Κοινή αντιπροσωπεία των ΟΦΑΕ & BSEC-URTA συναντήθηκε με φορείς της Ε.Ε.
Περιβαλλοντικοί στόχοι, διαδικασίες διαμετακόμισης & ΦΔΧ στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Προτεραιότητα της ΟΦΑΕ ο εκσυγχρονισμός των εγχώριων στόλων.
Με τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών & Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και την Πρόεδρο της Επιτροπής Βιώσιμων Μεταφορών & Τουρισμού (TRAN) στο Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωβουλευτή, Ελίζα Βόζεμπεργκ, συναντήθηκε κοινή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) & του Οργανισμού Μεταφορών για τις χώρες από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου, BSEC-URTA, με το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων να αφορά προφανώς στο τι μέλλει γενέσθαι με τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών.
Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη επαφή με τον Επίτροπο ήταν η πρώτη δια ζώσης που έλαβε χώρα, ύστερα από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για τις μεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρόεδρο της ΟΦΑΕ, Απόστολο Κενανίδη, να ευχαριστεί αμφότερους τους προαναφερθέντες Έλληνες εκπροσώπους και να δηλώνει ικανοποιημένος από την έκβαση των συζητήσεων. Ειδική μνεία, μάλιστα, έγινε στην Γενική Διευθύντρια της ΟΦΑΕ, Ηρώ Δουμάνη, η οποία από τις αρχές του έτους έχει αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορευματικών Μεταφορών (CTM) και Αντιπρόεδρος της IRU (Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών), με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει ως μια ιδανική συγκυρία σύμπλευσης.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οι συνεργάτες του δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με κάθε συναρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την εξεύρεση λύσεων στον κλάδο των οδικών μεταφορών, τονίζοντας πως έχει επίγνωση τόσο της σημασίας, όσο και της συνεισφοράς του κλάδου στην οικονομία και την κοινωνική ευημερία της Ευρώπης.
Από εκεί και πέρα, ξεχωριστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους εκπρόσωπους της ΟΦΑΕ και την Ευρωβουλευτή – και Αντιπρόεδρο της TRAN -, Έλενα Κουντουρά.
Περιβαλλοντικοί στόχοι, διαδικασίες διαμετακόμισης & ΦΔΧ στο επίκεντρο των συζητήσεων
Όσον αφορά στα επίμαχα ζητήματα που αναδείχτηκαν, τώρα, αυτά ήταν ποικίλης φύσης, με κοινό σημείο αναφοράς σε κάθε περίπτωση
τα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνονται στις εμπορευματικές μεταφορές και την ευελιξία που θα έπρεπε να τα χαρακτηρίζουν.
Έτσι, η κοινή αντιπροσωπεία των BSEC-URTA και ΟΦΑΕ, έθεσε επί τάπητος το μείζον ζήτημα της διευκόλυνσης στη διέλευση των συνόρων, αλλά και τη θέσπιση ενός ξεχωριστού πλαισίου για τους επαγγελματίες οδηγούς, προκειμένου να απλουστευτούν οι διαδικασίες γύρω από την πιο γρήγορη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων, με παράλληλη μείωση των χρόνων αναμονής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, καθώς και της διαφάνειας στο δίκτυο των μεταφορών.
Επιπλέον, ο Απόστολος Κενανίδης επισήμανε τα εγχώρια κίνητρα που έχουν αναπτυχθεί γύρω από
την ανανέωση του στόλου στα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, με έμφαση αφενός στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε., αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων στα πρότυπα της διεθνούς αγοράς.
Η παροχή κινήτρων, όμως, δεν έμεινε αποκλειστικά στα ΦΔΧ… Κι αυτό, γιατί επεκτάθηκε και στην ενίσχυση των συνεργείων & στη δημιουργία εταιρικών σχημάτων, υπό το πρίσμα της καλλιέργειας οικονομιών κλίμακας. Συνακόλουθα, άλλωστε, επισημάνθηκε και το ζήτημα της οργάνωσης ενός επαρκή ελεγκτικού μηχανισμού στη χώρα μας, που θα φροντίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την τήρηση & εφαρμογή των κανόνων της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, περιορίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες, προς χάριν της εξυγίανσης & του υγιούς ανταγωνισμού.
Προτεραιότητα της ΟΦΑΕ ο εκσυγχρονισμός των εγχώριων στόλων
Σε κάθε περίπτωση, η Ηρώ Δουμάνη,
σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PRO.autotriti, φρόντισε να αναφερθεί εκτενώς στο παρόν και το μέλλον των οδικών μεταφορών & των επαγγελματικών – ελαφρών & βαρέων – οχημάτων, τονίζοντας πως η Εφοδιαστική Αλυσίδα, λόγω και του ρόλου της, επηρεάζεται αναπόφευκτα από τις όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Παράλληλα, τόνισε πως οι εξελίξεις από τα χρόνια του Covid-19 και μετά έχουν υπάρξει ραγδαίες, με το τρίπτυχο «Περιβάλλον, ¶νθρωποι, Τεχνολογία» να αποτελεί βασική προτεραιότητα και την ίδια την ΟΦΑΕ να καλείται να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες (όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα σύγχρονα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους επαγγελματίες του κλάδου.