Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το σύστημα Sideguard Assist της Mercedes-Benz Trucks μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες «συνύπαρξης» των φορτηγών και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Χάρη σε ειδικούς αισθητήρες, το Sideguard Assist είναι σε θέση να ανιχνεύσει ένα κινητό ή ακίνητο εμπόδιο στις πλευρές του φορτηγού…

… ενημερώνοντας τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σύστημα, μέσω και των οθονών του συστήματος MirrorCam που αντικαθιστά με κάμερες τους πλευρικούς καθρέπτες.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας

3.945 Επισκέψεις στο άρθρο (4/12/2019)

Το Sideguard Assist της Mercedes-Benz αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικασίας βελτίωσης (μέσω της τεχνολογίας) των συνθηκών συνύπαρξης των βαρέων οχημάτων με τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου.

Πέραν από τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές, σε όλες ανεξαιρέτως τις μεγαλουπόλεις της ΕΕ παρατηρείται και η αύξηση του αριθμού των μικρών e-scooter, των γνωστών μας… πατινιών, τα οποία κυριολεκτικά κατακλύζουν τους δρόμους, δεδομένου ότι προσφέρουν γρήγορες και άνετες μεταφορικές υπηρεσίες στους πολιτες.
Η δεδομένη ευελιξία και ο μικρός όγκος των εν λόγω οχημάτων, τα καθιστά ιδανικά για χρήση εντός της πόλης ωστόσο, παράλληλα τα καθιστά πολλές φορές… αόρατα για τους οδηγούς βαρέων επαγγελματικών οχημάτων (φορτηγά ή λεωφορεία) που επίσης πραγματοποιούν δρομολόγια σε αστικό περιβάλλον.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, η Mercedes-Benz Trucks έχει εξελίξει σωρεία τεχνολογικών καινοτομιών που αναλαμβάνουν να υποβοηθήσουν το έργο του επαγγελματία οδηγού.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του συστήματος «Sideguard Assist», που διατίθεται π.χ. με το νέο Actros.
Το εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης του έργου του οδηγού, αναλαμβάνει μέσω ειδικών αισθητήρων και ραντάρ να ανιχνεύει κινούμενα ή σταθερά εμπόδια που βρίσκονται στις πλευρές του οχήματος όπως για παράδειγμα πεζοί, δικυκλιστές, πινακίδες κ.ά.
Στην περίπτωση λοιπόν που ο οδηγός του βαρέως επαγγελματικού οχήματος αποφασίσει να το κινήσει, ενημερώνεται τόσο ηχητικά όσο και οπτικά για την ύπαρξη των πάσης φύσεως εμποδίων γύρω του.
Μάλιστα, η χρησιμότητα του εν λόγω συστήματος είναι τέτοια που πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση κατά το ήμισυ των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται βαρέα επαγγελματικά οχήματα και δικυκλιστές, μειώνοντας τους θανάτους από τα εν λόγω τροχαία περιστατικά κατά 1/3 και τους σοβαρούς τραυματισμούς κατά 40% αντίστοιχα.