ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

Ένα νέο Pick-Up από τη Βραζιλία

2.120 Επισκέψεις στο άρθρο (29/8/2007)

Ο χορός, οι δεξιοτέχνες της στρογγυλής θεάς και οι εξωτικές καλλονές είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό κάποιου στο άκουσμα της λέξης Βραζιλία. Με το Pantanal, της Λατινοαμερικάνικης εταιρείας Troller, ήρθε ο καιρός να προστεθούν και τα Pick-Up σε αυτή τη λίστα.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές που παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερο ‘‘εξευγενισμένα’’ οχήματα pick-up, η Τroller παρουσίασε ένα μοντέλο βασισμένο στις αρχές τις παλαιάς ‘‘σκληροτράχηλης σχολής’’.

Η απόσταση από το έδαφος είναι πολύ μεγάλη, οι σχεδιαστικές γραμμές λιτές και το επίπεδο εξοπλισμού «λιτό», συνθέτοντας ένα σύνολο με σαφείς λειτουργικές και πρακτικές προεκτάσεις, προορισμένο να αντεπεξέρχεται σε σκληρή χρήση κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πηγή ισχύος αποτελεί ένας 3λιτρος common-rail πετρελαιοκινητήρας με υπερτροφοδότη και intercooler, ο οποίος αποδίδει 163 ίππους και 38,8 χιλιοστόγραμμα ροπής σε ένα πεδίο από τις 1.600 έως τις 2.200 σ.α.λ.

H καρότσα είναι επενδυμένη με πλαστικό στα πλαϊνά και συνδυασμό πλαστικού και ξύλου στο πάτωμα, ενώ εντυπωσιάζει με τις μεγάλες της διαστάσεις. Το μεικτό βάρος ανέρχεται στους 3,5 τόνους, ενώ αναλόγως της έκδοσης (4x4 ή 4x2) το ωφέλιμο φορτίο κυμαίνεται στα 1.460 και 1.510 κιλά αντιστοίχως. Το Pantanal παράγεται αποκλειστικά σε μονοκάμπινη έκδοση και διατίθεται σε πληθώρα χρωμάτων

H αυτοκινητοβιομηχανία Troller, ιδρύθηκε το 1997 και σήμερα απασχολεί ένα εργατικό δυναμικό της τάξεως των 500 ατόμων, ενώ στις γραμμές παραγωγής κατασκευάζονται 100 μονάδες οχημάτων μηνιαίως.

Η γκάμα της εταιρείας εκτός από το Pantanal, περιλαμβάνει και το Τ4, ένα μοντέλο το οποίο βασίζεται εν πολλοίς στο γνωστό Jeep της Wrangler.

Η Βραζιλία έχει να επιδείξει έναν σημαντικό αριθμό βιομηχανιών στον χώρο της αυτοκίνησης και των μοτοσικλετών, το σύνολο των οποίων κατασκευάζει φθηνά και πρακτικά μέσα μεταφοράς. Παράλληλα η Ford, διατηρεί τρεις γραμμές παραγωγής στην χώρα της νοτίου Αμερικής, μέσω των οποίων κατασκευάζονται οχήματα που διατίθενται στην παγκόσμια, αλλά και στην εγχώρια αγορά. Με το 20% των συνολικών κερδών της Ford να προέρχονται από τα εργοστάσια της Βραζιλία δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον και από άλλους κατασκευαστές για αντίστοιχες επενδύσεις.