μόνο από το επίσημο δίκτυο της αντιπροσωπείας, μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά συμφέρουσα εναλλακτική. 
Πόσο σίγουροι όμως μπορούμε να είμαστε για την αξιοπιστία και την ποιότητα των ανταλλακτικών που θα επιλέξουμε; Σε αυτό αλλά και άλλα σημαντικά ερωτήματα προσπαθούμε να σας διαφωτίσουμε στις σελίδες που ακολουθούν. 

Γνήσια ή ιμιτασιόν; Σε ποια σημεία θα πρέπει να δείχνετε 
ιδιαίτερη προσοχή;
Το ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής γνήσιων ανταλλακτικών ή εφάμιλλης ποιότητας. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, όπου το χαμηλότερο κόστος τους αποτελεί έναν αρκετά δελεαστικό παράγοντα, θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύπτουν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προξενήσουν βλάβη, ή και να «άρουν» την εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου. Επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα ανταλλακτικά φανοποιείας, με εκείνα που απαρτίζουν τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας, καθώς στην πρώτη περίπτωση, δεν επηρεάζεται η αξιοπιστία του αυτοκινήτου μας. 

Τι ισχύει με τις εγγυήσεις;
Υπάρχει η αίσθηση πως τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας (ιμιτασιόν) δεν συνοδεύονται από εγγύηση και ότι τοποθετώντας τα χάνεται η εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκίνητου. Όμως, αυτό δεν ισχύει αφού και τα ανταλλακτικά εφάμιλλης ποιότητας συνοδεύονται από εγγύηση 2 ετών. 
Βέβαια, στην περίπτωση που τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Σε αντίθετη περίπτωση χάνεται η εγγύηση του αυτοκινήτου.

Κατηγορίες ανταλλακτικών
Τα ανταλλακτικά, χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:
1. Τα γνήσια ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αυτά πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αποκαλούνται γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
2. Ανταλλακτικά αυτοκινήτων OEM
Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης (Original Equipment Manufacturers) τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας.
3. Aftermarket ανταλλακτικά
Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων επώνυμων και ποιοτικών κατασκευαστών, οι οποίοι όμως δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα ανταλλακτικά αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γνήσια και τα OEM, ενώ συνήθως είναι πιο φθηνά. Θα πρέπει όμως εφόσον τα επιλέξετε, να τσεκάρετε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. 
4. Ανταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured)
Πρόκειται για προηγουμένως χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων. 
Πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους, συνοδεύονται από εγγύηση, ενώ σημειώστε πως τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
5. Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά
Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.