Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν τα 25.000 έως το 2030 σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιδοτήσεις 25% για τα ηλεκτρικά Taxi

25.316 Επισκέψεις στο άρθρο (22/7/2020)

Επιδότηση έως 10.500 ευρώ για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών Taxi καθώς και δημιουργία 25.000 σημείων φόρτισης έως το 2030, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ηλεκτροκίνηση που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης» με τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών & Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλύουν από το βήμα τα βασικά του στοιχεία και τις νέες διατάξεις που τίθενται σε εφαρμογή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων πως «… κινητροδοτούμε πλέον τα οχήματα που είναι σύγχρονης τεχνολογίας παρέχοντας χαμηλά τέλη ταξινόμησης…» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως κίνητρα θα δοθούν και για τα Taxi, τα φορτηγά αλλά και την ανανέωση στόλων οχημάτων από εταιρείες με νέα, ηλεκτροκίνητα, οχήματα.
Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών φόρτισης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί τον δεύτερο βασικό άξονα του σχεδίου δράσης της Πολιτείας.
Στην παρούσα φάση ο αριθμός των σημείων φόρτισης στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια υπολογίζεται πως προσεγγίζει τα 2.000 σημεία ωστόσο, έως το 2025 θα έχουν αυξηθεί στα 12.000 με απώτερο στόχο ο αριθμός τους να ανέλθει στα 25.000 σημεία έως το 2030.
Το υπουργείο προσανατολίζεται στην δημιουργία δημόσια προσβάσιμων υποδομών φόρτισης σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας καθώς και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους ενώ προετοιμάζει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων.
Επιπρόσθετα, ως τρίτος βασικός άξονας των δράσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών λογίζεται η παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης μέσω της σύστασης «Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης», όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς.
Μέσω του εν λόγω Μητρώου, οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες) θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση (σε πραγματικό χρόνο) σε στοιχεία όπως η διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης, το κόστος και ο τρόπος πληρωμής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε πως η Πολιτεία θέτει επιπλέον κίνητρα ως προς την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η επιδότηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα με αξία έως 30.000 ευρώ, αυξάνεται από το 15% στο 20% με μέγιστο όριο τα 6.000 ευρώ (από 5.500 ευρώ που προβλέπονταν αρχικά).
Αντίστοιχα, για τα οχήματα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό της επιδότησης αυξάνεται από το 10% στο 15% με μέγιστο όριο τα 6.000 ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται επιδότηση της τάξης του 25% για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτροκίνητων Taxi με όριο τα 6.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα Taxi, μέσω της πρωτοβουλίας «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που θα οριστικοποιηθεί όταν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών Taxi θα επιδοτείται με 25% και «οροφή» τα 10.500 ευρώ ή με 15% για τα υβριδικά Taxi με μέγιστο όριο τα 8.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται επιδότηση της τάξης του 20% για τα ηλεκτρικά scooter και του 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο όριο τα 800 ευρώ, που σύμφωνα με τον υπουργό, είναι και το υψηλότερο στην ΕΕ.