Το όραμά της για τον μελλοντικό κόσμο και τις προηγμένες λύσεις κινητικότητας, όπου με τη βοήθεια των ρομπότ ο εικονικός και ο πραγματικός κόσμος γίνονται ένα, παρουσίασε η Hyundai στην έκθεση τεχνολογίας CES 2022.
Το όραμα της Hyundai για το μέλλον της ανθρωπότητας!
Απειρες οι εφαρμογές που οραματίζεται η Hyundai για τα PnD.
Έξυπνα ρομπότ συνδέουν την πραγματικότητα με το μετασύμπαν
Όταν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας γίνονται ασαφή
Ολοκληρωμένο οικοσύστημα με έξυπνες λύσεις κινητικότητας
Πλήθος έξυπνων εφαρμογών και ρομπότ υπό εξέλιξη
Στην περίφημη έκθεση τεχνολογίας CES του Λας Βέγκας, η Hyundai παρουσίασε το όραμά της για τη χρήση της ρομποτικής τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στο λεγόμενο μετασύμπαν (Metaverse), που αποτελεί έναν όρο που περιγράφει τη σύζευξη της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα την επαυξημένη πραγματικότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικτύων.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης ενότητας «Expanding Human Reach», με την κορεάτικη εταιρεία να δείχνει στο ευρύ κοινό πως το σχέδιο ρομποτικής που εκπονεί, θα μπορούσε να οδηγήσει προς μια μελλοντική κινητικότητα, υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς, προκειμένου η απεριόριστη ελευθερία κινήσεων να αποτελέσει γεγονός για όλη την ανθρωπότητα.
Η Hyundai και η επένδυση στην ρομποτική
Σημειώνεται πως η ρομποτική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταμόρφωσης της Hyundai σε έναν πάροχο έξυπνων λύσεων κινητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος έχει αποκτήσει ήδη την εταιρεία τεχνολογίας, Boston Dynamics, εστιάζοντας στην προώθηση της ρομποτικής ως ένα μέτρο βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων μέσω μιας σειράς λύσεων κινητικότητας. Έτσι, ρομποτική και κινητικότητα λειτουργούν συνδυαστικά, αποτελώντας από κοινού ένα μέσο που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην κάθε εταιρεία, βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Αρχή θα γίνει με ένα οικοσύστημα Mobility of Things (MoT), το οποίο βασίζεται στη ρομποτική.
Κάπως έτσι και σύμφωνα με τη νέα στρατηγική «Metamobility», η Hyundai φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια πρωτοποριακή έξυπνη συσκευή, η οποία θα επεκτείνει τον ρόλο της κινητικότητας στην εικονική πραγματικότητα (VR), επιτρέποντας τελικά στους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φυσικούς περιορισμούς κίνησης στον χωροχρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία παρουσίασε το πώς τα ρομπότ θα μπορούν να αποτελέσουν τον σύνδεσμο μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, επιτρέποντας στους χρήστες να προβαίνουν σε αλλαγές στο μετασύμπαν που θα εμφανίζονται στην πραγματικότητα.
Συνέχεια του άρθρου >>>
Όταν η εικονική πραγματικότητα γίνεται πραγματικότητα
Με αυτό τον τρόπο, στο μέλλον η διάκριση μεταξύ των τρόπων μετακίνησης θα είναι ασαφής μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της τεχνολογίας της ρομποτικής, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτόνομη οδήγηση. Διάφορα ήδη μετακίνησης, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των ιπτάμενων μέσων Urban Air Mobility (UAM), θα επιτρέπουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα metaverse, με τους χρήστες να έχουν απεριόριστη ελευθερία κινήσεων μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, χάρη στη ρομποτική τεχνολογία.
Για παράδειγμα, όταν ένα αυτοκίνητο συνδέεται στον εικονικό κόσμο και ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, θα μπορεί να μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας, σε μία αίθουσα επαγγελματικών συσκέψεων ή ακόμα και σε μία πλατφόρμα τρισδιάστατων βιντεοπαιχνιδιών. Τα ρομπότ θα αποτελούν το μέσο σύνδεσης μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλλάζουν και να μεταμορφώνουν πράγματα στον πραγματικό κόσμο, μέσω μιας σύνδεσης μετασύμπαντος και ρομπότ.
Αυτή η σύνδεση θα επιτρέψει στον χρήστη να καθοδηγήσει ένα ρομπότ στον πραγματικό κόσμο, όπως για παράδειγμα σε ένα έξυπνο εργοστάσιο. Παράλληλα, ένα ψηφιακό μοντέλο επόμενης γενιάς για τη διαχείριση και την κατασκευή εγκαταστάσεων, θα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να συνδέονται από απόσταση με όλα τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, προκειμένου να εκτελούν απομακρυσμένες εργασίες μέσω άμεσης φυσικής σύνδεσης χρησιμοποιώντας ρομπότ και VR. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα αλληλεπιδρά με ένα ρομποτικό άβαταρ στο μετασύμπαν μέσω διασύνδεσης VR και χειριστηρίων για να χειριστεί πράγματα στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ μεσολάβησης στο απομακρυσμένο εργοτάξιο.
Τα νέα ρομπότ της Hyundai
Σε αυτό το πλαίσιο, η κορεάτικη εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση CES τα παρακάτω ρομπότ:
Personal Mobility – PnD: μικρό αυτόνομο μέσο μαζικής μεταφοράς, αυτονομία 1 ώρας που φορτίζει σε δύο ώρες
Logistics Mobility – PnD: επαγγελματικής χρήσης όχημα που συνδυάζει 4 μονάδες PnD, τις οποίες κινεί ένα άλλο όχημα. Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, τα PnD αποσυνδέονται και συνεχίζουν αυτόνομα τις τελικές last-mile διανομές.
Service Mobility – PnD: κάτι σαν ένας «μπάτλερ» που προσφέρει βοήθεια μέσω αυτοματοποιημένων υπηρεσιών.
L7 – PnD: αυτόνομο όχημα μικροκινητικότητας που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τους μικρότερους χώρους.
MobED – DnL: το Mobile Eccentric Droid αποτελεί μια κινητή πλατφόρμα που συνδυάζει 4 DnL και το οποίο μπορεί να κινηθεί σε κάθε επιφάνεια, ακόμα και να ανέβει σκάλες, προκειμένου να βοηθάει άτομα που χρίζουν βοήθειας.
MobED +screen – DnL: ένα MobED που συνδυάζει 4 DnL και μια οθόνη, ώστε να αποτελεί έναν κινητό οδηγό.
Spot: ευέλικτο τετράποδο ρομπότ που μπορεί να εξοπλιστεί με βραχίονα και κάμερα, πραγματοποιώντας για 1,5 ώρα αυτοματοποιημένες εργασίες επιθεώρησης και λήψη δεδομένων με ασφάλεια.
Atlas:δίποδο ανθρωποειδές ρομπότ ύψους 1,5 μέτρου και βάρους 80 κιλών, το οποίο μπορεί να κινηθεί κατά 1,5 μέτρο ανά δευτερόλεπτο και να σηκώσει βάρος 11 κιλών.