Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Επικεντρωμένη σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στον κλάδο των Taxi ήταν η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών με το προεδρείο της ΠΟΕΙΑΤΑ.

Νέες ρυθμίσεις σύντομα για τον κλάδο των Taxi

3.626 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2021)

Επικεντρωμένη στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο ήταν η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το προεδρείο της ΠΟΕΙΑΤΑ.

Πολλά και σημαντικά ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση (19/3/2021) της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, γ.γ. Μεταφορών κ. Γ. Ξιφαράς), με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Taxi και Αγοραίων – ΠΟΕΙΑΤΑ (πρόεδρος κ. Σ. Κασιδιάρης, αντιπρόεδρος κ. Π. Σκέντζος, γραμματέας κ. Λ. Πετράκης, αναπληρωτής ταμίας κ., Β. Μαραγκάκης).
Κατά τη διάρκεια της τέθηκαν όλα τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και σε αυτό το πλαίσιο, του υπουργείο προτίθεται να χορηγήσει μεταξύ άλλων παράταση ισχύος στα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) των οχημάτων που έχουν διάρκεια μικρότερη του έτους, με δεδομένο ότι πολλά ΔΤΕ είχαν εκδοθεί με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου του 2021, οπότε και έπρεπε να αποσυρθούν τα οχήματα, προτού χορηγηθεί η σχετική παράταση για το όριο ηλικίας.
Σε αυτό δε το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατα παρατάθηκε η προθεσμία ισχύος των ειδικών αδειών Taxi για 10 μήνες από την προηγούμενη ημερομηνία λήξης τους.
Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε να εξετάσει και τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου όπως π.χ. την παράταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες στη Θεσσαλονίκη (λήγει 30/4), την επαναλειτουργία του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, τον επανέλεγχο και την πλαστικοποίηση των ειδικών αδειών Taxi καθώς και τη δυνατότητα επιδότησης ταξιμέτρων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΙΑΤΑ, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν –επιγραμματικά- τα εξής:
  • Νέες μορφές κινητικότητας
Ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε πως για οποιαδήποτε μορφή κινητικότητας θα υπάρξει εκτενή διαβούλευση με την ΠΟΕΙΑΤΑ και πως δεν πρόκειται να θιγούν οικονομικά και επαγγελματικά δικαιώματα των αυτοκινητιστών Taxi.
  • Θεσμικό πλαίσιο για τα Ε.Ι.Χ. οχήματα
Ο υφυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές τόσο στην ελάχιστη μίσθωση όσο και την ελάχιστη τιμή στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ., ούτε υπάρχει σχέδιο νέας υπηρεσίες επιβατικής μεταφοράς με Ε.Ι.Χ. Πρόθεση της Πολιτείας είναι η βελτίωση της ψηφιακής πλατφόρμας που λειτουργεί σήμερα, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική.
  • Ταξινόμηση οχημάτων Taxi με 7 – 9 θέσεις
Το υπουργείο υποσχέθηκε πως μέχρι την 15η Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η προεγρασία για το συγκεκριμένο αίτημα της Ομοσπονδίας ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.