Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η χρήση φωτισμού με κόκκινο ή μπλε χρώμα σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κλιματιστικού, αποδεικνύεται πως μειώνει την κατανάλωση ενέργειας…

… από το συγκεκριμένο σύστημα χωρίς να επηρεάζεται η αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβάτες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αυτονομίας του οχήματος.

Επηρεάζεται η αυτονομία από τις αισθήσεις των επιβατών; (+video)

10.415 Επισκέψεις στο άρθρο (10/12/2019)

Οι ερευνητές της Ford αναζητούν τρόπους αύξησης της αυτονομίας των μελλοντικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους και πιστεύουν πως βρήκαν το πώς η χρήση συγκεκριμένων… χρωμάτων, επηρεάζει θετικά αυτήν την παράμετρο!

Όπως έχουμε δημοσιεύσει και πρόσφατα, η Ford έχει κατασκευάσει ένα ειδικό πρωτότυπο –ηλεκτροκίνητο- όχημα με την ονομασία «Transit Smart Energy Concept» με την βοήθεια του οποίου ευελπιστεί να ελέγξει την αποδοτικότητα πολλαπλών τεχνολογικών καινοτομιών που θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην αποδοτικότητα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πεδίο ερευνών με το οποίο καταπιάνονται οι ειδικοί της Ford στο Environmental Test Centre της Κολωνίας (Γερμανία), είναι η χρήση ειδικών χρωματικών αποχρώσεων στον εσωτερικό φωτισμό του οχήματος, προκειμένου να επηρεάσουν την αίσθηση κρύου ή ζέστης που νιώθουν οι επιβαίνοντες, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την λειτουργία του συστήματος ψύξης – θέρμανσης του οχήματος.
Το εν λόγω πεδίο δοκιμών είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, η λειτουργία των συμβατικών μονάδων θέρμανσης στα οχήματα είναι από τις πιο ενεργοβόρες και είναι σε θέση να μειώσει έως και κατά 50%(!) την μέγιστη αυτονομία ενός πλήρως ηλεκτροκίνητου οχήματος.
Τα αποτελέσματα πάντως των πρόσφατων δοκιμών της Ford σε αυτό το πεδίο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί της εταιρείας έθεσαν το Transit Smart Energy Concept υπό ειδικές κλιματολογικές συνθήκες εντός ειδικά διαμορφωμένων θαλάμων, σε θερμοκρασίες από 8 βαθμούς Κελσίου έως 30 βαθμούς Κελσίου. Από τους επιβάτες του οχήματος ζητήθηκε να περιγράψουν πότε ακριβώς η λειτουργία του κλιματιστικού και του συστήματος θέρμανσης εντός της καμπίνας ήταν η βέλτιστη δυνατή.
Όταν όμως η χρήση του συστήματος θέρμανσης / ψύξης συνδυάστηκε με την χρήση εσωτερικού φωτισμού με κόκκινο ή μπλε χρώμα, αποδείχθηκε πως για να καλυφθούν απόλυτα οι ανάγκες των επιβατών, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 3,3% στην ψύξη και κατά 2,5% στη θέρμανση!
Περισσότερα για τις έρευνες που Ford διεξάγει μέσω του πρωτότυπου οχήματος «Transit Smart Energy Concept» μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ, παράλληλα μπορείτε να ενημερωθείτε και στο video που ακολουθεί…