Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
950 καινούργια αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα ως το 2025

950 καινούργια αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα ως το 2025

8.331 Επισκέψεις στο άρθρο (15/2/2024)

- Ο στόλος λεωφορείων είναι απαρχαιωμένος (πολλά από αυτά ξεπερνάνε τα 30 έτη στους δρόμους!)
- Μέσα από συμβάσεις, θα έρθουν νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου.
- Ανάμεσα σε αυτά θα βρίσκονται και καινούργια λεωφορεία με κινητήρες diesel
- Συνολικά 951 καινούργια λεωφορεία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα ως τα τέλη του 2025.

Ο στόλος λεωφορείων είναι απαρχαιωμένος (πολλά από αυτά ξεπερνάνε τα 30 έτη στους δρόμους!)

Πολλοί και σημαντικοί είναι οι προβληματισμοί που προκύπτουν από μια λεπτομερέστερη ανάλυση των δεδομένων που ισχύουν αναφορικά με την ηλικία του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ελλάδα, ειδικά σε ότι αφορά στα επαγγελματικά όλων των τύπων, σε σχέση με τα αντίστοιχα της ΕΕ.
 
Για να μην μακρηγορούμε, είναι σαφές πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα όταν ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των οχημάτων στη Ελλάδα (εκτός των μοτοσικλετών), ανέρχεται στα 19,9 έτη, ενώ στην Ευρώπη ορίζεται στα 12,7 έτη.
 
Στον στόλο λεωφορείων η Ελλάδα έχει μέσο όρο ηλικίας οχημάτων που ορίζεται στα 19 έτη. Και αυτό είναι λογικό, καθώς εκατοντάδες παλαιότερα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας από τη δεκαετία του 1990 και πολλά ξεπερνάνε και τα 30 έτη λειτουργίας!

Μέσα από συμβάσεις, θα έρθουν νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου.

Ήδη τρέχει ο μεγάλος διαγωνισμός από το 2021, μέσω του οποίου αναμένονται 300 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι οχήματα μηδενικών ρύπων, ενώ τα λεωφορεία φυσικού αερίου θα μειώσουν σημαντικά την εκπομπή ρύπων στο επιβαρυμένο κέντρο της Αθήνας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Ανάμεσα σε αυτά θα βρίσκονται και καινούργια λεωφορεία με κινητήρες diesel

Η ΟΣΥ πρόκειται να μισθώσει μέσω διαγωνισμού 300 λεωφορεία diesel, τα οποία θα είναι καινούργια και όχι μεταχειρισμένα. Μέσα στο 2025 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και 211 ακόμα καινούρια λεωφορεία diesel από τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση δρομολογίων σε 63 αστικές λεωφορειακές γραμμές στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική. Σαν σύνολο, 511 καινούργια λεωφορεία diesel θα κυκλοφορούν στην Αθήνα το αργότερο (με βάση τα σημερινά δεδομένα) ως το 2034.

Συνολικά 951 καινούργια λεωφορεία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα ως τα τέλη του 2025.

Σε αυτά τα 511 λεωφορεία diesel θα προστεθούν και 140 ηλεκτρικά λεωφορεία από την κινεζική Yutong τα οποία βρίσκονται ήδη εν πλω για την Ελλάδα, καθώς και 300 λεωφορεία φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό των 951 καινούργιων λεωφορείων τα οποία θα κυκλοφορούν στην Αθήνα ως τα τέλη του 2025.