Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Δεν υπάρχουν “μυστικά”, υπάρχουν όμως συμβουλές για την διατήρηση καλής κατάστασης των ελαστικών του επαγγελματικού οχήματος για ασφάλεια στον δρόμο.

Δεν υπάρχουν “μυστικά”, υπάρχουν όμως συμβουλές για την διατήρηση καλής κατάστασης των ελαστικών του επαγγελματικού οχήματος για ασφάλεια στον δρόμο.

5+1 Tips συντήρησης ελαστικών φορτηγού: Δεν υπάρχουν μυστικά

22.560 Επισκέψεις στο άρθρο (8/3/2023)

Τακτική περιστροφή και ευθυγράμμιση οδηγούν σε ομοιόμορφη φθορά. Σωστή πίεση για απόδοση και εξοικονόμηση. Έλεγχος πριν το δρομολόγιο. Πάντα. Δεν υπάρχουν "μυστικά" πιά για την καλή κατάσταση των ελαστικών του επαγγελματικού οχήματος & την ασφάλεια στον δρόμο.

Ως επαγγελματίας οδηγός ή ως διαχειριστής στόλου, γνωρίζεις από πρώτο χέρι πως, τα ελαστικά διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο και είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να διατηρούνται στη βέλτιστη κατάσταση. Η καλή και τακτική συντήρησή τους βοηθά στην αποφυγή «απρόοπτων» καταστάσεων, που κρύβουν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια  του οδηγού, των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου ακόμα και του φορτίου. Όπως γίνεται κατανοητό, η σωστή συντήρηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία καυσίμου, τη διάρκεια ζωής τους – αλλά και την συμβολή (απόδοση) άλλων κρίσιμων συστημάτων όπως τα φρένα και το σύστημα ανάρτησης.
 

Βέβαια, λίγο πολύ , όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε σωστά τα ελαστικά του οχήματός μας, ανάλογα και με την χρήση ή τα φορτία που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε, μα ξέρουμε πραγματικά πώς να τα φροντίσουμε; Ή αν ξέρουμε (σίγουρα πολλοί γνωρίζουν από εμπειρία) τηρούμε όσα διασφαλίζουν καλή κατάσταση των ελαστικών μας;
 

Ακολουθούν 5+1 συμβουλές & tips σωστής φροντίδας των ελαστικών φορτηγών

1. Περιστρέφετε τακτικά τα ελαστικά

Τα ελαστικά φορτηγών, όπως και σε κάθε άλλο όχημα, θα πρέπει να περιστρέφονται κάθε 10.000 - 13.000 χλμ. ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα η φθορά του πέλματος κι επομένως, να διαρκούν περισσότερο. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε πάντα, είναι πως στα επαγγελματικά φορτηγά, τα πίσω ελαστικά συνήθως φθείρονται πιο γρήγορα από αυτά στο μπροστινό μέρος.

2. Ευθυγραμμίστε σωστά τους τροχούς

Η ευθυγράμμιση των τροχών είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Εάν οι τροχοί δεν είναι ευθυγραμμισμένοι σωστά, θα προκύψει ανομοιόμορφη φθορά και συνήθως πολύ πιο γρήγορη. Θα καταλάβετε ότι οι τροχοί ενός φορτηγού δεν είναι δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, εάν το τιμόνι είναι εκτός κέντρου, αν τραβάει στη μία ή την άλλη πλευρά, αλλιώς εάν παρατηρήσετε πολύ περισσότερους κραδασμούς από ό,τι συνήθως όταν οδηγείτε σε ευθεία πορεία.

3. Διατηρήστε την πίεση των ελαστικών σταθερή

Ελέγχετε τακτικά την
πίεση σε κάθε ελαστικό για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φουσκώσει στη συνιστώμενη κατά τον κατασκευαστή πίεση αέρα. Αυτό θα επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους και θα βοηθήσει επίσης στην οικονομία καυσίμου στις μεγάλες αποστάσεις.
 4. Διατηρείτε τους τροχούς και τα ελαστικά καθαρά

Εκτός της εμφάνισης, διατηρώντας τους τροχούς και τα ελαστικά καθαρά συνεισφέρετε στην «υγεία» τους. Καλό είναι να ξεπλένετε τις ακαθαρσίες και τις βρομιές του δρόμου, τα χώματα και τα πετραδάκια, ακόμα και το αλάτι (συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα) για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητες των ελαστικών σας.

5. Υιοθετήστε έξυπνες συνήθειες στην οδήγηση

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την κακή απόδοση των ελαστικών είναι οι συνήθειες του οδηγού. Εάν οδηγείτε απότομα -επιταχύνετε πολύ γρήγορα και φρενάρετε απότομα- ή οδηγείτε πάνω από το όριο ταχύτητας (των ελαστικών), φθείρετε τα ελαστικά πιο γρήγορα από ό,τι αν οδηγείτε έξυπνα και με ασφάλεια.

6. Τσεκάρετε τα ελαστικά πριν από κάθε ταξίδι

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Μια σύντομη επιθεώρηση πριν να ξεκινήσετε την οδήγηση στα ελαστικά και στα βασικά συστήματα, συμβάλει στην ετοιμότητα και στην οδική ασφάλεια. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών, κοιτάξτε τη φθορά του πέλματος και ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα πριν βγείτε στον αυτοκινητόδρομο για να μη βρεθείτε εκτός απροόπτου και να ελαχιστοποιήσετε τυχόν ζημιές.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε