Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Δεξαμενή LPG δεν πρέπει να αλλάξετε στη 10ετία γιατί το λέει ο νόμος, αλλά επειδή είναι ζήτημα ασφάλειας, τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας.

Δεξαμενή LPG δεν πρέπει να αλλάξετε στη 10ετία γιατί το λέει ο νόμος, αλλά επειδή είναι ζήτημα ασφάλειας, τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας.

Πότε πρέπει να αλλάξετε δεξαμενή LPG;

2.037 Επισκέψεις στο άρθρο (21/12/2021)

Αν ήσασταν από τους πρώτους που πριν από περίπου 10 χρόνια στραφήκατε στην υγραεριοκίνηση, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη δεξαμενή LPG καθώς αυτή ολοκλήρωσε το προσδόκιμο ζωής της.

Στα 10 χρόνια υποχρεωτικά αλλάζετε δεξαμενή LPG!
 
Πριν από περίπου 10 χρόνια, η οικονομική κρίση επισκέφθηκε τη χώρα μας και δε λέει να φύγει, ειδικά στην εποχή της πανδημίας που βλάπτει εκτός από τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
 
Όπως και να έχει, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας λόγω της κατακόρυφης ανόδου της τιμής της βενζίνης και της ταυτόχρονης πτώσης των εισοδημάτων, η υγραεριοκίνηση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και όχι άδικα, αφού το LPG ήταν (και παραμένει) κατά 50% πιο οικονομικό από την βενζίνη και 20% από το diesel.
 
Eπιπλέον, η συνεχόμενα αυξανόμενη ζήτηση, οδήγησε τις πιστοποιημένες εταιρίες, που ασχολούνταν με την εμπορία – εισαγωγή, αλλά και τοποθέτηση συστημάτων υγραεριοκίνησης να προσφέρουν εξαιρετικές και συμφέρουσες προσφορές, που δεν άφησαν ασυγκίνητο μεγάλο κομμάτι της αγοράς, οδηγώντας όλο και περισσότερους στην απόφαση να εγκαταστήσουν στον κινητήρα του αυτοκινήτου τους πιστοποιημένα συστήματα υγραεριοκίνησης. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αριθμοί, αφού σε αυτή την «χρυσή εποχή» του LPG, μετατρέπονταν κατά μέσο όρο 38 - 42.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.
 

Η κατάσταση σήμερα

Το 2021, η κατάσταση φαίνεται ότι είναι διαφορετική για τον ώριμο πλέον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι ετήσιες μετατροπές βρίσκονται στο 25% σε σχέση με την 1η φάση ανάπτυξης του κλάδου (γύρω στις 10-11.000 τον χρόνο). Οι λόγοι είναι αρκετοί, (επιτράπηκε η πετρελαιοκίνηση, κέρδισε μερίδια το φυσικό αέριο CNG, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παράγουν περισσότερα εργοστασιακά υγραεριοκίνητα μοντέλα, οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων φέρνουν περισσότερα υγραεριοκίνητα και τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, ενώ και η ηλεκτροκίνηση παρότι ακόμη «ανώριμη» και χωρίς επαρκείς υποδομές «κρατάει» κάποιους διστακτικούς όσον αφορά την επόμενη κίνησή τους).
 
Αυτή η ωρίμανση της αγοράς (όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση) δημιούργησε απειλές αλλά και ευκαιρίες, καθώς πλέον στην αγορά έχουν παραμείνει οι top experts εγκαταστάτες, αυτοί δηλαδή που επένδυαν στην υγραεριοκίνηση, αυτοί που ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις της, αυτοί που δεν πειραματίζονταν.

Με την εγγύηση των πιστοποιημένων εγκαταστατών

Αυτοί οι καλοί επαγγελματίες, μία 10ετία μετά την «έκρηξη» των χιλιάδων πρώτων εγκαταστάσεων, καλούνται να παίξουν ξανά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή τη φορά όσον αφορά την απαραίτητη αλλαγή της δεξαμενής LPG καυσίμου σε όσους κατόχους έχουν συμπληρώσει δεκαετία εγκατάστασής της.
 
Σημειώστε, πως το παραπάνω ισχύει για τα 10 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους και όχι από την ημερομηνία εγκατάστασής τους. Αξίζει να τονιστεί πως η αλλαγή αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς πέρα από τη νομοθεσία που την επιβάλει, υπάρχουν και λόγοι ασφαλείας, αφού πρόκειται για ένα δοχείο που βρισκόταν (και συνεχίζει να βρίσκεται) υπό πίεση σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του. H ημερομηνία κατασκευής της δεξαμενής LPG αναγράφεται στο πινακάκι της με ανάγλυφα νούμερα και γράμματα.
 

Τα είδη των δεξαμενών

Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι η αντικατάσταση της δεξαμενής LPG είναι πολύ απλή και γίνεται αυθημερόν Φυσικά μπορείτε να ψαχτείτε όσον αφορά την προέλευση τους (χώρα κατασκευής) και τα επιμέρους πλεονεκτήματα τους. Υπάρχουν δεξαμενές με:
  • αυξημένες αντοχές λόγω κατασκευής με ενισχυμένο χάλυβα που τις καθιστούν ικανές να επιτυγχάνουν το μέγιστο των επιθυμητών ιδιοτήτων με μικρότερο πάχος και βάρος από τις ανταγωνιστικές τους.
  • αυξημένη χωρητικότητα σε λίτρα (στις ίδιες διαστάσεις), λόγω εργονομικού σχεδιασμού (παρότι στις μέρες μας δεν είναι απαραίτητο αφού το δίκτυο πρατηρίων Lpg είναι ευρύ εξασφαλίζοντας αυτονομία σε όλους).
  • ποιότητα βαφής, άρτια συγκόλληση, εσωτερική αντισκωριακή προστασία
 

Ποια είναι η διαδικασία – Τι γίνεται με το ΚΤΕΟ

Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι η αντικατάσταση είναι πολύ απλή. Γίνεται αυθημερόν και το κόστος της εξαρτάται από τον τύπο, τις διαστάσεις (χωρητικότητα) της δεξαμενής, αλλά και τον εγκαταστάτη. Οι τιμές αγοράς (που βρήκαμε στην διάρκεια της έρευνας μας), μαζί με το κόστος της εγκατάστασης, «παίζουν» από 230-300 ευρώ.
 
Σημειώστε πως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλλαγή αφορά μόνο την δεξαμενή και όχι τα περιφερειακά της μέρη. Ωστόσο οι Lpg expert προτείνουν προαιρετικά και άλλες εργασίες, που θα εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος, όπως την αντικατάσταση της πολυβαλβίδας και των φίλτρων, αλλά και την εκ νέου ρύθμιση του εγκεφάλου.
 
Στην διαδικασία, καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο και τα ΚΤΕΟ, αφού πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες ότι επίκειται η αλλαγή της δεξαμενής του αυτοκινήτου τους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ένα υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο περάσει ΚΤΕΟ, οι τεχνικοί υποχρεούται να εκδώσουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, συμπεριλαμβάνοντας και την ημερομηνία λήξης της δεξαμενής. Τα ΚΤΕΟ θα σας ενημερώσουν ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη δεξαμενή LPG του αυτοκινήτου σας
 
Επιπλέον όταν θα γίνει η αλλαγή της δεξαμενής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την δηλώσει σε κάποιο ΚΤΕΟ μέσα σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών από την αντικατάστασή της. Σε πολλές περιπτώσεις ο Lpg εγκαταστάτης που θα επιλέξετε, μπορεί να αναλάβει να περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο σας μετά την αλλαγή της δεξαμενής του. Η χρέωση του ΚΤΕΟ γι αυτόν τον έλεγχο κυμαίνεται από 40-50 ευρώ.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε