Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Δείτε όλα τα μυστικά καλής λειτουργίας των φίλτρων παρακράτησης μικροσωματιδίων DPF.

Δείτε όλα τα μυστικά καλής λειτουργίας των φίλτρων παρακράτησης μικροσωματιδίων DPF.

Αυτά είναι τα μυστικά του φίλτρου DPF

30 704 Επισκέψεις στο άρθρο (13/1/2022)

Γνωρίζεις τη σημασία του φίλτρου μικροσωματιδίων (DPF); Ξέρεις τα συμπτώματα και τα μυστικά της διαδικασίας αναγέννησής του ώστε να μην «μπουκώνει» ο πετρελαιοκινητήρας; Πότε πρέπει να επισκεφθείς τους ειδικούς; Δες αυτά και άλλα πολλά στο αφιέρωμά μας και γλίτωσε χρήματα.

Φίλτρο DPF: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

  Κοινοποίησέ το »

 • Ξεμπουκώνει (καθαρίζει) τον κινητήρα. Δεν βγάζεις μαύρο καπνό
 • Παθητικά. Με υψηλή ταχύτητα, στον αυτοκινητόδρομο.
 • Ενεργητικά, μόλις γεμίσει το 45% του. Η ECU του αυτοκινήτου
 • Αναμμένο λαμπάκι; Το τρέχεις λίγο (αυτοκινητόδρομο)

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για το φίλτρο μικροσωματιδίων πετρελαίου αιθάλης DPF  και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό για τη λειτουργία του κινητήρα.

 
Τα σωματίδια που παράγονται κατά την ατελή καύση του καυσίμου δεν είναι άλλα από τα σωματίδια της αιθάλης. Ο μαύρος καπνός που βγαίνει από τις εξατμίσεις των κινητήρων diesel είναι ακριβώς αυτά τα στερεά σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον κινητήρα  και να επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel μετά το 2009 κατασκευάζονται σύμφωνα με την οδηγία Euro 5 της Ε.Ε και διαθέτουν απαραίτητα το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων της καύσης του diesel, το γνωστό DPF. Σημειώνεται όμως ότι υπάρχουν και αυτοκίνητα που είχαν φίλτρο σωματιδίων ήδη πριν την υποχρεωτική οδηγία.
Όπως κάθε φίλτρο, έτσι και το DPF πρέπει σε τακτά διαστήματα να καθαρίζεται, να αδειάζει εν προκειμένω, για να συνεχίσει να λειτουργεί. Στο DPF αυτή η διαδικασία λέγεται αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης καίγονται τα κατακρατηθέντα σωματίδια με πολύ υψηλή θερμοκρασία, αφήνοντας στο φίλτρο μια μικρή ποσότητα στάχτης.

 

Πότε το DPF αναγεννάται μόνο του; 

Η παθητική αναγέννηση γίνεται αυτόματα όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο σχετικά γρήγορα και αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία στην εξάτμιση. Επειδή όμως τα αυτοκίνητα δεν ταξιδεύουν μόνο στις Εθνικές οδούς και μάλιστα γρήγορα, τα εργοστάσια έχουν προβλέψει να υπάρχει και ενεργή αναγέννηση του φίλτρου DPF από την ECU, η οποία αναλαμβάνει αυτόματα να κάνει τη διαδικασία αναγέννησης.
 

Πότε το DPF χρειάζεται έξτρα ποσότητα πετρελαίου για να καθαριστεί; 

Όταν το φίλτρο κατακρατήσει σωματίδια σε ποσοστό 45% της χωρητικότητάς του η ECU δίνει εντολή στα μπεκ να ψεκάσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε να ανέβει η θερμοκρασία στην εξάτμιση για να αρχίσει η αναγέννηση. Αν κατά την διαδικασία της ενεργής αναγέννησης το αυτοκίνητο σταματήσει να κινείται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανάβει το προειδοποιητικό λαμπάκι στο ταμπλό το οποίο δείχνει ότι το φίλτρο είναι μερικώς μπλοκαρισμένο. Το συγκεκριμένο λαμπάκι σβήνει μετά από οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο για περίπου 10 λεπτά με ταχύτητα 70 χιλιομέτρων.
 

Συμπτώματα της ενεργους αναγέννησης του DPF

Κατά τη διάρκεια της ενεργούς αναγέννησης μπορεί να συμβούν τα παρακάτω:
 • Να ξεκινήσουν το/τα βεντιλατέρ
 • Να αυξηθούν οι στροφές του κινητήρα
 • Να απενεργοποιηθεί το σύστημα Start/Stop
 • Να αυξηθεί η κατανάλωση 
 • Να υπάρξει μυρωδιά από την ζεστή εξάτμιση
 • Να αλλάξει ο ήχος της μηχανής
Εάν η αναγέννηση δεν είναι επιτυχής κατά την διάρκεια μη επαρκούς οδήγησης μια ποσότητα πετρελαίου θα περάσει άκαυτο στο κάρτερ και θα ανακατευτεί με το λάδι με αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του λαδιού.
Πολλοί κινητήρες με φίλτρα DPF έχουν αισθητήρα του δείκτη ιξώδους του λαδιού (όχι ποσότητας) , όμως είναι απαραίτητος ο έλεγχος της στάθμης του λαδιού για να μην περάσει το ανώτατο όριο. Τότε οι κινητήρες diesel συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο πια από το γκάζι (μαρσάρουν τέρμα μόνοι τους) χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να σβήσουν αν δεν εξαντληθεί το καύσιμο που βρίσκεται στο κάρτερ με το λάδι, με σύνηθες αποτέλεσμα την καταστροφή του κινητήρα. (σπάσιμο)
Αν αγνοήσετε το αναμμένο ενδεικτικό λαμπάκι του DPF και συνεχίσετε να οδηγείτε με σχετικά χαμηλή ταχύτητα και με Start/ Stop στην πόλη το φίλτρο θα συνεχίσει να γεμίζει και το λαμπάκι να είναι αναμμένο έως το 75% της χωρητικότητας του φίλτρου, τότε θα ανάψει και άλλο λαμπάκι και θα πρέπει άμεσα να πάτε συνεργείο για να πραγματοποιηθεί βεβιασμένη αναγέννηση.

 

Τα πρόσθετα που βελτιώνουν τη λειτουργία του DPF

Τα περισσότερα κοινά φίλτρα DPF είναι εφοδιασμένα με ολοκληρωμένο οξειδωτικό καταλυτικό μετατροπέα και τοποθετούνται πολύ κοντά στον κινητήρα όπου τα καυσαέρια είναι ακόμα πολύ θερμά, αυτό σημαίνει ότι η παθητική αναγέννηση γίνεται ευκολότερα και πιο επιτυχημένα.
Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο φίλτρο DPF και δέχονται ένα πρόσθετο καύσιμου με την ονομασία Eolys, το οποίο περιέχει οξείδια από Cerium ΙΙΙ που βοηθούν στην ανάφλεξη των σωματιδίων μέσα στο φίλτρο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες καυσαερίων, με αποτέλεσμα οι αναγεννήσεις να είναι ευκολότερες και αποτελεσματικότερες.

 

Καθαρισμός φίλτρου DPF

Το φίλτρο DPF δύναται να αναγεννηθεί και να επανέλθει σχεδόν στην αρχική του κατάσταση. Υπάρχουν εταιρείες σήμερα, οι οποίες παραλαμβάνουν το φίλτρο, εντοπίζουν το πρόβλημα, το καθαρίζουν (εάν δεν υπάρχει κάποια βλάβη) και το παραδίδουν στον πελάτη. Για περισσότερες πληροφορίες για τον καθαρισμό του DPF:

Τι λένε ψαγμένοι αναγνώστες μας στα Social media

Δείτε μερικά από τα δεκάδες σχόλια των αναγνωστών μας στα social media.

Δείτε μερικά από τα δεκάδες σχόλια των αναγνωστών μας στα social media.

  Στο μεταξύ, από τα δεκάδες σχόλια που είχαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -όπου το θέμα μας για τα φίλτρα DPF είχε πρωτόγνωρη απήχηση- απομονώσαμε και σας μεταφέρουμε τα πιο ενδιαφέροντα, διατηρώντας για ευνόητους λόγους την ανωνυμία των χρηστών:

  • «Αναγέννηση. 120 km/h για 20 λεπτά στο αυτοκινητόδρομο…»
  • «Τα diesel δεν είναι για κλειστές διαδρομές σε πόλεις, όποιος δεν θέλει DPF να αναπνέει αιθάλη»
  • «Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για να μην βουλώνει το DPF κ να μην δημιουργείται πρόβλημα στον κινητήρα... Πολλές είναι και οι λύσεις του καθαρισμού... Δεν αφαιρούμε το DPF ... Συντηρούμε πριν βουλώσει ...»
  • «Μέχρι και καταστροφή του turbo, κόλλημα φτερωτής… στη χειρότερη καταστροφή της ίδιας της μηχανής.. μεγάλη προσοχή.»
  • «Εφόσον έχετε συχνά θέματα αναγέννησης του DPF σημαίνει ότι η πλειοψηφία των χλμ που κάνετε είναι εντός πόλης και όχι σε εθνική, άρα και λίγα χλμ ετησίως που απλά συνεπάγεται ότι κάνατε λάθος αγορά και θα έπρεπε να πάρετε βενζινοκίνητο.»
  • «Ο μόνος (διαπιστωμένα) "ανώδυνος" τρόπος είναι να το πλακώνεις (πάνω από μισόγκαζο) με οποιαδήποτε ταχύτητα (το έκανα με επιτυχία και με δευτέρα και με τρίτη σε Κia Rio 1.1) στο σασμάν για κανένα εικοσάλεπτο τουλάχιστον χωρίς να αφήνεις γκάζι καθόλου!»

  Κοινοποίησέ το »

  προϊοντα αυτοκινητου - ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ καινούργια

  • ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

   ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

   Στην Εμπορική Α.Ε.Β.Ε. θα βρεις εύκολα και γρήγορα το ανταλλακτικό που ταιριάζει στο δικό σου επαγγελματικό όχημα. Πλήθος προϊόντων επώνυμων εταιρειών όπως IVECO, GEREP SUDBURG και PHOENIX AIR SPRINGS.

    2103477482 Περισσότερα
  • ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΕ

   ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΕ

   Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων & βιομηχανικών εξαρτημάτων για την καρότσα και το αμάξωμα του φορτηγού σου. Θα βρείτε λύσεις για όλων των ειδών τα ρυμουλκούμενα οχήματα, ψυγεία ή κουρτίνες.  Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά τους είναι το "όνομα", η ποιότητα και η ανταγωνιστική τιμή τους!
    210 3428564 Περισσότερα
  • ΔΙΣΚΟΤΕΧΝΙΚΗ

   ΔΙΣΚΟΤΕΧΝΙΚΗ

   Η εταιρεία Δισκοτεχνική ειδικεύεται στην ανακατασκευή δίσκο - πλατό - ρουλεμάν - φερμουίτ και στην εμπορία αυτών. Διαθέτουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τεράστια εμπειρία στο χώρο του αυτοκινήτου. Όλες τις υπηρεσίες θα τις βρείτε σε εξαιρετικές τιμές.
    2103450891 Περισσότερα
  • ΜΑΣΟΥΡΑΣ

   ΜΑΣΟΥΡΑΣ

   Η εταιρεία Μασούρας είναι η πλέον καταξιωμένη εταιρεία στην Ελλάδα, στο χώρο της Εμπορίας & επισκευής κυλίνδρων - κεφαλών και ειδικών συγκολλήσεων κινητήρα από το 1964. Η τεχνική υποστήριξη που παρέχει χαρακτηρίζεται με την εμπειρία και τη τεχνογνωσία που απαιτούν οι σημερινές προκλήσεις της αγοράς αλλά και οι απαιτήσεις του κάθε πελάτη ξεχωριστά.
    2310523228 Περισσότερα
  • Δρυμονίτης Εμπορική Ανταλλακτικών ΙΚΕ

   Δρυμονίτης Εμπορική Ανταλλακτικών ΙΚΕ

   Στην ΔΡΥΜΟΝΙΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΙΚΕ θα βρείτε ανταλλακτικά φορτηγών όλων των τύπων όπως MAN, MERCEDES, VOLVO, SCANIA, DAF και μεγάλη ποικιλία από αξεσουάρ, ηλεκτρολογικό υλικό, όργανα ελέγχου, φανάρια, συστήματα θέρμανσης, air condition - κλιματιστικά αυτοκινήτων κατάλληλο για οποιαδήποτε απαίτησή σας.
    2310 752899 Περισσότερα
  • KALKANIS TRUCKS

   KALKANIS TRUCKS

   Τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Kalkanis Trucks, θα βρείτε μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών για το επαγγελματικό σας. Τα 3 βασικά χαρακτηριστικά τους είναι το "όνομα", η ποιότητα και η ανταγωνιστική τιμή τους!
    2105908092 Περισσότερα
  • ΑΣΕΑ ΜΟΥΜΤΖΗΣ Α.Ε.

   ΑΣΕΑ ΜΟΥΜΤΖΗΣ Α.Ε.

   Η εταιρεία AΣΕΑ ΜΟΥΜΤΖΗΣ εξειδικεύεται στον κλάδο του Σιδηροδρόμου και της Αυτοκινητοβιομηχανίας για περισσότερο από 4 δεκαετίες, ενώ δραστηριοποιείται στην εμπορία ανταλλακτικών για Βαρέα και Επαγγελματικά Οχήματα, για τον Σιδηρόδρομο καθώς και στον τομέα των Ηλεκτρομηχανολογικών Εφαρμογών και των Αυτοματισμών.
    2108048709 Περισσότερα
  • ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

   ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

   Η εταιρεία ΠΕΤΡΙΔΗΣ  δραστηριοποιείται από το 1978 στην εισαγωγή και εξαγωγή καινούργιων και μεταχειρισμένων ανταλλακτικών φορτηγών αυτοκινήτων, ρυμούλκας και λεωφορείων.
    2310753796 Περισσότερα
  • ΠΡΩΤΕΥΣ

   ΠΡΩΤΕΥΣ

   Η εταιρεία ΠΡΩΤΕΥΣ - ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 στην Αθήνα και από τότε παράγει κεντρικούς άξονες για όλους τους τύπους οχημάτων, φορτηγών και μηχανημάτων. Τα προϊόντα, όλα δικής της εισαγωγής και ετοιμοπαράδοτα, κατασκευάζονται από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού.

    210 3459194 Περισσότερα
  • ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

   ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

   Από το 1972 η εταιρεία «Πετρομελίδης και ΣΙΑ» προσφέρει εξειδικευμένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα, απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματικού αυτοκινήτου. Βρείτε αυτό που ψάχνετε με ένα κλικ στο πρότυπο eshop της!
    2310 768135, 2310 524068 Περισσότερα
  • ΠΛΑΚΑΣ

   ΠΛΑΚΑΣ

   Η εταιρεία Πλακάς δραστηριοποιείται στον κλάδο των καθρεπτών και αξεσουάρ αυτοκινήτων και  επαγγελματικών οχημάτων από το 1975.
   Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρουν στους επαγγελματίες πελάτες μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων με υψηλή ποιότητα σε προσιτό κόστος.
    210 5907003 Περισσότερα
  • VAM MAN

   VAM MAN

   Η εταιρεία VAM & MAN κάνει μια νέα αρχή στο χώρο των ανταλλακτικών. Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα σε απόθεμα ανταλλακτικά MAN για φορτηγά, λεωφορεία και κινητήρες θαλάσσης. Η 30ετής εμπειρία στον τομέα των ανταλλακτικών εξασφαλίζει για εσάς την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, με υπευθυνότητα και σεβασμό.
    212- 1042322 Περισσότερα
  • ΧΑΡ. ΖΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ

   ΧΑΡ. ΖΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ

   Η εταιρεία Zervos Truck & Car Specialists εισάγει επώνυμα προϊόντα από τους πιο γνωστούς οίκους του εξωτερικού. Ένα από αυτά είναι το κάλλυμα τιμονιού της SWC. Είναι φτιαγμένο από γνήσιο δέρμα και έχει διαστάσεις 36cm, 38,cm, 39cm.
    2105157373 Περισσότερα